Jag tänkte börja justera vattnet nu när jag brygger i helgen. Jag var och köpte lite över disk i Malmö för ett första försök. Det jag fick med mig var bl.a. CaCl i lösning, varför gör man så? Finns det någon anledning till att inte sälja det som pulver? Jag har ju vatten hemma.
Mina längre tankar är att om jag sätter en grundjustering och sen kompletterar med en kombi av Cl Och SO4 så har jag ett verktyg för att justera beroende på ifall jag brygger maltigt eller humligt. Frågan är om det är en god eller dum idé att preparera saltlandningar för dessa i förväg? Alltså har tre färdiga saltblandningar.
I vilket fall tänker jag mig att jag kan förberäkna justeringarna. Som jag tycker det verkar så behöver man en dimension för maltigt-humligt och en för ljust-mörkt.
Sen är frågan hur mycket mjölksyra som är vettigt att tillsätta om man skall brygga ljusare öl. Jag läste att man bör ha negativ RA för riktigt ljusa öl och lägre RA än nu för ljusare öl. Kan man räkna med att varje molekyl av mjölksyrabakterier tar ut en bikarbonatjon?
Eller det kanske är enklare att mäska in först och justera den, men då måste man ju ändå ha någon slags lämplig mängd att justera med.
När jag sett vilka salter som finns tillgängligt så tycker jag det verkar som att koncentrationen av Ca och Mg blir lite vad de blir. Får ni andra det också?