Det som framgå av den länken är ju att (a) det finns personer som gör cider på hobbynivå och (b) att det finns någon slags spirande organisation även om det inte är just en ideell förening och (c) att det redan finns ett SM i cidertillverkning för kommersiella aktörer såväl som hemmapulare. Därför tycker jag SHBF bör närma sig cidertillverkning med viss ödmjukhet och försiktighet. Kanske är dessa hemmapulare intresserade av att ingå i SHBF, eller kanske av något annat slags samarbete. En del kanske redan är med i SHBF. Hursom bör deras kunskap tillvaratas i så fall.
För övrigt är det lätt att tänka sig många klasser cider. Man kan börja med engelsk, fransk, tysk och baskisk cider. Kanske även nordamerikansk. Sedan kan dessa delas in ytterligare, exempelvis så kan fransk delas in i torr, halvsöt och söt. Und so weiter. Det kanske inte är realistiskt att hemmapulare ska kunna ge sig på alla dessa kategorier, men det finns säkert andra indelningar. Torr-, halvtorr och söt, stilla eller kolsyrad, med Brett eller inte, smaksatta varianter, etc.
Riktig Cider som är ena parten bakom SM verkar ju vara icke-kommersiella även om det inte är en formell förening:
http://www.riktigcider.se/om-oss/