gurkburk skrev:I teorin så borde tiden man rör om i början påverka hur mycket av mjölet som löser upp sig eller bildar klump i botten. Kan det vara en faktor?
Javisst.
Man kan gärna låta malten "svälla" en stund efter att man har tillsatt den, och sedan göra en sista omrörning.
Han skriver: "Jag rör normalt sett cirka 2 minuter vid inmäskning".
"2 minuter...."?
Så länge rör man ju om *VID VARJE SKOPA (EN STOR TEBALJA) MALT MAN TILLSÄTTER*....
Jag rekommenderar en ballongvisp av största restaurangmodell. Då kan man både röra om och lyfta upp malten, som lägger sig som en större klump i botten av vispen.
Senast tillsatte jag havreskal, för att luckra upp malten Maris Otter från MaltMagnus, som har alldels för mycket mjöl.
Då kunde jag öppna ventilen (där jag såklart aldrig monterde kulan och fjädern) för fullt, och få ett riktigt bra flöde.
Montera en eller två lager Teresiatyg på slangen.
Öppna ventilen LÅNGSAMT, så att det inte blir ett plötsligt sug, som möjligen kan packa maltbädden.
Det fastnar mycket mjöl i tyget, som man antingen kan kasta bort, eller låta vara kvar.
Det blir dock rätt fort täppt i tyget, så jag brukar kasta bort det.
Vid andra tillfällen så använder jag ett extra filter (IKEA stänkskydd, se tidigare inlägg) som effektivt samlar upp mjöl och små skalrester.
Om man har alltför mycket mjöl i malten, så bildas det en kaka på filtret, som hindrar flödet.
Något som man generellt kan använda för att samla upp maltskal (inte mjöl) är en löstagbar sil avsedd för diskho ("sink strainer") över rörstumpen i det övre filtret. Det är ett tips jag fick av David Heath. Han använder det vid alla bryggningar.
Se:
https://www.youtube.com/channel/UCb3HYx ... W1Q/videosSamt:
http://www.ebay.com/itm/371327150915Det är 11 cm-modellen som passar.
Jag beställde 2 stycken, och det visade sig att de var förpackade om 4 st.
Så jag har 8 st....
Leverantören finns i Kina, och det tog en månad att få dem till en kostad av 40:-
Om någon Grainfatherägare bor i området 3 Mil söder om Stockholm, så kan denne hämta ett exemplar utan kostnad:-)