Sida 1 av 1

Vattenmängd vid mäskning / lakning

InläggPostat: fredag 2015-05-22 18:32
av Leon
Jag undrar lite hur ni tänker kring vattenmängd när man brygger med en camurri eller BM.

Det klassiska jag hört är 3l * antal kg malt.
Magnus på MaltMagnus tyckte att vi skulle köra 3l * antal kg malt + 10L
Men det är svårt med de där 10L då man inte alltid kör full sats.

Om man då har säg 16kg malt * 3 = 48L
Och så suger malten upp ca 0,5L per kg, så 48 - 8 = 40L
alltså behöver vi laka med med ca 30L vatten för att komma upp i 70L

Är det så ni räknar också?

Och hur gör ni vid lakning med camurrin, kör ni satslakning, eller har ni nått annat tips?

Re: Vattenmängd vid mäskning / lakning

InläggPostat: tisdag 2015-06-09 11:34
av brygget
Är med nyfiken på hur ni andra gör ,
Vi brukar göra som så att vi mäskar in med 65 liter , 10-13 kg malt (beroende på öl ) , istället för lakning
så brukar vi numera bara skölja ur malten med runt 5 liter kanske , detta brukar resultera i runt 50 liter i
jästanken och det är rätt lagom för oss.
Dock väldigt o-exakt och lite höftat, så det hade varit intressant att se vad ni andra gör.
Har dessutom märkt att om man kör på programmet " tok-kok hela tiden " alltså sätter upp tempen så elementen är igång hela tiden ,
så avdunstar det mycket mer än om man kör det inbyggda som slår av och på lite runt kokpunkten.
Inte märkt någon skillnad i smak men däremot så är det lite svårare att beräkna vattenmängder...

Re: Vattenmängd vid mäskning / lakning

InläggPostat: tisdag 2015-06-09 13:28
av Leon
@brygget, vad får ni för effektivitet på mäskning då?
tänkter att om man bara lakar med 5l vatten att man "går miste om" en massa socker som är kvar i malten.

Re: Vattenmängd vid mäskning / lakning

InläggPostat: tisdag 2015-06-09 14:41
av brygget
Har inte räknat så noga på effiktiviteten , det bästa borde väl vara någon slags flödeslakning för att få ut max,
men jag upplever att det inte blir speciellt stor skillnad mot när man har mäskar in med extra mycket vatten istället.
Blir lite lite mer av BIAB istället.
c.a 10 kg malt brukar resultera i c.a 50 liter 1045-1055 vört , kan inte räkna på effiktiviteten , men nånting åt det hållet.

Men som sagt , detta är ju något vi har provat oss fram till så jag hade gärna sett fler folks recept och vattenmängder för det är väl högst osannolikt att vi gör på det mest effektiva sättet. (även om latmasken imig uppskattar det okomplicerade tillvägagångsättet.)

Re: Vattenmängd vid mäskning / lakning

InläggPostat: tisdag 2015-06-09 14:52
av Leon
Vi har testat lite olika, om vi maxar och fösöker få ut så mycket öl som möjligt.

mäska med 50L och 16kg malt
sen försvinner ca ca 10l av dem med malten
och lyfter upp korgen och sköljer igenom med 30l (induktionsplatta och 36l kastull med tappkran och slang) 80gradigt vatten, så att vi kommer upp i 70l

då brukar vi få ett preboil SG på runt 1.058

och så har vi ställt in 102grader för kok, vilket gör att det rullar på fint, dock skulle jag inte kalla det för stormkokning.
och på ett 90min kok så kokar vi bara bort ca 4-5 L.

sen kör vi mycket humle pellets så det resulterar i mycket bös i botten, så vi förlorar ca 10L där.
sist fick vi ut 55L öl delat på två 30L jästunnor vilket är lagom.

med ett og på 1.066

Jag vet inte exakta effektiviteten med tror den ligger på mellan 75-80% vilket är rätt normalt.

Det är fortfarande lite bökigt att koka upp vattnet vid sidan av för att sedan få upp det så högt så att man kan låta tyngdkraften sköta lakningen.
Så att bara köra rätt volym på en gång och bara hälla på säg 10L vatten när man hissat upp korgen skulle vara enklare.

Man skulle vilja veta hur "proffsen" tex de som använder CB-200 :)

Re: Vattenmängd vid mäskning / lakning

InläggPostat: onsdag 2016-10-12 14:18
av Dalarna
Jag har en CB 50 och brukar göra som det står i bryggprogrammet först. Detta blir ju lite för lite vatten då maltkorgen är något upphöjd. Häller sedan på så pass mycket vatten att malten kan "röra sig " ca 5-10 liter. Sen lakar jag med ca 20 liter, lite svårt att kolla under lakningen vilken sockerhalt som kommer ut. Skulle vilja ha en ställning bredvid för maltkorgen som samlar ihop vörten innan den rinner ner i CB´n för mätning.
(För 55l vill den ha 45 liter först sen 31 l lakvatten 14kg malt 6%)

Brukar ställa maltkorgen i en balja efter lakning och avrinning för att samla ihop lite till förkulturen. Kokar den ca 15 min, kyler och häller i jästen som får gå med loppan i magnetomröraren i ca 2 -3 tim . Då räcker det med en förpackning jäst för 50 l. Jag luftar inte mäsken heller längre vilket bara resulterar i en massa onödig jäst, det finns syre i ändå.

Re: Vattenmängd vid mäskning / lakning

InläggPostat: onsdag 2016-10-12 18:19
av Lindh
Dalarna skrev: . Då räcker det med en förpackning jäst för 50 l. Jag luftar inte mäsken heller längre vilket bara resulterar i en massa onödig jäst, det finns syre i ändå.


Det här får du nog förklara lite närmare.menar du att tre timmar förkultur med en förpackning jäst räcker till 50l vört på 1.060?
Lufta mäsken? Antar du menar vörten?
Onödig jäst, blir det för mycket jöst av att syresätta vörten före jäsning?
Varifrån skulle syret komma i vörten efter en timmes kok om man inte syresätter den först? Jag hänger inte med i ditt resonemang, kan du utveckla?

Re: Vattenmängd vid mäskning / lakning

InläggPostat: torsdag 2016-10-13 17:32
av Bee
(snabela) Dalarna Håller med @Lindh, antingen beskriver du dåligt vad du menar, eller så kan du ha missuppfattat en del saker. En närmare förklaring vore bra.

Re: Vattenmängd vid mäskning / lakning

InläggPostat: söndag 2016-10-16 18:08
av Dalarna
Hej ok! Jag menar att jag inte häller vörten genom luften ner i jäskaret så att det bublar i jäskaret.
Jag pumpar upp vörten i jäskaret via bottenkranen!
Jag tar en förpackning jäst till 25 liter och kör i magnetomröraren med ca 0.5-0.75 l vört i ca tre timmar!
Ja det jäser ut bra med 50 l! ca 5-6 dagar.
Brukade sätta förkulturen på kvällen innan och köra ca 12-16 timmar förut. !
Så länge det finns syre kvar så gör ju jästen jäst och inte alkohol.
Tar även ur den flytande jästen (som jag sparar) efter ca 5 dagars jäsning med en steril hålslev för att bli av med mera jäst.
Ett koniskt jäskärl ligger på önskelistan så kan man tappa av jästen i botten!