Sida 1 av 1

Gelatin klarning

InläggPostat: fredag 2015-03-27 00:17
av Engan
Hej
Har en öl som nu ska kallkracha. Tänkte klarna med gelatin.
Har jag fattat detta rätt (sett på filmklipp på YouTube)
Blanda gelatin i kallt vatten
Värma i Micro till 65 grader
Hälla i jäskärl alternativ fatet

Ska man hälla den varma vätskan i direkt? För kyler man gelatinlösningen innan blir det väl en gelé av det?

Re: Gelatin klarning

InläggPostat: fredag 2015-03-27 00:31
av BrewJack
Häller man gelatinet i ölet före eller efter man satt det i kylen, dvs i "varm" eller kall öl?


Sent from my iPad using Tapatalk

Re: Gelatin klarning

InläggPostat: fredag 2015-03-27 00:45
av Drake
Det är synd att Lindh tagit bort sin artikel om hur han kraschar och gelear sin bira, den var klockren! Men det var tydligen några som inte kunde läsa innantill och fick problem med flaskjäsning sedan. :roll:
Jag har kört med den metoden några gånger och ölen blir klar som fjällvatten. Tappar på fat så har inte det eventuella problemet med flaskjäsningen.
Jag brukar koka upp vattnet först och sedan hälla i gelatinet när det svalnat något. Rör om tills det löst sig och häller det sedan direkt i ölen som jag har på kraschning. Funkat varje gång!
Spekulerar bara nu men jag tror att det är för mycket jox svävandes i hinken om man häller i innan man kallkraschat, förmodar att man får dosera lite högre i så fall? I vilket fall funkar det om man tillsätter gelatinet när man gått ner runt nollan en dag eller två.

Re: Gelatin klarning

InläggPostat: fredag 2015-03-27 01:34
av Engan
Men gelatinet ska alltså inte kylas innan det tillsätts till jäskärlet? Om man kyler det blir det väl gelé?

Re: Gelatin klarning

InläggPostat: fredag 2015-03-27 01:51
av Drake
Vet inte när det stelnar, men det ska nog vara bra kallt då. Efter att man rört så gelatinet löst upp sig så kan det inte vara varmare än 30-40 grader typ och en deciliter av det i 20 liter iskall vört gör nog ingen skada. Har som sagt funkat bra för mig.

Re: Gelatin klarning

InläggPostat: fredag 2015-03-27 08:54
av Falkens
Är detta specifikt för BIAB?

Re: Gelatin klarning

InläggPostat: fredag 2015-03-27 09:32
av Patrik-b
Nej

Re: Gelatin klarning

InläggPostat: lördag 2016-03-19 18:46
av Hillebard
Hej
Jag kör biab och corneliusfat, men har ingen möjlighet att kallkrascha i jäshinken.
Kan man klarna ölen på något annat smidigt sätt och/ eller ska jag göra det i corneliusfatet?(för corneliusfatet får plats i mitt kylskåp)


Skickat från min iPad med Tapatalk

Re: Gelatin klarning

InläggPostat: lördag 2016-03-19 19:21
av pettersson80
Med tålamod kommer du långt!

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

Re: Gelatin klarning

InläggPostat: lördag 2016-03-19 20:49
av Hillebard
Tack för tipset
Får prova det senare.....
Nu behöver jag mer handfasta tips


Skickat från min iPad med Tapatalk

Re: Gelatin klarning

InläggPostat: fredag 2016-04-22 16:19
av jesoj213
Gelatin behövs inte. Detta är min öl efter 3v :) brukar få enormt grumliga öl i vanliga fall. Å så brukar jag ju dricka upp dem när de precis börjat få kolsyra... :)

Bild

Skickat från min LG-D855 via Tapatalk