7 veckor gammal förkultur

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

7 veckor gammal förkultur

Inläggav daggfot » lördag 2018-10-06 16:35

Av olika anledningar blev min förra bryggning aldrig av. Förkulturen jag förberett blev därför stående i e-kolv i kylskåp. Den har nu stått i 7 veckor i ca 8C hela tiden. Ser inget konstigt på ytan och den luktar inte heller något lustigt.

OG enligt recept: 1.046, jäst: Wyewast 1099.

Tänker att iom att OG är så pass lågt så borde mängden jäst fortfarande vara fullt tillräcklig, men kan jästen på något vis blivit dålig? Eftersom jag brygger så pass sällan har jag inte utrymme för några misslyckanden. =) Vad tror ni är bäst? Köra med förkulturen som den är eller göra en ny förkultur utifrån den gamla? Alternativt använda torrjäst som råkar finnas hemma (US-05)?
daggfot
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: fredag 2014-11-28 18:41

Re: 7 veckor gammal förkultur

Inläggav Djonk » lördag 2018-10-06 16:53

Har använt äldre slattar, men det tar ganska lång tid för jästen att komma igång. Om du inte har utrymme för misslyckanden känns torrjästen som ett bättre alternativ.
Djonk
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 185
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: 7 veckor gammal förkultur

Inläggav skyking » lördag 2018-10-06 17:31

Varför inte börja med att "mata" jästen? Häll av endel av vätskan ovanför kakan och fyll på med ny vört (se till att den har svalnat först dock) och skaka upp jästen. Då bör jästen komma igång igen.

Jästen i sig bör inte ha tappat stinget speciellt mycket. Det jag skulle vara något bekymrad över är ifall några andra mikroorganismer lyckats komma ner i förkulturen, jag tror inte det nödvändigtvis ger sig tillkänna så snabbt i utjäst vört, men fyller du på med ny vört så kommer de kanske ge sig tillkänna. Så om den kommer gång när du matar den och luktar OK fortfarande så är det bara att köra med den, annars kör du med torrjästen.
skyking
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1009
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: 7 veckor gammal förkultur

Inläggav Djonk » lördag 2018-10-06 22:02

Ett till alternativ är att dela satsen i två och jäsa ena halvan med förkulturen och andra med torrjästen, så har du inte lagt alla ägg i samma korg. Kul att jämföra också tycker jag.
Djonk
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 185
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: 7 veckor gammal förkultur

Inläggav fluke12 » söndag 2018-10-07 09:51

Som sagt tidigare häll bort ölen och i med ny vört. Då kommer jästen att kvickna till. Själv brukar jag med några månaders mellanrum kicka igång sparade jäster jag har i kylen på detta sätt.
fluke12
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 228
Blev medlem: fredag 2016-05-13 13:05
Ort: Askeby Linghem

Re: 7 veckor gammal förkultur

Inläggav fluke12 » söndag 2018-10-07 09:51

Som sagt tidigare häll bort ölen och i med ny vört. Då kommer jästen att kvickna till. Själv brukar jag med några månaders mellanrum kicka igång sparade jäster jag har i kylen på detta sätt.
fluke12
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 228
Blev medlem: fredag 2016-05-13 13:05
Ort: Askeby Linghem

Re: 7 veckor gammal förkultur

Inläggav daggfot » måndag 2018-10-08 20:06

Ok tack för alla svar. Kommer testa att mata med ny vört.
daggfot
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: fredag 2014-11-28 18:41

Re: 7 veckor gammal förkultur

Inläggav daggfot » tisdag 2018-10-09 10:12

Smakade på ölen innan jag dekanterade. Smakade förvånansvärt bra. Kan inte hitta något konstigt alls i smaken. SG 1.006.

Matade jästen med 0.5l vört. Låter den stå 1-2 dagar under omrörning innan användning.
daggfot
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: fredag 2014-11-28 18:41


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 18 gäster