Hej.
Jag såg att det är ett tag sedan du skrev inlägget och jag hoppas det gick bra med bryggningen.
Min erfarenhet är att om man går från BIAB till RIMS så blir det lite annat resultat, och då speciellt om man går från en rast till flera raster.
Det man behöver veta och ha erfarenhet av vid stegmäskning är vad varje temperaturrast gör med mäsken och vilket resultat det blir, det är mycket vetenskap i detta.
Nu har jag haft ett enkelt 27L bryggverk från Lund Teknik i Danmark, och jag han med 36 bryggningar med den. De första bryggningarna var inte så lyckade, men sedan så blev det bra.
När jag sedan köpte en Braumeister 50L så blev inte de första bryggningarna så bra, nu 7 bryggningar senare så blir det så som jag hade förväntat mig att det skulle bli.
Det jag har lärt mig är att hålla rasten länge, om det står i ett recept att en rast på 60 grader Celsius ska vara 35 minuter så låter jag den vara i 45 minuter.
Då blir det som jag hade tänkt mig.
Och mängden malt i en BM50 är enligt Speidel 12kg, men senare så kom de med uppgiften 13kg som max.
Och jag har läst om en som lyckats brygga med 15kg malt, och krossningen på malten enligt Speidel ska vara grov (1,3mm-1,4mm).
Men där har jag också läst om de som kört med 0,9mm-1,2mm. Själv så kör jag med 1,2mm.
Är det för fint krossat så kan det resultera i en för tät maltbädd, och du får en fontän av mäsk som sprutar upp ur maltbädden.
Bra utbyte får man med finare krossning, men också med längre raster och bra urlakning (ca 2,5L vatten/1kg malt).
Jag lakar ur med ca 1L/1Kg till 1,5L/1Kg malt.
Lycka till med ditt nya bryggverk.