Blodsockermätare & karamellmalt

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Blodsockermätare & karamellmalt

Inläggav carlsbergerensis » söndag 2006-06-04 00:00

Vi tillfället ska jag också ta och testa om det finns ämnen i karamellmalt (utöver sockret) som möjligen ger utslag och som ev störe mätningarna.


Jag kunde inte hålla mig så jag skaffade flera stickor... snart blir man väl ruinerad på dessa stickor...

Jag gjorde idag en snabb test på weyermanns caramunic I. Jag gjorde en vört på 100% caramunic på ca 1.021, spädde den 1:10

Det gav ett avläst värde på 5.9 mM.

Nu var detta mest ett test för att verifiera att inte några konstiga ämnen i karamellmalten kan skruva till mätningen, och det verkar det inte göra.

Värdet om jag pluggar inte det i mina fomler (utan att finjustera några parametrar) så motsvara det en förjäsbarhet i karamellextraktet på 10-22%, vilket definitivt är inom rimligheternas gränser.

Den här typen av mätningar kan ju vara intressant då man vill veta inte bara extraktbidraget, utan även förjäsbarhetsbidraget i olika komponenter.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster