Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Brewsnail skrev:Jag kör ungefär så. Har en gryta på 21 liter och brukar ha en kokvolym på 19-20 liter.
Radhusgrillen skrev:Jag funderar på att skala upp till en 20-25L-gryta och börja köra BIAB. Funderade öven på möjligheten att använda min gamla lakhink-i-hink för att få ur det sista ur påsen och för att kunna fylla upp grytan och på så sätt maximera koket..
En liten BIAB-fundering är den gällande grumligheten. Hur mycket grumligare blir BIAB-öl jämfört med öl där man faktisk lakat och recirkulerat ordentligt för att få en klar vört?
Kan en ordentlig whirlpool och lite tålamod efter kylningen samt någon offrad liter med humle och druv kompensera för den grumligare BIAB-vörten?
Radhusgrillen skrev:
Jag funderar på att skala upp till en 20-25L-gryta och börja köra BIAB. Funderade öven på möjligheten att använda min gamla lakhink-i-hink för att få ur det sista ur påsen och för att kunna fylla upp grytan och på så sätt maximera koket..
En liten BIAB-fundering är den gällande grumligheten. Hur mycket grumligare blir BIAB-öl jämfört med öl där man faktisk lakat och recirkulerat ordentligt för att få en klar vört?
Kan en ordentlig whirlpool och lite tålamod efter kylningen samt någon offrad liter med humle och druv kompensera för den grumligare BIAB-vörten?
Kapow skrev:Min erfarenhet är att ölen i slutändan blir klar ändå, oavsett hur grumlig vörten är. Jag har kört biab och dumpat i hela vörten i jästunnan utan någon form av avsilning eller whirlpool. Det blir en fin kaka i botten av tunnan, som får stanna där när det färdiga ölet förs vidare till fat eller flaskor.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster