Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp
dannegustafsson skrev:Går det att köra pumpen under koket? Tänkte om man har en hopspider med all humle i och cirkulerar ner i spidern medans man kokar så borde man få väldigt bra utbyte av humlen och ren o fin vört.
Rotsac skrev:Om man använder en lite väl finkrossad malt med mycket mjöl, etc. så kan man fundera över att trä en *FINMASKIG* BIAB-påse runt maltbehållaren.
Det ska jag testa vuid nästa bryggning, då Malt som "Maris Otter" jag köper färdigkrossad har väldigt mycket mjöl, etc. som ej fastnar i filterplåtarna.
Med en modifiering (se andra inlägg) form av ett väldigt finmaskigt "IKEA stekfilter", så täpps det ofta till väldigt mycket av detta mjöl, vilket försämrar både mäskning och lakning. Med en *finmaskig* BIAB-påse med sin botten hängande väl under maltbehållaren, så borde alla sådana problem lösas, hoppas jag.
Rotsac skrev:Däremot så är det högst lämpligt att köra pumpen när man värmer upp mäskvattnet (med locket på, såklart).
Det minskar tidsåtgången.
Rotsac skrev:Man kan även köra pumpen under tiden som vörten rinner av ur maltbehållaren efter mäskning.
Detta kan underlätta om man därefter vill ta ett mätvärde (SG).
Det gör även att vörten håller en jämnare temperatur.
Om man har koll på sin mäskning, och lakning, så kan det även vara lämpligt att köra pumpen under lakningen,
och även att starta uppvärmeningen under lakningen.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster