Socker tillsats, hjälp....

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Socker tillsats, hjälp....

Inläggav Snow » lördag 2017-04-29 22:46

Håller på med en sommar IPA som inte mäskade som väntat.

Fick ut 49l 1,035ish, skulle ha ut 46l 1,048 pre boil. Mäskar idag kokar imorgon.
Hur mycket strösocker bör jag tillsätta för att landa pre 1,049 isch och 1,057 post, med 42l kvar?
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Socker tillsats, hjälp....

Inläggav osvald » lördag 2017-04-29 23:15

Kan tyvärr inte svara på frågan, så det hoppas jag att någon annan gör. Men vad har du för schema där du mäskar ena dagen och kokar andra? Låter du den helt enkelt kylas ned över natten i rumstemperatur?
osvald
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 4
Blev medlem: onsdag 2017-04-12 16:13

Re: Socker tillsats, hjälp....

Inläggav Hugo » lördag 2017-04-29 23:19

Jag får det till 1,4 kg
49 nedkokat till 46 ger 1037
12 pinnar till 1049 ger 1,4 kg


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Hugo
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 153
Blev medlem: söndag 2014-11-02 13:25

Re: Socker tillsats, hjälp....

Inläggav Hugo » lördag 2017-04-29 23:19

Hugo
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 153
Blev medlem: söndag 2014-11-02 13:25

Re: Socker tillsats, hjälp....

Inläggav Hugo » lördag 2017-04-29 23:22

Kokar du ner 46 liter 1049 till 42 liter blir det 1054

Fast 1.4 kg är ganska mycket socker. Har du möjligen maltextrakt tillgängligt


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Hugo
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 153
Blev medlem: söndag 2014-11-02 13:25

Re: Socker tillsats, hjälp....

Inläggav Snow » söndag 2017-04-30 00:28

Hugo skrev:Kokar du ner 46 liter 1049 till 42 liter blir det 1054

Fast 1.4 kg är ganska mycket socker. Har du möjligen maltextrakt tillgängligt


Skickat från min iPhone med Tapatalk


Jo BS kalkylerar lite skumt....
Nej trodde jag hade det men har gjort av med det till en förkultur och missat att köpa...

Jag fick inte tid att göra allt, men skulle ändå fixa i garaget med brygghörnan, så fick bli delad batch, den kyler väl ner
men borde inte spela någon roll, har kok på 25 minuter iallfall...

Ja 1,4kg är mycket, kanske bättre att helt enkelt koka av bara helvete och göra en mindre batch...
Om jag kokar ner det till ca 30 liter borde hag väl hamna rätt-ish?
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Socker tillsats, hjälp....

Inläggav Mannbergo » söndag 2017-04-30 20:01

Jag hade nog kokat ner allt istället. Allt beror ju på hur torr du vill ha den, för den lär ju jäsa ner en hel del extra med socker tillsatt. Eller kokar du ner till hälften av vad du borde om du enbart skulle koka och tillsätter socker resten. Då blandar du båda metoderna.

Skickat från min PLUS via Tapatalk
Mannbergo
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 25
Blev medlem: torsdag 2017-04-06 12:29

Re: Socker tillsats, hjälp....

Inläggav Snow » söndag 2017-04-30 20:37

Kokade ner den till 1,054 vi får se hur den blir, fick ut 25+4, 4 till frysen för att kultivera på vid tillfälle.
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 79 gäster