Vattenmängd vid mäskning / lakning
Postat: fredag 2015-05-22 18:32
Jag undrar lite hur ni tänker kring vattenmängd när man brygger med en camurri eller BM.
Det klassiska jag hört är 3l * antal kg malt.
Magnus på MaltMagnus tyckte att vi skulle köra 3l * antal kg malt + 10L
Men det är svårt med de där 10L då man inte alltid kör full sats.
Om man då har säg 16kg malt * 3 = 48L
Och så suger malten upp ca 0,5L per kg, så 48 - 8 = 40L
alltså behöver vi laka med med ca 30L vatten för att komma upp i 70L
Är det så ni räknar också?
Och hur gör ni vid lakning med camurrin, kör ni satslakning, eller har ni nått annat tips?
Det klassiska jag hört är 3l * antal kg malt.
Magnus på MaltMagnus tyckte att vi skulle köra 3l * antal kg malt + 10L
Men det är svårt med de där 10L då man inte alltid kör full sats.
Om man då har säg 16kg malt * 3 = 48L
Och så suger malten upp ca 0,5L per kg, så 48 - 8 = 40L
alltså behöver vi laka med med ca 30L vatten för att komma upp i 70L
Är det så ni räknar också?
Och hur gör ni vid lakning med camurrin, kör ni satslakning, eller har ni nått annat tips?