Trub, normal mängd?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Trub, normal mängd?

Inläggav Snow » söndag 2017-10-22 18:48

Finns det någon generell estimering hur mycket trub man kan förvänta sig?
Jag har ett bryggverk med kittel på 50l vilket ger ca 48l innan kok, och 40-45 efter kok ca, på detta har jag svårt att få ner mängden trub under 5-6 liter.

Ibland låter jag trubbet skikta sig separat och kan då få ut ytterligare 2 liter ca efter
skiktning över natten, fryser det och använder till förkulturer.

Jag låter grönölet skikta sig ca 1-1,5h efter kok och får glasklar vätska, men som sagt på botten har jag ca 5-6 cm trub (lika många liter). Tycker det är väl mycket, vad ligger ni normalt på?, Detta är ju ca 12% av vätska efter kok och kylning.

Funderar på att sätta en avtappning i botten och tappa av lite granna efter skiktning för att på mindre mängd som virvlar upp i samband med pumpning till jäskärl, vad tror ni om det?
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 37 gäster