Refraktometer och kolsyra

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Refraktometer och kolsyra

Inläggav Rotsac » lördag 2017-04-29 16:28

Visar en refraktometer kalibrerad vid 20 grader ett korrekt värde, om man öppnar en flaska 19-gradigt öl och ser till att temperera en liten skvätt till 20 grader innan mätning?

Eller förändrar kolsyran på något vis refraktometerns funktion?

Jag har en Stout som tydligen hade mer förjäsbart socker än förväntat vid buteljering efter 14 dygns jäsning.
Det är önskvärt att först nu få ett "FG-värde".

6,5 gram socker per Liter tilsattes för kolsyrejäsning, vilket bör ha ökat alkoholhalten med 0,39%
Dvs. 0,06% ABV per gram socker.
Senast redigerad av Rotsac lördag 2017-04-29 20:30, redigerad totalt 1 gång.
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Refraktometer och kolsyra

Inläggav Bee » lördag 2017-04-29 20:14

Vad jag vet så påverkar inte CO2 brytningsindex. Dessutom är det så lite son krävs så det borde gå snabbt att "avgasa"...
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Refraktometer och kolsyra

Inläggav skyking » söndag 2017-04-30 10:28

Egentligen inte, en refraktometer mäter brytningsindex och inget annat (och gör det tämligen oberoende av temperatur).

Vad som däremot ställer till det är att olika faktorer påverkar förhållandet mellan brytningsindex och det du egentligen vill mäta (t.ex. sockerhalten eller till och med alkoholhalten). Ett problem är att det har rapporterats att brytningsindex beror på alkoholhalten på ett sätt som gör att refraktometermätning efter jäsning inte är så speciellt användbar.

Temperaturen är av måttlig betydelse eftersom en droppe snabbt ändrar temperatur till omgivningens temperatur. Du kan alltså ta en droppe kokhet vört och mäta på med refraktometer eftersom det när du väl fått droppen på plats så är det rumstemperatur på den.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 40 gäster