ekstedt skrev:SHBF kan absolut bli bättre på att lyfta fram medlemsölstjänsten. Ett sätt är ju faktiskt att skriva ett stycke i domartävlingsinstruktionerna där man tydligt påpekar att SM är en tävling, och om det snarare är en bedömning man är ute efter så är det medlemsöltjänsten mycket bättre och billigare för detta syfte.
Håller helt med här.
Sedan, ej i relation till herr Ekstedts inlägg ovan, känns det som om det kanske är lika bra att lite grovt beskriva hur en SM-bedömning går till med tanke på alla tankar här om att rutor om typriktighet ska kryssas i och mätningar av FG ska ske med mera.
All öl som skickas in tas emot centralt och sorteras och kollas att de klarar kraven på t.ex. rätt typ/storlek på flaska, rätt etikett, rätt antal flaskor, rätt typ av kapsyl. Det är här öl diskas i första hand. Av de 5 öl som skickas in per anmälan skickas 3 vidare till lokala domargrupper och 2 sparas centralt.
Hos en domargrupp ute i landet så anländer det sedan en attans massa röda backar med öl tillsammans med listor där domarnas betyg ska fyllas i. Baserat på detta så sätter de lokala huvuddomarna ihop lämpliga flighter och ser till att ölen är i en bedömningsvänlig temperatur i tid till bedömningsdagen.
En flight innehåller max 6 öl och rekommenderad tid är 5 minuter bedömning per öl, protokollskrivning, diskussionstid, övrig administration, kort sagt, från att första kapsylen öppnas i en flight (där domarna ska lyssna om det pyser) tills nästa flight startar bör det ta max 45 minuter. Beroende på klassindelning är det inte helt ovanligt att det blir uppåt 50 brygder som ska bedömas på en dag, plus ett finalpass. Grovt räknat, 9-11 flighter på en dag i värsta fall, plus lunchpaus och helt plötsigt har det dömts öl i 9 timmar.
Ska vi lägga till obligatorisk FG-mätning så måste vi se till att vi har ölen avslagen och i 20 grader (för att inte hantera tabeller). Vi måste även ha 1dl extra öl till detta per brygd. Är det 5 domare på 1 flaska med 33cl så måste antingen alla döma på ca 4cl per person för att man inte ska öppna en flaska till. För är ölet bra så går det till final och vinner det ska ju nästa flaska vidare till stora finalen. Topp 3 i SM tävlar även i Skandinaviska mästerskapen. Så behöver vi då ha 4 flaskor per brygd till lokala domarna?
Då har jag inte ens gått in på konceptet tid för detta, men för att säkerställa att ölen blir avslagen och 20 grader så tar det minst 10 minuter kanske. Slänger vi på en 15 minuter per flight för sådant så är vi uppe i kanske 11 timmarsölbedömning per dag. Efter att ha dömt ett antal SM nu så känns detta inte direkt rimligt.
Ska vi ta beödmningen med!
skyking skrev:Så om man skall tolka typdefinitionerna som förutsättningar för att få ställa om så borde det ju vara lika hårt krav på att "Gräddig och brödig malt på medium nivå skall finnas." som att OG ligger inom intervallet. Skall man spärra öl pga av avikelser så borde man ju isf också få fylla i sådana saker och hindra folk att registrera öl som inte har gräddig och brödig malt på medium nivå. Problemet är dock att alla som vill ställa upp kommer att kryssa i rätt profil på ölet och det blir då meningslöst med spärren.
Den stora saken här är att det ena är en sensorisk bedömning som en domare ska kunna göra och sätta i relation till övriga smak och doftkomponenter, det andra är ett tekniskt värde. Men ja, det är ett lika stort krav för typriktighet. När du intygar ditt OG så klarar du av den tekniska biten av typdefinitionen. Sedan är det upp till domarna att bedöma om du har rätt eller fel i att din öl är typriktig med avseende på att "Gräddig och brödig malt på medium nivå skall finnas.". Om domarna håller med dig så att det stämmer enligt typen så får du poäng därefter.