Jag funderar lite på de formler som Grainfather tillhandahåller för att beräkna hur mycket mäskvatten respektive lakvatten man bör använda:
Ex. Mäskvatten=3,5 + (Grain weight * 2,7) Vilket i mitt fall blir: (5,5*2,7)+3,5= 18,37 l
Lakvatten= (28-mäskvatten)+(grainbill*0,8) Vilket i mitt fall blir: (28-18,37)+(5,5*0,8)=14 l
Min fundering är hur viktiga dessa volymer är. Lakvattenmängden är väl huvudsakligen för att få en hög effektivitet? I en BIAB-bryggning har man väl ofta hela vattenmängden redan från början.
Är det någon nackdel i Grainfather att öka mängden mäskvatten och minska mängden lakvatten för att få bibehållen kokvolym.
Anledningen till att jag frågar att jag inte har något bra sätt än så länga att värma lakvatten så att jag förnärvarande får springa med kastruller mellan kök och brygghus.
Därför vill jag gärna minska mängden lakvatten en aning om det inte har någo allvarlig sidoeffekt....