Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av mike85 » tisdag 2017-03-14 10:53
Tänkte prova inom en snar framtid att göra min första Hefeweizen. Jag har läst att 9-10g socker/liter är vanligt, men funderar på om det inte är risk för att det blir för högt tryck i flaskan?
-
mike85
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 89
- Blev medlem: tisdag 2015-01-27 12:47
- Ort: Värnamo
av ecmik » onsdag 2017-03-15 17:11
Jag ska flaskjäsa en Hefeweizen för första gången på länge till helgen och tänkte använda just 10g/L för att få till ca 3.4 volymenheter i flaskorna.
-
ecmik
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1144
- Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
- Ort: Kungälv
av Jonas Johnsson » tisdag 2017-03-21 14:52
Det går bra i "röd-back" 33/50 cl-flaskor, eller om du köper flaskor med patentkork (swing-top). Andra flaskor är ganska tunna. T ex har jag lyckats få gamla Lagunitas-flaskor att gå sönder under flaskjäsning.
-
Jonas Johnsson
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 457
- Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
- Ort: Göteborg
av ecmik » tisdag 2017-03-21 22:02
Jonas Johnsson skrev:Det går bra i "röd-back" 33/50 cl-flaskor, eller om du köper flaskor med patentkork (swing-top). Andra flaskor är ganska tunna. T ex har jag lyckats få gamla Lagunitas-flaskor att gå sönder under flaskjäsning.
Upplever du att det behövs runt 14 dagar i rumstemperatur för 100-procentig flaskjäsning?
-
ecmik
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1144
- Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
- Ort: Kungälv
av skyking » onsdag 2017-03-22 11:37
ecmik skrev:Upplever du att det behövs runt 14 dagar i rumstemperatur för 100-procentig flaskjäsning?
Inte gällande veteöl, men jag upplever nog någonting ditåt. Jag kolsyrejäser på fat med spundingventil så jag ser på mätaren hur trycket stiger i fatet. Om jag prickar och inte behöver spunda, annars kan jag sluta spunda efter en vecka och då kan jag se hur trycket sakta men säkert stiger mot slutet och när man kan bedöma att det har stabiliserat sig. I början går det snabbt, men jag uppfattar det som att det tar uppemot två veckor innan det stabiliserat sig.
Metoden jag använder är att jag tappar över på fat innan det jäst ut ordentligt så det finns nog med socker kvar för kolsyrningen.
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av mike85 » onsdag 2017-03-22 17:37
Ok! Jag håller nämligen på att spara tomma Weihenstephaner flaskor, men de kanske är för klena då?
-
mike85
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 89
- Blev medlem: tisdag 2015-01-27 12:47
- Ort: Värnamo
av skyking » onsdag 2017-03-22 17:52
mike85 skrev:Ok! Jag håller nämligen på att spara tomma Weihenstephaner flaskor, men de kanske är för klena då?
Då är det nog något som är fel. Veteölflaskor som är för klena för att ha veteölflaskor i?!!
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av Jonas Johnsson » tisdag 2017-03-28 10:35
ecmik skrev:
Upplever du att det behövs runt 14 dagar i rumstemperatur för 100-procentig flaskjäsning?
Nej det behöver jag vanligtvis inte. Men det där är olika! En gång tog det tre veckor, oftast räcker en vecka
-
Jonas Johnsson
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 457
- Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
- Ort: Göteborg
av Jonas Johnsson » tisdag 2017-03-28 10:36
mike85 skrev:Ok! Jag håller nämligen på att spara tomma Weihenstephaner flaskor, men de kanske är för klena då?
Nej de funkar bra. Amerikanska ale-flaskor är tunnare.
-
Jonas Johnsson
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 457
- Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
- Ort: Göteborg
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 39 gäster