Maltrester och silning

Utbyte och utvidgande om hur man brygger öl i påse - Brew In A Bag (BIAB). Har kan man fördjupa sig i processen, dess egenskaper, möjliga förbättringar etc. "Livet är som en påse, det blir tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något."

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Maltrester och silning

Inläggav Airboden » måndag 2015-08-17 17:29

Hej!

Har under senaste veckan gjort en den efterforskning gällande "trub", eller maltrester. Har lyssnat på beersmith-podden samt läst lite experiment som andra hembryggare gjort i frågan och det verkar vara hårklyvning i huruvida maltrester verkligen påverkar resultatet. Jag känner dock att jag vill ta detta med en nypa salt eftersom de experiment som gjorts i frågan inte verkar gälla i närheten den mängd "trub" som samlas i mitt jäskärl. Min 5-liters damejeanne har vid många bryggningar varit fyllt med nästan 1/3 maltrester. Eftersom detta är bra mycket större andel än i de experiment jag läst om så kan jag inte utesluta att det kan påverka smaken på ett eller annat sätt. Senast jag bryggde silade jag av innan vörten landade i jäskärlet och jag väntar med spänning hur detta kommer att påverka smaken.

Det jag funderar på är hur man ställer sig att sila redan innan koket? Eftersom jag kör med MMs BIAB-påse och dubbelkrossad malt så blir det en del rester efter att jag lyft upp påsen. Och det är ju rätt logiskt att det då framträder en del oönskade smaker om dessa maltrester sedan kokas. Det finns ju trots allt en anledning till att malten bara ska värmas, och inte kokas... Någon som på något sätt silar av redan efter mäskning och kan delge lite erfarenheter av fördelar och eventuella nackdelar. Är oxidering något att ha i åtanke eller gäller det som fortsatt bara efter jäsning?
Airboden
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 40
Blev medlem: fredag 2014-05-02 14:51

Re: Maltrester och silning

Inläggav Drake » måndag 2015-08-17 20:41

Den påsen släpper igenom alldeles för mycket tycker jag. Jag kör numera med Ikeas tyg "Teresia". Det släpper i princip inte igenom någonting.
Jag har inte ens sytt en påse utan spänner bara fast en stor tygbit runt kanten med ett snöre, blir mycket lättare att rengöra den då.

Viktigt är också att skilja på druv och drav. Drav är maltresterna, druv är proteinutfällningar!
Draven vill man ha bort eftersom den kan ge massa konstiga smaker.
Druven är mer omdiskuterad, en del vill inte ha den med alls och andra låter hela skiten följa med ner i jäshinken. Jag har provat båda varianterna några gånger och tycker oftast att det blir ett bättre öl utan, jästen tar dock betydligt längre tid på sig innan den kommer igång. Kan vara så att det är eventuella humlerester som ger felsmaker för dom tror jag inte heller är bra att få med i jäshinken. Jag kör enbart pellets numera och whirlpoolar så jag kan få helt klar vört i jäshinken, men trots det brukar jag låta lite druv följa med som jästnäring. Har typ en halv cm på botten i jäshinken och det tycker jag funkar bra, humlen lägger sig oftast i mitten av konen så den får jag inte med så mycket av.
Senast redigerad av Drake tisdag 2015-08-18 08:20, redigerad totalt 1 gång.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Maltrester och silning

Inläggav Gubbgôtt » måndag 2015-08-17 21:04

Hur får man bort all druv? Trodde det var omöjligt att få bort allt.

Jag kör också MM's påse och den är väl inte optimal, men som nybörjarpåse på BIAB är den godkänd. Dock behöver den distansgaller som fånger upp malt, jag kör med ett skitstort kastrullock och det håller dravet på plats. Sedan är det väl litet onödigt, men dekanterar bort maltresterna i en jäshink, som man visserligen får rengöra igen men det är värt det att slippa 99% av dravet.
Gubbgôtt
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 46
Blev medlem: onsdag 2015-07-22 20:20

Re: Maltrester och silning

Inläggav Drake » måndag 2015-08-17 21:27

Tycker faktisk inte att den är ok, speciellt som nybörjarpåse. Det är ju så mycket fel man kan göra ändå. En tätare påse gör underverk och i princip inga maltrester blir kvar i vörten. Självklart så går det tunna mjölet igenom men viktigast är att inte få med skalrester. PGW säljer en tätare påse som jag använt förut, men den är tyvärr för liten till en 50-liters Patina. Tror den är perfekt till en 36:a.
Om jag lämnar kvar ca. 1 liter vört i kokkärlet så blir det ingen druv alls i jäshinken, allt stannar kvar i kastrullen!
Bilagor
11898547_10153126970141325_3088274310903798331_n.jpg
11892167_10153126970116325_3559223011352964879_n.jpg
11755516_10153126970166325_3258719979994526607_n.jpg
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Maltrester och silning

Inläggav Judgecc » måndag 2015-08-17 22:43

Jag håller med dig @drake. Använde mms påse en gång, sen åkte den i soporna..
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Maltrester och silning

Inläggav Drake » måndag 2015-08-17 22:55

Men jag tror att deras större påsar är av den tätare modellen numera. Fanns för upp till 50-liters grytor och på bilderna såg det ut som rätt typ. Bara den minsta som hade kass botten.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Maltrester och silning

Inläggav Judgecc » måndag 2015-08-17 23:02

Okej. Ja jag tror jag använde den till en 24liters innan jag köpte min 36liters o ny påse. Nu slipper man tänka på sånt med Bm50.. Dock vägrar jag sälja mig 36liters patina. Köpte påse special sydd från staterna..
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Maltrester och silning

Inläggav timppa » tisdag 2015-08-18 07:21

Har MM:s 54x75cm påse och den är mkt riktigt finmaskig. Verkar vara den minsta (30x30x35cm) som är både dyrast och har dessa grövre maskor i botten som folk inte gillar.
Användarvisningsbild
timppa
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 20
Blev medlem: torsdag 2015-04-30 17:29
Ort: Ängelholm

Re: Maltrester och silning

Inläggav Gubbgôtt » onsdag 2015-08-19 15:44

Jag har aldrig fått sådär mycket mjöl igenom som är på de bilderna. Det där är ju verkligen inte bra. Dock låter jag den som jag beskrev innan ligga på ett kastrullock i grytan och då håller sig påsen stilla där och det som kan slinka igenom ligger då emot locket. Sedan när jag drar upp den, så åker det ju ut litet givetvis, men inte tillnärmelsevis såpass mycket.

Sedan dekanterar jag som sagt en gång ned i jäshink, sedan rengör med pbw en sväng och kör starsan på grytan innan det är dags för kok. Nu kanske det är väldigt omständigt att göra sådär, men jag gör hellre så än tar chanser med eventuella infektioner.
Gubbgôtt
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 46
Blev medlem: onsdag 2015-07-22 20:20

Re: Maltrester och silning

Inläggav Drake » onsdag 2015-08-19 18:20

Det där är inte mjöl, det är varmdruven!!!

Jag har i princip inget mjöl alls i grytan med nya påsen.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Maltrester och silning

Inläggav Drake » onsdag 2015-08-19 20:05

Gubbgôtt skrev:Sedan dekanterar jag som sagt en gång ned i jäshink, sedan rengör med pbw en sväng och kör starsan på grytan innan det är dags för kok. Nu kanske det är väldigt omständigt att göra sådär, men jag gör hellre så än tar chanser med eventuella infektioner.


Jo, det låter omständigt. Och dessutom helt onödigt! Varför inte skaffa en riktig påse istället för att taffla med kastrullock i grytan och omtappning innan kok. Har aldrig hört talas om det förfarandet tidigare och förstår inte vitsen med det. Och hur skulle du kunna få infektioner?? Starsan i kokkärlet innan kok verkar ju liiite overkill om man säger så. :lol:
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Maltrester och silning

Inläggav Gubbgôtt » onsdag 2015-08-19 23:47

Drake skrev:Jo, det låter omständigt. Och dessutom helt onödigt! Varför inte skaffa en riktig påse istället för att taffla med kastrullock i grytan och omtappning innan kok. Har aldrig hört talas om det förfarandet tidigare och förstår inte vitsen med det. Och hur skulle du kunna få infektioner?? Starsan i kokkärlet innan kok verkar ju liiite overkill om man säger så. :lol:


Locket mellan påsen och kastrullbottnen är för att jag vill inte råka bränna påsen, plattan är het som sagt och har man mycket malt i så kommer den tynga ned helt klart.

Klart det är overkill, men har typ haft en enda infektion eller något sådant i början av min karriär för flera år sedan. Även ifall det är overkill, är jag hellre en smula omständig än att riskera en infektion.

Dock har vi alla våra olika sätt att brygga.
Gubbgôtt
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 46
Blev medlem: onsdag 2015-07-22 20:20

Re: Maltrester och silning

Inläggav Drake » torsdag 2015-08-20 00:11

Jag har bryggt 6-7 gånger med mitt nya Teresiatyg nu och det ligger alltid mot botten när jag värmer från mäsktemp till ungefär 76 grader och det har inte tagit skada ännu. Då har jag ändå en 3,5 kw induktionshäll. Får se om det håller i längden men det verkar så. Kostade iofs bara en tia eller två så man kan ju byta ofta om det skulle bli sprött.
Hur menar du egentligen med att du skulle kunna få en infektion från kokkärlet? Missförstår jag eller PBW:ar och Star-sannar du verkligen kastrullen innan du häller i vörten efter att du mäskat i den och "dekanterat"?? Du ska ju ändå koka allt däri i en timme och då blir det ju desinficerat ändå!
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Maltrester och silning

Inläggav Jonas Johnsson » måndag 2015-08-24 10:09

Jag tror att falskbotten och noggrannhet med att påsen ej ligger mot botten bara är nödvändig om man värmer med hjälp av gas eller el.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg


Återgå till BIAB

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster