Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Agaton » lördag 2017-07-01 11:44
Hej, tänkte fråga expertisen här angående ämnesraden.
Har en imp stout på ca 9% som legat på sekundär i en månad ungefär. Helst hade jag velat lägga den på fat och köra force carb. För enkelhetens skull samt slippa bottensats. Kommer troligtvis att flaska den från fatet tillslut ändå för att låta den mogna till sig.
Nu till frågan: kommer den bli bättre med tiden av att flaskjäsa direkt vs mot tidigare beskrivet tillvägagångssätt?
Alltså, bidrar jästen till att få den att mogna bättre, eller mognar den lika bra utan den jästen?
-
Agaton
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 4
- Blev medlem: måndag 2017-06-19 15:40
- Ort: Skellefteå
av ecmik » lördag 2017-07-01 17:59
Jag ska brygga en precis likadan öl snart, och har tänkt skippa fat och flaskjäsa istället. Anledningen är egentligen mestadels för att inte binda upp ett fat så länge.
Men jag tänker (ang din fråga) att ju fler överföringar desto sämre för ölen. Så ytterligare en överföring från fat till flaska och sedan en lagringsperiod "känns" sämre än en primärjäsning och direkt flaskjäsning innan lagring. Men jag har inga belägg för känslan..
-
ecmik
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1144
- Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
- Ort: Kungälv
av ecmik » lördag 2017-07-01 18:01
Det är ju en öl som kan stå i ett år om det är så, så jag vill vara så försiktig med hanteringen som möjligt även om den i sig är en "tålig" öl att lagra.
-
ecmik
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1144
- Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
- Ort: Kungälv
av Agaton » söndag 2017-07-02 13:40
Jag förstår hur du tänker. Dock blir det antagligen en överföring extra till att blanda sockret och ev. extra flaskjäsningsjäst.
Personligen tycker jag det känns tryggare att ev flaska från fatet. Men som sagt det var inte den frågan som jag tänkte på.
Mer om hur jästen ev. bidrar till mognaden över tid eller om det inte spelar någon roll. Det kommer ju finnsa jäst i suspension ändå efter man tappat till fatet.
Ingen som sitter på lite kunskap om det?
-
Agaton
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 4
- Blev medlem: måndag 2017-06-19 15:40
- Ort: Skellefteå
av ecmik » söndag 2017-07-02 13:50
Agaton skrev:Jag förstår hur du tänker. Dock blir det antagligen en överföring extra till att blanda sockret och ev. extra flaskjäsningsjäst.
Personligen tycker jag det känns tryggare att ev flaska från fatet. Men som sagt det var inte den frågan som jag tänkte på.
Mer om hur jästen ev. bidrar till mognaden över tid eller om det inte spelar någon roll. Det kommer ju finnsa jäst i suspension ändå efter man tappat till fatet.
Ingen som sitter på lite kunskap om det?
Ah, då är det ju ingen större skillnad nej. Jag tänkte inte på det då jag flaskar direkt från jäshinken och sprutar i sockerlag i varje flaska med en spruta.
Också nyfiken på svaret, dock tror jag precis som dig att det inte spelar någon större roll. Viktigare är nog risken för oxidering och lagertemperaturen etc.
-
ecmik
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1144
- Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
- Ort: Kungälv
av Weinkeller » tisdag 2017-07-04 20:51
Jag skulle säga att flaskjäsning utan mellanladdning på fat ger dig en mer hållbar öl. Hur stor roll det spelar i praktiken beror på hur länge det tar att dricka upp ölen.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
-
Weinkeller
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1359
- Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
- Ort: Linköping
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 47 gäster