av Tristan » tisdag 2017-01-03 11:28
MOTION: Inkludera mjöd och cider i SHBFs verksamhet
Precis som öl är cider och mjöd ett dryckeshantverk. Många smaker återfinns i samtliga brygderna och de som idag intresserar sig för mjöd och cider har ofta även ett gemensamt intresse i öl. Tyvärr för den som vill börja tillverka cider eller mjöd finns mycket få inspirationskällor i Sverige. Medan det pågår något av en mat¬ och dryckesrevolution i Sverige har ytterst få valt att ta de dryckerna under sina vingar.
Till skillnad från många andra länder med etablerad hembryggartradition har vi i SHBF valt att inte inkludera mjöd och cider i föreningens verksamhet. Det finns idag goda exempel internationellt där bryggning av mjöd och cider går hand i hand med bryggning av öl i hemmet, inte minst i definitionerna hos internationella Beer Judge Certification Program (BJCP) där fem av tjugoåtta typdefinitioner utgörs av mjöd och cider.
Om SHBF i framtiden börjar sprida kunskap om bryggning av mjöd och cider finns goda möjligheter att öka bryggandet av mjöd och cider i Sverige, att skapa en levande bryggarkultur på samma sätt som SHBF starkt bidragit till att hantverksöl fått den ställning den har idag i Sverige. Genom att bredda vår verksamhet till två närliggande hantverksbrygder kommer SHBF kunna attrahera en bredare grupp av människor och förhoppningsvis ge inspiration även åt föreningens bryggare som just nu enbart håller sig till öl.
… att årsmötet uppdrar åt styrelsen att undersöka möjligheterna för Svenska Hembryggareföreningen att inkludera mjöd och cider i föreningens verksamhet och i spridandet av kunskap om traditionell bryggning i hemmet. Härmed har styrelsen undersökt möjligheterna att inkludera mjöd och cider i föreningens verksamhet.
… att årsmötet uppdrar åt Domarkommittén att undersöka möjligheterna för att inkludera mjöd och/eller cider i SHBFs öltypsdefinitioner. I stadgan §3 b. står det uttryckligen att det gäller utbildning och bedömning av öl, vill medlemmarna att domarkommittén ska döma och förtydliga nya typdeffar så behövs en stadgeändring.
… att styrelsens och Domarkommitténs slutsatser i frågan redovisas tydligt för föreningens medlemmar, till exempel på föreningens forum, senast en månad innan nästkommande årsmöte. Detta kommer att redovisas på forumet innan nästkommande årsmöte.
• Styrelsen ser inga hinder att inkludera cider och eller mjöd i folketsval som ett sätt att se om intresse finns, detta ligger då på respektive evenemangsgrupp, styrelsen föreslår att medlemmarna kontaktar evenemangsgruppen med förslag på upplägg?
• Styrelsen ser inga hinder att skapa en Cider och eller Mjöd tråd på forumet för att se vilket intresse som finns.
Med vänliga hälsningar SHBF´s styrelse.