Humlegårdens Sommarsaison

Utbyte och utvidgande om hur man brygger öl i påse - Brew In A Bag (BIAB). Har kan man fördjupa sig i processen, dess egenskaper, möjliga förbättringar etc. "Livet är som en påse, det blir tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något."

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Humlegårdens Sommarsaison

Inläggav lukedaduke » tisdag 2017-01-10 22:42

Tjena!

Imorgon är det bryggdags och den här gången blir det att brygga humlegårdens sommarsaison!
Jag tänkte brygga med biab-metoden och har några sista funderingar om receptet.
Här är receptet:

Volym: 20 liter
OG: 1039
FG: 1005
4,5 % alkohol
BU 23

Malt
3 kg pilsnermalt
400 g vetemalt
15 g koriander i mäsken

Humle
10 g Motueka (30 min)
25 g Motueka (15 min)
35 g Motueka (3 min)

Kryddning
1 tsk nykrossad svartpeppar sista 7 min i koket och skal av en ½ citron i en påse i jäshinken strax före upptappning. Citronskalen behöver bara kort kontakttid, ca 5-8 timmar.

Jäst
White Labs WLP565 Belgian Saison I 

Mäska vid 64°C i 60 minuter, koka 75 minuter med humlegivor enligt ovan, kyl vörten och jäs vid 20 - 30 °C.

Funderingar:

Min kastrull är lite större än min induktionsplatta och jag är rädd att koket inte håller i sig om jag inte har locket på. (därmed dyker chansen upp för DMS antar jag)
Hur ska jag förhålla med med locket? bör jag köra utan?

Är inte helt 100% på om jag tänker rätt med vattenmängden, behöver bara nån som kontrollerar så jag inte har glömt något. :D

(0,37x3.4) = 1,2 L som malten suger åt sig
Bortkok = 4 liter på 75 min
Ca 1 liter "svammel" borde vara kvar i botten av kokkärlet.

Så jag behöver Ca 27 Liter vatten som startmängd?.

Tack på förhand!! :)

Med vänlig hälsning Lukas
Ett gott öl kan bedömas av en endaste klunk, men det är bättre att vara riktigt säker. :)
lukedaduke
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 104
Blev medlem: tisdag 2016-06-21 18:50

Re: Humlegårdens Sommarsaison

Inläggav Humlegatan » torsdag 2017-01-12 23:25

lukedaduke skrev:Tjena!

Imorgon är det bryggdags och den här gången blir det att brygga humlegårdens sommarsaison!
Jag tänkte brygga med biab-metoden och har några sista funderingar om receptet.
Här är receptet:

Volym: 20 liter
OG: 1039
FG: 1005
4,5 % alkohol
BU 23

Malt
3 kg pilsnermalt
400 g vetemalt
15 g koriander i mäsken

Humle
10 g Motueka (30 min)
25 g Motueka (15 min)
35 g Motueka (3 min)

Kryddning
1 tsk nykrossad svartpeppar sista 7 min i koket och skal av en ½ citron i en påse i jäshinken strax före upptappning. Citronskalen behöver bara kort kontakttid, ca 5-8 timmar.

Jäst
White Labs WLP565 Belgian Saison I 

Mäska vid 64°C i 60 minuter, koka 75 minuter med humlegivor enligt ovan, kyl vörten och jäs vid 20 - 30 °C.

Funderingar:

Min kastrull är lite större än min induktionsplatta och jag är rädd att koket inte håller i sig om jag inte har locket på. (därmed dyker chansen upp för DMS antar jag)
Hur ska jag förhålla med med locket? bör jag köra utan?

Är inte helt 100% på om jag tänker rätt med vattenmängden, behöver bara nån som kontrollerar så jag inte har glömt något. :D

(0,37x3.4) = 1,2 L som malten suger åt sig
Bortkok = 4 liter på 75 min
Ca 1 liter "svammel" borde vara kvar i botten av kokkärlet.

Så jag behöver Ca 27 Liter vatten som startmängd?.

Tack på förhand!! :)

Med vänlig hälsning Lukas



Koka aldrig med lock, så länge du inte är ute efter en öl med DMS-karaktär.

Jag hade ökat koktiden till 90 min med så pass stor del pilsnermalt av totalnotan, återigen för att undvika DMS.

Ang. vattenmängden så blir jag av med ca 35% vätska/vört, från början till slut. Jag startar med 17 L vatten och brukar ha 10,5-11L L vört ner i jäskärlet.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Humlegatan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 80
Blev medlem: onsdag 2016-10-26 20:51
Ort: Luleå

Re: Humlegårdens Sommarsaison

Inläggav ekstedt » torsdag 2017-01-12 23:37

Ett sextiominuterskok med locket av räcker gott och väl vid överjäsning där det försvinner dubbelt så mycket DMS ut genom jäsröret jämfört med sval underjäsning.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Humlegårdens Sommarsaison

Inläggav ekstedt » torsdag 2017-01-12 23:41

För ett så svagt öl skulle jag för övrigt inte laka ut mycket mer än 20 l. Sedan får man späda med vatten efter koket till lämpligt OG och volym.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Humlegårdens Sommarsaison

Inläggav Umejim » söndag 2017-05-21 09:43

Jag hade också tänkt prova detta recept...
Är lite nyfiken på hur ölet blev? Jag upplever maltnotan som liten, eller har jag fel?
Umejim
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 1
Blev medlem: söndag 2017-05-21 09:36

Re: Humlegårdens Sommarsaison

Inläggav lukedaduke » tisdag 2018-09-18 22:03

Umejim skrev:Jag hade också tänkt prova detta recept...
Är lite nyfiken på hur ölet blev? Jag upplever maltnotan som liten, eller har jag fel?


Hej Umejim!

Ursäkta det sena svaret, Ölet blev tyvärr inte som jag hade hoppats på, väldigt smaklöst tyvärr.
Ett gott öl kan bedömas av en endaste klunk, men det är bättre att vara riktigt säker. :)
lukedaduke
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 104
Blev medlem: tisdag 2016-06-21 18:50


Återgå till BIAB

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 9 gäster

cron