av Drake » måndag 2016-01-18 21:58
Tycker att du ska fokusera på att hålla rätt och stabil jästemperatur och rätt pitchrate med rehydrerad jäst, det gör underverk för ölen, speciellt om du mäskar i rätt temperatur och med rätt ph också. Skulle mäsktemperaturen bli ett par grader fel eller om du missar OG med några pinnar gör bara att ölen blir lite annorlunda jämfört med vad du tänkt dig, men om du stressar jästen eller jäser för varmt kommer det att straffa sig direkt med oönskade felsmaker.
Låter som att Maxi-biab är rätt metod för dig, oftast kan man få lite bättre effektivitet då också. Och var inte rädd för att mala malten riktigt fint, det gör inget och det utvinns inte några tanniner hur finmalt det än är så länge du ligger under 6,0 i ph. I själva mäsken är runt 5,2 optimalt och då kommer du att få bäst utbyte.
Kommer det lite trub ner i jäshinken gör inte så mycket tycker jag, faktum är att det jäser lite bättre om lite får följa med. Men akta dig för humlen, det blir betydligt bättre om du inte låter den följa med till jäshinken.