Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av worldonaplatter » måndag 2017-08-14 08:52
Hej!
Har precis bryggt min andra sats i Bulldogen. Provade ett recept ifrån boken Kreativ ölbryggning på lättöl. Gjorde en 10 liters sats med US Safeale-05. Jag hittade dock inte locket till jäsflaskan, men försökte täta med plastfilm och en liten plastburk som jag satte jäsröret i. Fick det inte helt tätt, så det började aldrig bubbla i röret. Dock så kom jäsningen igång bra, då det var liv och rörelse i jäskärlet. Efter 1 1/2 dygn ser det det dock ut som att jäsningen avstannat helt. Kan det ha oxiderat och jäst ut av den anledningen, eller är det för att det ska vara en lägre alkoholhalt? Tacksam för tips. Skall kolla FG i eftermiddag när jag kommer hem ifrån jobbet tänkte jag. /Björn
Cheers!
Björn
Captain's Brewskies
-
worldonaplatter
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 40
- Blev medlem: tisdag 2017-04-11 10:43
- Ort: Stockholm
-
av Drake » måndag 2017-08-14 08:58
Lugn bara lugn, det oxiderar inte i den här fasen. Och man behöver inte ens ha ett jäsrör, det går oftast bra ändå. Enda sättet att helt säkert säga om det jäst klart eller ej är att mäta SG ett par dagar i följd. Oavsett så hade jag låtit den stå ett tag till så att jästen får tugga i sig lite diacetyl etc.
-
Drake
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 1910
- Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52
av skyking » måndag 2017-08-14 09:01
Det kan förekomma att primärjäsningen går över snabbt iofs, men sekundärjäsning bör fortgå en längre tid (isht om du har lite högre jästemperatur).
Du nämner att det inte bubblade i jäsröret. Frågan är då hur du avgör ifall det fortfarande jäser? Har kröjset (skummet) efter jäsningen lagt sig? Har den inte lagt sig så bör det iaf inte vara någon större risk med oxidering och kanske inte heller annars heller med tanke på att du ju har ett improviserat lock.
Min gissning är att jäsningen har gått över i sekundärjäsning (vilket är normalt när primärjäsningen tar slut), men att du inte detekterar det pga läckor. Hittar du locket så bör du kunna sätta dit det.
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av worldonaplatter » måndag 2017-08-14 09:08
Tack för snabba svar!
Kröjset har lagt sig helt, ska mäta SG idag när jag kommer hem. Jag jäser i 19-22 grader, så det kanske är så att om det är lite lägre alkoholhalt så kanske primärjäsninger går lite fortare?
Cheers!
Björn
Captain's Brewskies
-
worldonaplatter
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 40
- Blev medlem: tisdag 2017-04-11 10:43
- Ort: Stockholm
-
av Falkens » måndag 2017-08-14 09:19
Efter 1 1/2 dygn ser det det dock ut som att jäsningen avstannat helt.
Ha inte så bråttom... Ge det några dagar. Att US-05 och S-04 är snabba jäster det vet man men man kan ge det ett par dagar i alla fall. "simma lugnt" helt enkelt
// Jonas
-
Falkens
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 2057
- Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
- Ort: Sollentuna
av worldonaplatter » måndag 2017-08-14 22:55
Hej igen!
Har nu kollat SG och den ligger på 1.028. Målet är 1024, så det verkar gå åt rätt håll. Frisk och fin smak på vörten efter så kort tid. Jag känner mig genast lite tryggare! Imorgon hämtar jag ut ett riktigt gummilock på posten. Tack för alla tips! /Björn
Cheers!
Björn
Captain's Brewskies
-
worldonaplatter
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 40
- Blev medlem: tisdag 2017-04-11 10:43
- Ort: Stockholm
-
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 50 gäster