Jag brygger ett veteöl med jästen 2 st. Mangrove Jack Bavarian Wheat M20 till 20 Liter vört, som tillsattes i vörten utan föregående blötläggning.
OG var: 1061.
Förväntad FG var cirka 1013.
Påtaglig jäsning startade efter cirka 11 timmar.
Omgivande temperatur var 21 grader.
Temperaturen i vörten var som högst 24,4 grader.
Efter endast 1,5 dygn så var aktiviteten påtagligt lägre (bubblade var 75:e sekund).
Temperaturen i vörten var 23,7 grader.
Efter 3-4 dygn så orkade jag inte sitta och vänta på bubbel längre än 5 minuter, utan att se något.
Temperaturen i vörten var 21 grader.
Efter 9 dygn mätte jag SG till 1031, vilket förstås var oanvändbart.
Jag hade läst någonstans att den använda jästen kunde vara en smula lynnig, genom att avstanna, och sedan komma igen senare.
Jag testade då att tillsätta 1 st. Mangrove Jack Bavarian Wheat M20 i vörten utan föregående blötläggning.
Ingenting märkbart har hänt 3 dygn därefter, annat än att det är en MYCKET svag fruktig doft i jäsröret.
Jag provade för första gången att göra en förkultur med frystorkad jäst: 2 st. Safale-05 (röd, Amerikansk, ren smak) Bäst före: 2018-06.
Övrigt skedde på sedvandligt sätt, med maltextrakt, E-kolv, och magnetomrörare.
I vanliga fall (med jäst i rinnande form), så brukar jästen i E-kolven börja att "skikta sig" efter 1,5-2 dygn, då jag brukar ställa den i kylskåp för att senare hälla bort överdelen.
Men den här gången har det inte skiktat sig, så att man ser stora sjok av jäst virvla runt.
Det är samma mjölkvita soppa som för närmare 2 dygn sedan.
Vad gör jag nu?
Alla förslag är välkomna.