av Exile82 » torsdag 2017-02-23 13:35
Hej Skyking.
Ja, du sätter nog huvudet på spiken när du ifrågasätter hur jag mäter, för det är det som jag inte är helt hundra på, därav min post för att se hur ni rävar gör. Men jag ska försöka svara. Jag vill poängtera att jag har själv inte räknat ut BE, det är presenterat i BS enligt de värden som jag har satt för utrustningsprofilen och själva bryggningen.
Det får mig att ifrågasätta hur du mäter egentligen. Om du säg börjar koket på 33.4L så har du 30L kvar efter koket och därifrån förlorar du 3.5L vid upptappning till jäskärl. Jag får detta till att du vid överföring till jäskärl har en effektivitet på 88%. Slår man ihop detta med PB-effektivitet på 80% så får jag en BE på 71%.
Ja, 3,4 liters bortkok, och 3,5 liter blir kvar i grytan när jag för över det till jäskärlet. Men, är det så enkelt man mäter BE?
Kokkärlet läcker inte.
Att du tar upp förlust i jäskärlet verkar som ett missförstånd. BE är ju ett mått på hur mycket av mäskens potentiella extrakt som hamnar i jäskärlet. Vad som går förlorat därefter ingår inte i BE.
Där svarade du nog på min förra fråga. Men ja, jag lämnar alltid 2,5 liter i jäskkärlet. Det är så mycket gunk som blir kvar på botten upp till tappen, 2,5 liter
När det gäller att jaga effektiviteten så tror jag det viktigare är att förstå var förlusterna beror i och vilka faktorer som spelar in. Det är ju en förutsättning för att alls kunna ha något realistiskt hopp om att fixa till effektiviteten. Å andra sidan kanske det vid den insikten att jaga effektivitet. Har man t.ex. konstaterat att man förlorar viss mängd pga absorbtion i humlet så kan man ju förhålla sig till det genom att helt enkelt ta höjd för den förlusten och leva med det. Trots allt är det ju bara lite mer malt man behöver använda.
Exakt, därav min tråd. Jag ville veta hur det ser ut för er för att bättre förstå varför det ser ut som det gör hos mig. Jag tänker inte jaga några procents effektivitet för sakens skull, utan jag ville veta mer om varför, för att förstå. Jag hade nog varit mer bekymrad om mäskningseffektiviteten hade varit sämre.
Tillägg: en annan sak att tänka på när man mäter är värmeutvidgningen av vörten. Under kylningen drar vörten ihop sig och man förlorar 4% i volym bara pga värmeutvidgning. Tar du inte höjd för detta när du mäter kan du ju förlora 4% på mätfel.
Jajamen, förluster vid kylning har jag till och med satt till 4%. Problemet här är väl att jag inte har mätt upp det själv utan utgått ifrån ett standardvärde. Det är ju fel, egentligen. Det borde mätas men den delen har jag inte mäktat med än.
Hur som helst, tack för att du tog dig tid. Jag ska se över mina värden i Beersmith, jag har kanske missförstått BE som begrepp.