Det är med viss risk att låta som en gnällspik som jag åter lyfter frågan om färg under bedömningen av SM-ölen, men jag vill föra till protokoll att jag gör det enbart eftersom jag vill veta hur jag ska förhålla mig till detta i framtiden.
Hur görs färgbedömningen under ölprovningarna? Sitter domarna med färgkort eller annan referens?
Bägge mina bittrar har fått avdrag för ljus färg av hälften av dommarna.
Ordinary bittern är inom typdefinition utan diskussion.
Best bittern kanske må vara på gränsen, eftersom typdefinitionen börjar på löjligt höga 25, men här står den granne med London Pride (25EBC) :
Det känns nu som detta bedöms väldigt godtyckligt. Lindh lyfte frågan tidigare när han kikat på gamla vinnar-recept, där många helt uppenbart ligger kraftigt utanför EBC-definitionen. Jag kan tillägga att min ordinary i år är mörkare än den som tog silver förra året.
Sen tycker jag som vanligt att typdefinitionen för best bitter absolut behöver uppdateras, men det kanske jag skulle skickat in som motion till årsmötet som just varit.