Torkade apelsinskal i en "Belgian Tripel"

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Torkade apelsinskal i en "Belgian Tripel"

Inläggav Rotsac » torsdag 2016-12-15 16:50

Ett recept med ovanstående för 23 Liter anger:

32.00 g Coriander Seed (Boil 5.0 mins)
10.00 g Orange Peel, Bitter (Boil 5.0 mins)
10.00 g Orange Peel, Sweet (Boil 5.0 mins)

Hur pass kraftig blir smaken av apelsinskalen?
Blir den "gansk svag, medelstark, eller ganska stark"?

Blir ölet odrickbart om man använder 100 gram vardera av apelsinskalen?
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Torkade apelsinskal i en "Belgian Tripel"

Inläggav Hugo » torsdag 2016-12-15 16:58

Har bryggt Wit under hösten med 20 gram pomerans på typ 25 liter. Blir en diskret smak. Kan va intressant att öka mängden, men det vita på skalet kan behöva avlägsnas för att det inte ska bli bittert. Jag slipade bort det vita innan tillsats.

Även om en del av smak/arom försvinner vid jäsningen kan du ju testa vad olika mängder ger för bidrag genom att koka te och prova dig fram till vad du gillar.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Hugo
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 153
Blev medlem: söndag 2014-11-02 13:25

Re: Torkade apelsinskal i en "Belgian Tripel"

Inläggav Samme77 » torsdag 2016-12-15 21:18

Jag bryggde nyligen en öl med apelsinskal i koket. Använde 20 gram bittra torkade apelsinskal(även det vita var med) till 12 liter. Fick koka med i 5 min.
Smaken var näst intill obefintlig. Mest kändes det som att ölet tog åt sig beskan. Så mitt tips skulle vara att öka på mängden lite och kanske bara riva av zesten.
Sen slänga i den färsk i koket 5 min.
Samme77
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: onsdag 2016-08-24 17:44

Re: Torkade apelsinskal i en "Belgian Tripel"

Inläggav Askatasuna » fredag 2016-12-16 13:16

Jag gjorde en välhumlad IPA med apelsinskal inför jul. Jag hade drygt 25g färsk apelsinskal på 20L och initialt i jäsningen så bidrog det med rejäl bitterhet men har försvunnit och smakar inget speciellt av skalet alls.
Jag tror man behöver mycket av själva skalet och minimera det vita maximalt för det ska ge någon apelsinsmak.
Askatasuna
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 80
Blev medlem: söndag 2015-09-27 16:08

Re: Torkade apelsinskal i en "Belgian Tripel"

Inläggav Rotsac » lördag 2016-12-17 17:23

Rotsac skrev:Ett recept med ovanstående för 23 Liter anger:

32.00 g Coriander Seed (Boil 5.0 mins)
10.00 g Orange Peel, Bitter (Boil 5.0 mins)
10.00 g Orange Peel, Sweet (Boil 5.0 mins)

Hur pass kraftig blir smaken av apelsinskalen?
Blir den "gansk svag, medelstark, eller ganska stark"?

Blir ölet odrickbart om man använder 100 gram vardera av apelsinskalen?



Leveransen av min beställning av hela koriandertfrön, och torkade apelsinskal dröjer, och jag hade tänkt att brygga imorgon:-(

Min lokala Konsumbutik har ej sådana produkter.
Förr i tiden så fanns det pomeransskal att köpa där.

"Plan B" är nu en halvdesperat tanke att istället för Koriander och torkade apelsinskal använda en påse "glöggkryddor".
Det är 37 gram av ganska många russin (vilka jag inte tänker använda), två bitar pomeransskal, en rejäl bit kanel, ganska många kryddnejlikor, en hyfsad bit ingefära, samt en del kumminfrökapslar.

Har vi någon här, som har försökt sig på något liknande?
Alla tips och råd är välkomna.

Jag funderar på att använda 2-3 sådana här påsar med "glöggkryddor" (men ej russinen, alltså).

Jag vet sedan många år att kryddnejlikor i ett rödbetsvin jag gjorde kraftigt tog överhanden, så de är jag lite orolig över att använda.
Påsen innehåller en hel av sådant. Dock ej någon stjärnanis, som är VERKLIGT potent i sådana här sammanhang.
Så det var bra att påsen ej innehåller sådant.
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Torkade apelsinskal i en "Belgian Tripel"

Inläggav Snow » lördag 2016-12-17 17:46

Jag vet ju att man ofta använder bara skalet från citrusfrukter i matlagning. Har
aldrig funderat på varför men började klura lite på det. En anledning bör ju vara att man slipper sockret, och till viss det även
vätskan.

I öl sammanhang, borde man inte kunna pressa i saften och eller mixa fruktkött och kasta ner i koket?
Varken socker eller vätska kan ju göra till eller från. Syran kan ju vara ett problem kanske?
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Torkade apelsinskal i en "Belgian Tripel"

Inläggav Rotsac » lördag 2016-12-17 17:58

Snow skrev:Jag vet ju att man ofta använder bara skalet från citrusfrukter i matlagning. Har
aldrig funderat på varför men började klura lite på det. En anledning bör ju vara att man slipper sockret, och till viss det även
vätskan.

I öl sammanhang, borde man inte kunna pressa i saften och eller mixa fruktkött och kasta ner i koket?
Varken socker eller vätska kan ju göra till eller från. Syran kan ju vara ett problem kanske?


Det är de "aromatiska oljorna" i skalet man vill åt.
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Torkade apelsinskal i en "Belgian Tripel"

Inläggav ekstedt » lördag 2016-12-17 19:33

En enkel lösning är ju att helt sonika skippa kryddningen och brygga en helt vanlig jävla tripel. Se det inträffade som ett tecken från ölgudarna att inte ha kryddor i dina triplar.

Använd kryddorna till en vitöl i stället.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Torkade apelsinskal i en "Belgian Tripel"

Inläggav niklas_n » lördag 2016-12-17 20:05

Kanel och nejlikor har jag använt en gång, dock inte i samma öl. Det misstaget gör jag aldrig om. Fyfan.
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1207
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm

Re: Torkade apelsinskal i en "Belgian Tripel"

Inläggav Rotsac » lördag 2016-12-17 20:39

ekstedt skrev:En enkel lösning är ju att helt sonika skippa kryddningen och brygga en helt vanlig jävla tripel. Se det inträffade som ett tecken från ölgudarna att inte ha kryddor i dina triplar.


Jovisst, men jag har just gjort det, och vill nu experimentera lite:-)

Jag kommer att avända "Tamarindsirap" i hälften av flaskorna, och överbliven druvsaft från en dunk från 80-talet i den andra hälften för att skapa kolsyra.
Ett test med en enda flaska vardera av ovanstående var tidigare väldigt lovande.
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Torkade apelsinskal i en "Belgian Tripel"

Inläggav pettersson80 » lördag 2016-12-17 21:15

Varför inte brygga en vanlig trippel enligt konstens alla regler för att sedan tillsätta tinkturer med olika smaksättnigar?

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Inled mig icke i frestelse, jag kan gå själv!
pettersson80
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 177
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 23:59
Ort: Harmånger

Re: Torkade apelsinskal i en "Belgian Tripel"

Inläggav Snow » lördag 2016-12-17 23:12

niklas_n skrev:Kanel och nejlikor har jag använt en gång, dock inte i samma öl. Det misstaget gör jag aldrig om. Fyfan.


Det har jag haft i min jul ale Strong Scottish i grunden+ pomerans och kardemumma, blev faktiskt sjukt bra julbärs :D
Bjöd på den på jobbet på julmingel, gick som smör i solsken :wink:
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 43 gäster