Smedol skrev:Bra genom gång Christian C. fick många svar och mer frågor.
Läste på lite nätet att temperaturen på mäskningen vid 65-70 grader ger en mer fyllighet i ölen och att det har med alpha- och beta-amylaset samt dextrin.
75-78 grader har något med viskositeten, att man får en tunnare mäsk?
35-40 grader har med HP-värdet att göra och behöver vi göra det här i sverige?
Tack på förhand
// Håkan
Generellt sett så kan man väl säga att ju högre mäsktemperatur så desto lägre utjäsning och vice versa. Alltså inom spannet 60-70 grader ungefär där gränsen är ganska flytande runt 65 grader.
En syrarast gör man vid 35-40 grader och jag tror inte det är många som pysslar med det för vanliga öl och jag har aldrig provat själv. Men det kanske kan hjälpa om du har ett väldigt knepigt vatten och gör väldigt ljusa öl, men betydligt enklare är att justera ph med hjälp av salter eller mjölksyra.
Mäska ut har jag slutat med för länge sedan, tror inte det gör så stor skillnad faktiskt.