Strebern skrev:Då kanske man generellt skulle skriva sina recept för dryga 30 liters kokvolym, GF tar ju 30 liter på papperet, men det verkar finnas god marginal till kanten ändock, så 31 liters kok borde fungera utan att spilla.
Någon som har någon idé om varför man inte skulle maximera volymen, för att få ut mer ur varje bryggning?
Den enda anledning jag kan komma på är att det finns färdiga 5 kg's säckar med malt, vilket ger 28 liter med GF stdberäkning på volym, annars får man köpa extra "skvättar"
Jag har använt 7,93 Kg malt, och mäskat med 24,8 Liter vatten (och lakat med 7,8 Liter vatten).
Men då hängde det övre röret och vinglade på den sista millimetern. Man lever farligt nära att det lossnar:-)
Vilket hände mig. Jag stod plötsligt med röret i handen när jag skulle trycka ned det övre filtret vid start av mäskningen, och dessförinnan skulle höja röret EN ANINGS ANING.
Jag fick hålla röret med en flacktång, och känna mig fram till det nedre röret nere i mäsken.
Det hade inte varit kul att tappa röret till botten av kärlet...
Inte bra för nerverna.
Jag skulle gärna vilja komma på en bra lösning, som innebär att röret fastnar i sitt extrema översta läge,
men såklart kan skjutas nedåt.
1) En metalltråd inuti rören, som sträcks?
Blir det tillräckligt exakt?
Det kännds inte riktigt så.
2) Ta upp ett par slitsar i det inre röret, som metallbyglarna fastnar i?
Det blir dock väldigt lite gods att jobba med där överst.
Dessutom så vill jag inte gärna utföra modifieringar utan att ha tillgång till ersättningsutrustning, då saker kan gå fel
3) Hellre då några sorts band av smalare "fjäderstål" (heter det så?) som löper inuti rören, fästs i byglarna överst, och nedertill under det nedre röret/silplattan.