Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Rotsac » lördag 2017-04-29 16:28
Visar en refraktometer kalibrerad vid 20 grader ett korrekt värde, om man öppnar en flaska 19-gradigt öl och ser till att temperera en liten skvätt till 20 grader innan mätning?
Eller förändrar kolsyran på något vis refraktometerns funktion?
Jag har en Stout som tydligen hade mer förjäsbart socker än förväntat vid buteljering efter 14 dygns jäsning.
Det är önskvärt att först nu få ett "FG-värde".
6,5 gram socker per Liter tilsattes för kolsyrejäsning, vilket bör ha ökat alkoholhalten med 0,39%
Dvs. 0,06% ABV per gram socker.
Senast redigerad av
Rotsac lördag 2017-04-29 20:30, redigerad totalt 1 gång.
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 681
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
av Bee » lördag 2017-04-29 20:14
Vad jag vet så påverkar inte CO2 brytningsindex. Dessutom är det så lite son krävs så det borde gå snabbt att "avgasa"...
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av skyking » söndag 2017-04-30 10:28
Egentligen inte, en refraktometer mäter brytningsindex och inget annat (och gör det tämligen oberoende av temperatur).
Vad som däremot ställer till det är att olika faktorer påverkar förhållandet mellan brytningsindex och det du egentligen vill mäta (t.ex. sockerhalten eller till och med alkoholhalten). Ett problem är att det har rapporterats att brytningsindex beror på alkoholhalten på ett sätt som gör att refraktometermätning efter jäsning inte är så speciellt användbar.
Temperaturen är av måttlig betydelse eftersom en droppe snabbt ändrar temperatur till omgivningens temperatur. Du kan alltså ta en droppe kokhet vört och mäta på med refraktometer eftersom det när du väl fått droppen på plats så är det rumstemperatur på den.
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 40 gäster