Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av st1 » tisdag 2017-07-04 13:32
Jag använder en motströmskylare i koppar som jag brukar cirkulera kokande vört genom för att döda eventuella oönskade organismer. Här om dagen bryggde jag en (kettle-surad) saison. När jag satte igång recirkulationen var det första som kom ut ut kylaren en transparent blå vätska. Det kom kanske 0,5 till 1 dl blå vätska innan vörten, och den vätskan gick alltså ner i mitt kok.
Som jag har fattat det är den blå vätskan med stor sannolikhet ärg som har bildats inuti kopparspiralen. Det ska tydligen vara giftigt. Vågar jag dricka ölet eller är det bäst att dumpa batchen?
-
st1
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 296
- Blev medlem: onsdag 2014-03-12 20:27
- Ort: Linköping
av Bee » onsdag 2017-07-05 01:03
Blå...det är väl kopparsulfat som ger den färgen.... Låter inte som vanlig ärg. Någon kemist som kan uttala sig?
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av skyking » onsdag 2017-07-05 09:13
Jag är inte kemist, men jag skulle nog inte chansa iaf. Jag har för mig att kopparjoner är tämligen onyttiga och jag skulle gissa at ifall man ser färgen så har man överskridit rimliga gränsvärden med råge.
En ide för att undvika detta i framtiden är att skölja röret före användning. Eventuellt kan man då och då skölja med t.ex. svavelsyra för att lösa upp ärgen. Notera att jag spånar lite här och det finns inga garantier att dessa ideer är bra...
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av st1 » onsdag 2017-07-05 09:33
Det som kom ut ur kylaren såg onekligen ut som kopparsulfatlösning (ser jag nu efter att ha googlat). Enligt
den här rapporten verkar det inte vara så speciellt farligt, men samtidigt vet jag ju inte hur koncentrerad vätskan i min kylare var. Men det kan väl inte ha varit superhöga halter?
I framtiden ska jag låta de första decilitrarna går i vasken. Eventuella beläggningar inuti kylaren ska tydligen gå att lösa upp med salt och vinäger.
Senast redigerad av
st1 onsdag 2017-07-05 13:06, redigerad totalt 1 gång.
-
st1
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 296
- Blev medlem: onsdag 2014-03-12 20:27
- Ort: Linköping
av Bee » onsdag 2017-07-05 12:10
Skölj med en syralösning innan istället för att vaska. Starsan är ju billigt och bra. Dessutom tvivlar jag på att din motströmskylare ärgar mer än någon annan kopparrör-baserad kylare. Se till att den töms och torkar ordentligt efter användning bara.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av st1 » onsdag 2017-07-05 13:06
Bee skrev:Skölj med en syralösning innan istället för att vaska. Starsan är ju billigt och bra. Dessutom tvivlar jag på att din motströmskylare ärgar mer än någon annan kopparrör-baserad kylare. Se till att den töms och torkar ordentligt efter användning bara.
Jag tror att det var orsaken den här gången – att jag inte lyckades få ut allt vatten.
-
st1
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 296
- Blev medlem: onsdag 2014-03-12 20:27
- Ort: Linköping
av Grindcrusher » onsdag 2017-07-05 13:54
Salt och vinäger FTW!
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av Fredrik Bergkvist » fredag 2017-07-07 07:28
Hej
Har ni någon gång funderat på varför bottnen i hamnen är död?
Skickat från min D6603 via Tapatalk
-
Fredrik Bergkvist
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 102
- Blev medlem: söndag 2017-02-05 21:18
av st1 » fredag 2017-07-07 11:15
Jag vet inte hur du tänker att det är jämförbart med att det kom några centiliter kopparsulfat i min vört. Men om du har någon kunskap i ämnet får du gärna dela med dig.
-
st1
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 296
- Blev medlem: onsdag 2014-03-12 20:27
- Ort: Linköping
av Bönan » måndag 2017-08-14 19:28
Spola med citronsyra
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 22 gäster