Moderatorer: martinb, Webbgrupp
ekstedt skrev:Personligen tycker jag indelningen i underjäst, överjäst och spontanjäst är riktigt dålig, i synnerhet när den försöker framställas som heltäckande.
LTW skrev:"Detta ger upphov till att man delar upp öluniversumet i tre dimensioner. Uppdelningarna är heltäckande, men med visst överlapp. Man får då 8 klasser"
Vilka är då dessa tre dimensioner och 8 klasser... per definition...
Mvh
LTW
LTW skrev:Men om man utgår från hur dom stora bryggerierna klassar ölen...
Hur blir det då? hur många olika stilar pratar vi om då, när bryggerierna "pratar" ?
LTW skrev:Men om man utgår från hur dom stora bryggerierna klassar ölen...
Hur blir det då? hur många olika stilar pratar vi om då, när bryggerierna "pratar" ?
mariestads.se skrev:Mariestads Bryggeri grundades 1848 och var ett av de första lagerbryggerierna i Sverige. Man började använda tekniken att brygga öl med långsam jäsning i låg temperatur som hämtats hem från Tyskland bara några år tidigare. Det gamla svenska ”surölet” ersattes snabbt med det nya, friska ölet som dessutom kunde lagras – en lager. Det nya ölet blev snabbt populärt och många bryggerier följde Mariestads exempel.
Mariestads Export är en bärnstensfärgad och karaktärsfull öl, som har uppskattats av stora personligheter under lång tid. Ölets unika smak kommer från en aningen bränd malt samt humlesorterna Perle och Spalter Select. Resultatet är en mustig, maltig och brödigöl med kraftigt markerad beska som du kan njuta vid alla tillfällen.
spendrups.se skrev:Mariestads Bayerska Bryggeri grundades redan 1848 av snusfabrikören Fredrik Rosenlind och namnet markerade att bryggeriet var ett av de första bryggerierna i Sverige som bryggde sitt öl enligt bayersk tradition. Först dracks Mariestads främst i Västsverige men några decennier senare var namnet känt av ölälskare över hela landet. Idag är Mariestads en försäljningsframgång, vilket bekräftar att det är ett av Sveriges mest omtyckta öl.
Snow skrev:När man pratar öl med ”noviser” tycker jag att det är lättast att bara tala om att skillnaden mellan lager och ale är jästyp. När resonemanget fortgår så går jag oftast tillbaka till smakskillnadet, då förenklat till , malt- humle eller jästdominerat. Det verkar de flesta greppa skillnaden mellan.
Har du verkligen den erfarenheten? Jag skulle nog vilja säga att det normalt sätt är andra faktorer som folk märker skillnad på än just jästyp. Jag har en känsla av att de kommer väga in helt andra aspekter än just effekterna av jästyp när de karaktäriserar skillnaden (som att ale är mörkare och sånt). Jag skulle nog vilja säga att de kommer gå helt fel på indelningen ifall du presenterar dem med en ale/lager som inte följer deras föreställningar. Jag har t.ex. en bekant som identifierade min senaste lager (modern ljus) som en IPA - inte helt galet för en novis, den var ju humlad som en IPA och lite maltighet att möta upp det med, men den var trots allt underjäst.
Jag skulle vilja påstå att för en novis så är det faktiskt snarare det mest uppenbara skillnaderna som är huvudklassificeringen. För fullständiga noviser så kan det ju vara just hur ölen ser ut som är det mest uppenbara.
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 78 gäster