Sida 1 av 1

Påsfråga

InläggPostat: söndag 2016-07-24 15:03
av gurkburk
Hej!

Har efter 25 års paus tagit upp denna ädla hobby igen ;) Har kört 4 satser på extrakt som blivit väldigt bra. Vissa med delmäskning och torrhumling.
Nu har jag tagit nästa steg och kör BIAB i en 16l patina samt en påse som svärmor fått sy av gammalt lakan.

Lite "nybörjarfrågor":
Påsen var av ganska tjockt material. Hade länge runt ca 40 grader i mäsken medans det kokade mellan kitteln och påsen (Kokade över....) och jag behövde röra runt ganska mycket för att få värmespridning in i påsen. Antar att tyget är för tjockt och jag behöver ett nät i botten för att få bättre cirkulation på det varma vattnet? Kanske läge att löpa en påse från Kumla ändå, men har läst att många tycker den är "dålig". Om en del har problem med maltrester i jäsningen så kan man säga att ... det hade inte jag....
Eller är det så enkelt att jag inte skall börja med kallt vatten utan köra ned i 75 gradigt vatten för att den med malten skall komma ned i lämplig temperatur?

Hälsningar Peter

Re: Påsfråga

InläggPostat: söndag 2016-07-24 20:00
av pthom
Sy en påse av teresiatyg från ikea funkar bra

Skickat från min UMI TOUCH via Tapatalk

Re: Påsfråga

InläggPostat: måndag 2016-07-25 09:23
av gurkburk
pthom skrev:Sy en påse av teresiatyg från ikea funkar bra

Skickat från min UMI TOUCH via Tapatalk


Danke! Då blir det en tur till IKEA och sedan sätta svärmor i arbete.

Re: Påsfråga

InläggPostat: måndag 2016-07-25 09:36
av Bee
gurkburk skrev:Lite "nybörjarfrågor":
Påsen var av ganska tjockt material. Hade länge runt ca 40 grader i mäsken medans det kokade mellan kitteln och påsen (Kokade över....) och jag behövde röra runt ganska mycket för att få värmespridning in i påsen. Antar att tyget är för tjockt och jag behöver ett nät i botten för att få bättre cirkulation på det varma vattnet?


Du får kolla upp infusionsmäskning.
http://shbf.se/wiki/index.php/Infusionsmäskning
Du ska värma vatten, ha i påsen och därefter malten så du direkt når rätt temperatur.

Re: Påsfråga

InläggPostat: fredag 2016-08-19 10:07
av gurkburk
Kör just nu en batch till med samma recept.
Det som lurade mig förra gången var att jag läste i "Ölbryggarboken" av Peter M. Eronson
På sidan 71 för instruktioner på BIAB:
1. Fyll grytan med kallt vatten, cirka blablabla...
2. Fyll den stora solduken med den färdigkrossande malten och för ned den i kokkärlet så att maltbädden täcks med vattnet. Spänn fast solduken i kokkärlet kant.
3. När vattnet är 65-68 grader varmt stänger du av plätten.... blablabla

Jag tolkade det som att malten skulle ned i kallt vatten.

Nu hade jag i malten i 70 gradigt vatten och mäsken sjönk ned till 66 grader och det är skitenkelt att hålla temperaturen stabilt.

Olika tekniker alltså. Malt i varmt eller kallt vatten.

Re: Påsfråga

InläggPostat: fredag 2016-08-19 10:38
av Bee
Japp, det är en rätt felaktig instruktion. Eller så saknar den vitala delar.

Man kan göra så, men då måste du röra i malten hela tiden tills dess att jag maltbädden nått rätt temperatur. Det blir lite som en mäskning med alla möjliga raster pga temperaturrampen. (avancerat mäskschema alltså)