Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Hugo » söndag 2016-05-01 17:57
Provar min första hopshot efter kolsyrejäsning - aromen är där och även smakmässigt. Väldigt balanserad humle som gör gott för min väldigt enkla grundöl. Tycker dock rekommenderad Max-dos är försiktig - kommer ha i mer nästa gång.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Hugo
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 153
- Blev medlem: söndag 2014-11-02 13:25
av Ölamatören » onsdag 2016-05-18 07:52
Hugo skrev:Provar min första hopshot efter kolsyrejäsning - aromen är där och även smakmässigt. Väldigt balanserad humle som gör gott för min väldigt enkla grundöl. Tycker dock rekommenderad Max-dos är försiktig - kommer ha i mer nästa gång.
Jag kommer testa att ersätta torrhumlingen med hopshot i en kommande bryggning. Citravarianten. Normalt använder jag 100gram pellets i 5-7 dagar för att torrhumla 17 liter... Jag har totalt 2 shots med citralicious. Tror du att de kommer ge lika mycket effekt som 100 gram torrhumling?
-
Ölamatören
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 79
- Blev medlem: fredag 2014-03-07 11:36
av Illuminatus » torsdag 2016-05-19 23:45
Jag och min polare har tagit fram en formel för att beräkna mängden extrakt man behöver i sitt kok. Formeln är gjord efter HopAlphan MM säljer och är en hopshot med 100% humle som används som bittergiva. Med formeln kan ni beräkna EXAKT hur många ml ni behöver till det IBU ni siktar på samt den volymen ni brygger.
Varsågoda!
Extrakt (ml) = (1000*IBU*Vört) / (190010-IBU) , där vört är volym i liter.
-
Illuminatus
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 213
- Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56
av Bee » fredag 2016-05-20 08:17
Schysst att dela med er.
Var får ni konstanten 190010 från och varför skalfaktor 1000?
/Ingenjören
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av oscni » fredag 2016-05-20 09:27
Här kommer en annan formel:
Extrakt [ml]= (0,01692*vörtstyrka-0,01242)*vörtvolym*IBU
Det är en linjärinterpolation av de tre punkterna som är givna på MMs hemsida. Eftersom det krävs mer extrakt vid högre vörtstyrka så behövs en variabel till. Det går att göra en andragradsinterpolation och få exakta värden för de tre punkterna men det känns lite over kill.
-
oscni
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 31
- Blev medlem: torsdag 2014-10-23 15:21
av Illuminatus » fredag 2016-05-20 10:12
Shit, glömde bort den variabeln helt och hållet. Tack för upplysningen oscni
Då kan vi ändra till att min formel kan användas om ni brygger en sats med runt OG 1070, eller använder oscni's formel där denna variabel är med
Konstanten 190010 kommer från ursprungsvolymen och vilken mängd IBU det gav. Jag ska posta uträkningen senare ikväll.
-
Illuminatus
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 213
- Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56
av Hugo » fredag 2016-05-20 17:28
@Ölamatören
2x10 ml på 17 ml är absolut inte för lite. Jag har provat som mest 0,36 g per liter och tänker gå upp till 0,54 gram per liter vid nästa försök. Eventuellt 0,54 gram av 2 sorters hopshot - så totalt 1,08 gram per liter. Men jag rekommenderar test i nån enstaka flaska innan man dundrar på i en hel batch. Omkapsylering av en flaska färdig öl och några dars vila kan va en bra metod för test.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Hugo
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 153
- Blev medlem: söndag 2014-11-02 13:25
av Rotsac » lördag 2016-05-28 11:58
.
Senast redigerad av
Rotsac lördag 2016-05-28 14:46, redigerad totalt 1 gång.
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 681
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
av Rotsac » lördag 2016-05-28 14:45
Jag kommer testa att ersätta torrhumlingen med hopshot i en kommande bryggning. Citravarianten. Normalt använder jag 100gram pellets i 5-7 dagar för att torrhumla 17 liter... Jag har totalt 2 shots med citralicious. Tror du att de kommer ge lika mycket effekt som 100 gram torrhumling?
Är det nödvändigt att tillsätta "Hopshot" i jäshinken?
Kan man inte -om man tappar ölet på flaskor- minimera öppnandet av jäshinken, och istället tillsätta "Hopshot" i tappningshinken tillsammans med sockerlagen för kolsyrejäsning på flaska?
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 681
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
av Hugo » lördag 2016-05-28 15:46
Du kan tom använda hop shot i glaset när du serverar. Jag har hittills tillsatt det till varje flaska precis innan kapsylering med förhoppning om att minimera oxidationsrisken.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Hugo
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 153
- Blev medlem: söndag 2014-11-02 13:25
av pannkaksparty » torsdag 2016-06-09 17:55
Jag testade citra hopshoten igår vid flaskning, började med halva i ca 12 liter, men det slutade med att jag drog i hela. Då den inte gav så mkt smak som jag trodde. jag körde direkt i hinken. Nu är det bara vänta och se.
-
pannkaksparty
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 62
- Blev medlem: lördag 2016-01-16 16:10
av MadManMacho » torsdag 2016-06-23 22:49
Nä dra mig baklänges i min lilla låda vicken grej det här va!! Hade kokat ihop en belgisk saison som jag la på fat idag. Riktigt god var den men så fick jag för mig att testa en hop shot och BOOM! vilken skillnad! Drog i 5-6 ml till 20 liter och pangtjoff så har man en humlestinn belgisk saison. Det var inte sista gången jag använde den där metoden. Hur bra som helst ju!
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
MadManMacho
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 283
- Blev medlem: onsdag 2015-05-06 23:07
av MadManMacho » torsdag 2016-06-23 22:50
Jag tycker också att humlesmaken känns betydligt fräschare än när jag har torrhumlat.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
MadManMacho
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 283
- Blev medlem: onsdag 2015-05-06 23:07
av Chabo » lördag 2016-06-25 18:15
Blir ju nyfiken att du (pannkaks.....) verkar hällt i massa extrakt i lite öl o fått halvbra resultat medans Madman.... extremt lite i massa öl o fått starkt resultat....
Är det olika med olika humlesorten ?
Vad kan vara skälet ?
Anders
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Chabo
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 296
- Blev medlem: onsdag 2015-10-28 23:21
- Ort: Göteborg
av Magnum77 » tisdag 2016-10-18 16:00
Har testat Hopshot också. Fick en bismak som jag skulle säga är artificiell. Smaken blev väldigt konstgjord.
Var "Mosaic" hotshop för torrhumling. Drog i den när jag tappade från sekundären till corneliusfatet. Den fick stå i några veckor men bismaken är fortfarande där. Ska väll låta den stå i några veckor till men jag är inte hoppfull.
-
Magnum77
- Delmäskare
-
- Inlägg: 19
- Blev medlem: fredag 2015-04-17 22:50
- Ort: Skellefteå
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 129 gäster