Info och diskussion om föreningen, träffar, tävlingar, styrelsen, tidningen, domarkommittén...
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Grindcrusher » torsdag 2016-03-31 16:34
Jag vet att flaskorna som lämnas in på Humlegården ställs svalt vid ankomst, men hur ser resten av resan ut? Jag gissar att den inte står kallt hela vägen tills den provsmakas? Vid vilken temperatur provsmakas ölen av dommarna?
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av martinb » fredag 2016-04-01 10:48
Flaskorna kommer att förvaras i den temperatur speditörerna har i sina lager och lastbilar. Generellt kommer sedan ölet bedömas "kylskåpskallt"/i rimlig temperatur för stilen.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av Grindcrusher » fredag 2016-04-01 11:58
Tack!
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av Grindcrusher » torsdag 2016-04-07 08:50
Fler dumma frågor: När skickas flaskorna och när provsmakar domarna första omgången?
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av martinb » torsdag 2016-04-07 12:52
Det är nog hemligt
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av Grindcrusher » fredag 2016-04-08 11:46
Självklart vore det snopet om någon lyckades med en Jönsson-ligan kupp och röjde all konkurrens ur vägen, men är det verkligen hemligt när de dricker första omgången? Har för mig att jag sett en redogörelse på ungefär hur tävlingsförloppet går till? En kompis hävdar att det är en vecka innan, jag har för mig jag läst två veckor innan sm.
Jag skulle tycka det var kul att provsmaka mina öl hemma ungefär samtidigt nämligen. De skickades relativt färska.
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av Weinkeller » fredag 2016-04-08 20:03
Egentligen kan vi säga såhär. Många domare tävlar i klasser som de inte själva dömer. De bör med säkerhet veta när provningarna sker så varför ska det vara hemligt för övriga tävlande??
-
Weinkeller
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1359
- Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
- Ort: Linköping
av Grindcrusher » fredag 2016-04-08 21:52
Mina vänner som lämnade ölen på humlegården säger att de vid inlämningen sagt att ölen dricks på plats helgen 16-17e. Alltså att ölen står kvar och ölprovningen hålls där?
Tycker det är väldigt märkligt att det skulle var hemligt när och hur ölen dricks.
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av J Andersson » fredag 2016-04-08 22:24
Att all öl som lämnas in skulle provas på humlegården låter väldigt märkligt. Anledningen till kravet på att flaskorna skall passa i en röd drickaback är väl för att flaskorna ska kunna transporteras ut till domargrupperna på ett smidigt sätt?
Kan dock hålla med om att det vore bra med info kring när flaskorna kommer bedömas. Fick själv en kommentar i protokollet från förra SM om att försöka brygga närmre inpå SM för att bevara humlekaraktären, vilket jag gjorde och har nu istället suttit och varit nervös över huruvida kolsyran hunnit komma upp i rätt nivå innan bedömningen sker...
-
J Andersson
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 59
- Blev medlem: söndag 2014-08-03 01:20
- Ort: Uppsala
av assistredo » lördag 2016-04-09 00:11
Rätt omild behandling ölen kan utsättas för under kanske två till tre veckor. Vänta på inlämningsstället. Ut och in i lastbilar. Vibreras på färden. Stå kanske i solen på en lastbrygga. Upp och ner med temperaturen. Först i slutet i säkerhet i kylskåp. Lite bättre för dem som lämnar in till kylan på Humlegården och har lämnat in öl som skall dömas i den trakten.
Björn Petersson
-
assistredo
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1483
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
- Ort: Linköping
av martinb » måndag 2016-04-11 07:56
Generellt kan vi ju säga att SM-ölen bedöms en eller två veckor innan SM. Detta året är det två veckor innan SM, så dvs nu till helgen. Hur ölen förvaras på lokal plats beror helt på möjligheterna som lokalen har som ölet bedöms i.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
Återgå till Föreningen och dess aktiviteter - träffar, tävlingar, tidning etc
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 21 gäster