Klass new england ipa

Info och diskussion om föreningen, träffar, tävlingar, styrelsen, tidningen, domarkommittén...

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Klass new england ipa

Inläggav Kowarts » söndag 2017-07-02 16:06

Är en neipa klass 11D eller 5C?
Kowarts
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 34
Blev medlem: söndag 2015-05-17 19:26
Ort: Umeå

Re: Klass new england ipa

Inläggav martinb » måndag 2017-07-03 14:05

Ja, vad säger typdeffen? Vi saxar och highlightar
5C IPA skrev:Denna variant av den klassiska engelska IPA:n utvecklades i USA och är numera en av de populäraste ölstilarna. Till skillnad mot den engelska, som ska ha en balanserande maltighet, så ska denna IPA vara torr, besk och lätt i maltkroppen. Små mängder av ljusa karamellmaltsorter ska ge ett litet stöd åt de stora humlegivorna. Humlesorterna ska ge toner av citrus och tropisk frukt. Såväl amerikanska som fruktiga humlesorter från nya världen används.

Kortfattad karaktärsbeskrivning: Krispigt torr och besk med kraftig arom och smak av humlesorter som ger citrus och tropisk fruktkaraktär.
Färg/Utseende: Gyllengul till bärnstensfärgad. Disighet är tillåtet.
Bouquet/Arom: Ska innehålla en stor blommig humledoft med arom av citrus och/eller tropisk frukt. Fruktestrar bör finnas på låg till medium nivå. Maltigheten, som ska vara låg, ska ha karamelliga inslag. Alkoholtoner får förekomma på låga nivåer.
Smak: Kraftigt smakhumlad och hög mineralhalt i vattnet ger ett krispigt torrt öl. Karakteriseras av en kraftig beska och hög alkoholhalt. Karamell och maltighet på låga till medium nivåer. Fruktestrar i låga till medium nivåer är tillåtna. Alkoholsmak får förekomma men den får ej vara spritig. Kraftig beska.
Munkänsla: Medium kropp. Torrt och krispigt.


11D Modifierade Öl skrev:I denna underklass placeras klassiska öltyper som är svårplacerade på grund av exempelvis inblandning av kryddor och frukt, samt de som ligger utanför definitionsgränserna på annat sätt. Det kan också vara rena experimentbrygder. OBS! Öl som kan placeras i en vanlig underkategori skall inplaceras där. Träinfluerade öl lämnas in i egen klass, se nedan. Specificera på bryggprotokollet vilken öltyp som använts som grund till det modifierade ölet samt ge information om hur det är modifierat. Udda extraktgivare som t ex melass, kandisocker, muscovadosocker, majs och ris betraktas normalt inte som modifiering. Däremot om man har använt så pass mycket av sin extraktgivare att den tydligt förändrat karaktären av den öltyp man bryggt, då bör man absolut lämna in sin öl i klass 11D – Modifierade öl.


"NEIPA", som kan tilläggas ej är en definierad öltyp av BJCP heller, grovt kan beskrivas ha låg upplevd beska, juiceig munkänsla och utseende, kraftigare kropp, samt ingen tillstymmelse av maltkaraktär. Dvs, ölet kommer inte vara torrt, krispigt och kraftigt beskt med en märkbar maltkaraktär som balanserar ölets medium kropp vilket framgår att öl inlämnade i 5C ska ha. Det är alltså 11D som ska användas.

Till förtydligande kan vi ta följande direkt med eftersom folk verkar missa detta varje år - detta är inte en öl som ska in i "Övriga klassiska i kategori..." pga följande
Alla övriga klassiska kategorier skrev:Öl inlämnade i denna kategori ska alltså inte vara experimentvarianter av en känd ölstil, inte heller nya öltyper som håller på att bli populära - dessa ska lämnas in i klass 11D Modifierade öl.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Klass new england ipa

Inläggav Kowarts » måndag 2017-07-03 18:53

Tack! Tydligt och koncist.


/K
Kowarts
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 34
Blev medlem: söndag 2015-05-17 19:26
Ort: Umeå


Återgå till Föreningen och dess aktiviteter - träffar, tävlingar, tidning etc

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 19 gäster