Grov avvikelse => huvudbry

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Grov avvikelse => huvudbry

Inläggav carlsbergerensis » söndag 2006-05-28 00:00

Jag valde en pripps light för experimentet. Som för övrigt visade sig innehålla hårresande nivåera av reducerande socker. Men det var inte poängen... hur som helst...

Jag gjorde en serie på 10 mätningar.

Medelvärdet blev 68.6 mmol/liter (vad har de i sin öl egentligen?)

Jag mätte ju på en pripps light och fick enormt höga värden på reducerande socker, skall jag tolka detta vettigt enligt min nuvarande teori så skulle man tro att pripps har över 1 g glukos per 100g öl... kanske för att kompensera upp fylligheten med lite diskret sötma, jag tycker själv att glukos ger en mildare och inte lika vass sötma... men... det måste rimligen isåfall ha tillsatts efter att jästen filtrerats bort? men... är det verkligen så de gör??

Nu finns två alternativ... antingen är det så... dvs det är en jädra massa glukos i ölen... och då är allt lungt...

eller så är det någonting i den här modellen med reducerande socker som jag missat... dvs det är någonting som inte stämmer...

så... antingen om det finns någon som vet om pripps gör på detta sätt? eller kanske Kjell har lust att göra ett experiment? :)

Här skulle din mätare kunna avgöra... om det är korrekt att pripps verkligen har massa glukos i ölen... så borde din mätare slå i taket.... Jag fick Hi både på koncentrerad öl och 1:2 spädningen.

Så jag gissar att du får späda 1:4. Om ni mätare går upp trakterna 15-25 mmol/l på 1:4 spädningen så finns det goda grunder att tro att pripps light (obs inte pripps pure) verkligen innehåller 1% glukos.

Ölen är alltså Pripps Blå Light Lager 3.5 vol%. enligt burken ska det finnas 1.5 gram kolhydrater... och min spekulation är nu att över 1g av detta är rent glukos... det ärbara det att det känns väldigt underligt? eller?

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Grov avvikelse => huvudbry

Inläggav bersabira » söndag 2006-05-28 00:00

Hej
Så fort jag hittar/kommer ihåg ska jag köpa pripps light och falcon ale så
ska jag mäta.
Det är brist på ölen och inte brist på stickor som är problemet.

Hur kan du konstatera att det är glukos i ölet.
Om jag skulle göra en lågalkohol öl så skulle jag se till att det blev
mycket dextrin istället för glikos, då skulle min mätare visa lågt värde.

/Kjell


From: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Grov avvikelse => huvudbry
Date: Sun, 28 May 2006 12:27:34 +0200

*** Brev nr. 12126 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag valde en pripps light för experimentet. Som för övrigt visade sig
innehålla hårresande nivåera av reducerande socker. Men det var inte
poängen... hur som helst...
Jag gjorde en serie på 10 mätningar.

Medelvärdet blev 68.6 mmol/liter (vad har de i sin öl egentligen?)

Jag mätte ju på en pripps light och fick enormt höga värden på reducerande
socker, skall jag tolka detta vettigt enligt min nuvarande teori så skulle
man tro att pripps har över 1 g glukos per 100g öl... kanske för att
kompensera upp fylligheten med lite diskret sötma, jag tycker själv att
glukos ger en mildare och inte lika vass sötma... men... det måste rimligen
isåfall ha tillsatts efter att jästen filtrerats bort? men... är det
verkligen så de gör??

Nu finns två alternativ... antingen är det så... dvs det är en jädra massa
glukos i ölen... och då är allt lungt...

eller så är det någonting i den här modellen med reducerande socker som jag
missat... dvs det är någonting som inte stämmer...

så... antingen om det finns någon som vet om pripps gör på detta sätt?
eller kanske Kjell har lust att göra ett experiment? :)

Här skulle din mätare kunna avgöra... om det är korrekt att pripps
verkligen har massa glukos i ölen... så borde din mätare slå i taket....
Jag fick Hi både på koncentrerad öl och 1:2 spädningen.

Så jag gissar att du får späda 1:4. Om ni mätare går upp trakterna 15-25
mmol/l på 1:4 spädningen så finns det goda grunder att tro att pripps light
(obs inte pripps pure) verkligen innehåller 1% glukos.

Ölen är alltså Pripps Blå Light Lager 3.5 vol%. enligt burken ska det
finnas 1.5 gram kolhydrater... och min spekulation är nu att över 1g av
detta är rent glukos... det ärbara det att det känns väldigt underligt?
eller?

/Fredrik
bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Grov avvikelse => huvudbry

Inläggav carlsbergerensis » söndag 2006-05-28 00:00

Hej
Så fort jag hittar/kommer ihåg ska jag köpa pripps light och falcon ale så
ska jag mäta.
Det är brist på ölen och inte brist på stickor som är problemet.

Hur kan du konstatera att det är glukos i ölet.

Det är en gissning enligt följande logik:

Jag har mätt med min mätare och får en mycket högt värde (ca 70 mmol/liter) som enligt antagande återspeglar mängden reducerbart socker.

När jag nu relaterar detta värde med restextraktet som alltså inte rimligen är högre än MAX 2% (dvs RE = 2P), eftersom på burken står det 1.5 g kolhydrater per 100g, och det är MAX 0.5% proteiner i ölen så inser man att 2% dextriner omöjligen kan ge ett sådant högt reducerande värde.

Nu kanske det blir lite väl tekniskt, men det reducerande värdet för olika socker beräknar jag enligt följande.

socker mmol/l/gram/liter
(fructose och sucrose ger 0 utslag på detta mätare.)
glucose 5,56
maltose 2,92
maltotriose 1,98
ej förjäsbart socker och dextriner bör ligga melan 0,5-1 beroende på molekylvikten, eftersom restdextrinernas sammansättning också kan variera, men bara rimligen inom vissa gränser.

Detta baseras på antalet reducerande funktionella grupper per sockermolekyl. Tex glucose som har molmassa 180 gram/mol, ger alltså 1/180 mol/g/liter = 5.556 mmol/g/liter reducerande. De övriga värdena tas fram på samma sätt.

Man kan utgå ifrån de linjära dextrin kedjorna är kortare än kanske 12 glukos enheter.

Amylose bildar ju en sorts spiraler, och om spiralerna går tre varv eller längre så tros de ge djupt blå stärkelse färgningen med jod. 2-3 varv så kan de ge röd/lila färgning och 1-2 varv gul-brun färg. Lägre än så, ingen färg alls. Detta eftersom den mekanism som antagligen ger färgen bygger på att jod/jodid komplexet liksom lägger sid inuti stärkelse/amylose spiralen. Och är dextrinerna så korta att det inte blir mer än fragment av spiraler blir det inte heller någon färgning.

Men det luriga är att det finns grenade limit-dextriner kvar i vörten som gör att storleken på molekylerna kan gå upp, utan att man har stärkelse färgning. Och dessa grenare amylopektin molekyler här även bara en reducerande ände i ena änden av kvisten och därför ger de troligen ännu mindre utlsag i reducerande socker mätningen.

Värdena ska tolkas som att 1P glukos = 10 gram per liter ger ett utslag på 55,6 mmol/liter.

Men ledninge av detta ser jag den enda lösningen på detta pussel att pripps light innehåller väldigt mycket glukos. Glukos är det enda jag kan se som ger ett sånt högt förhållande mellan reducerande socker koncentration och restextrakt.

Alternativt att jag har gjorde någon riktig groda någonstans som jag inte ser själv, eller så innehåller ölen något annat (konstigt?) som ger utslag likvärdigt med reducerande socker.

Om jag skulle göra en lågalkohol öl så skulle jag se till att det blev
mycket dextrin istället för glikos, då skulle min mätare visa lågt värde.

Jag håller med dig, fast pripps light är ju både en lågalkohol öl OCH en lågkaloriöl, och i det läget är man ju bakbunden eftersom... mer dextriner = mycket kalorier. Så utmaningen är dubbel, dvs göra en öl som smakar något, som är både låg på alkohol OCH låg på kolhydrater.

Genom att tillsätta socker, får man ju mer sötma per kalori, och kanske kan det väga upp det låga dextrininnehållet??

Det är dock bara min teori som grundar sig på dessa mystiska värden. Det vore mycket intressant att komma till insikt om hur det ligger till. Om det stämmer så visar de ju prov på hur användbar mätaren faktiskt man vara! Och om det inte stämmer så är det en möjlighet att ta reda på varför.

Reducerande värdet avslöjar vilken typ av kolhydrater det är.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Grov avvikelse => huvudbry

Inläggav carlsbergerensis » söndag 2006-05-28 00:00

Genom att tillsätta socker, får man ju mer sötma per kalori, och kanske kan det väga upp det låga dextrininnehållet??

Ett sidospår... nu vet jag inte riktigt hur snabbt kroppen bryter ned polysackarider och limit-dextriner. Det går troligen fort, men knappast lika fort som att ta upp glukos direkt ur födan.

Så OM det nu är så att de har sänkt kolhydraterna från de normal 3P till 1.5P, men på bekostnad av att de har använt sig av glukos... så undrar man vad som händer med ölens GI värde? ;)

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Grov avvikelse => huvudbry

Inläggav bersabira » onsdag 2006-05-31 00:00

Hej Fredrik
Nu har jag mätt på pripps blå light 3,5 burk.
Jag spädde med lika del vatten och gjorde 3 mätningar.

Avläsningen blev:
21.8
20,7
19,8

Jag kommer ihåg från mina tidigare mätningar att resultatet alltid
sjunker????????
Kan det bero på kolsyra/Ph ????????
Jag har aldrig mätt på vört bara kosyrad öl.

/Kjell


From: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Grov avvikelse => huvudbry
Date: Sun, 28 May 2006 12:27:34 +0200

*** Brev nr. 12126 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag valde en pripps light för experimentet. Som för övrigt visade sig
innehålla hårresande nivåera av reducerande socker. Men det var inte
poängen... hur som helst...
Jag gjorde en serie på 10 mätningar.

Medelvärdet blev 68.6 mmol/liter (vad har de i sin öl egentligen?)

Jag mätte ju på en pripps light och fick enormt höga värden på reducerande
socker, skall jag tolka detta vettigt enligt min nuvarande teori så skulle
man tro att pripps har över 1 g glukos per 100g öl... kanske för att
kompensera upp fylligheten med lite diskret sötma, jag tycker själv att
glukos ger en mildare och inte lika vass sötma... men... det måste rimligen
isåfall ha tillsatts efter att jästen filtrerats bort? men... är det
verkligen så de gör??

Nu finns två alternativ... antingen är det så... dvs det är en jädra massa
glukos i ölen... och då är allt lungt...

eller så är det någonting i den här modellen med reducerande socker som jag
missat... dvs det är någonting som inte stämmer...

så... antingen om det finns någon som vet om pripps gör på detta sätt?
eller kanske Kjell har lust att göra ett experiment? :)

Här skulle din mätare kunna avgöra... om det är korrekt att pripps
verkligen har massa glukos i ölen... så borde din mätare slå i taket....
Jag fick Hi både på koncentrerad öl och 1:2 spädningen.

Så jag gissar att du får späda 1:4. Om ni mätare går upp trakterna 15-25
mmol/l på 1:4 spädningen så finns det goda grunder att tro att pripps light
(obs inte pripps pure) verkligen innehåller 1% glukos.

Ölen är alltså Pripps Blå Light Lager 3.5 vol%. enligt burken ska det
finnas 1.5 gram kolhydrater... och min spekulation är nu att över 1g av
detta är rent glukos... det ärbara det att det känns väldigt underligt?
eller?

/Fredrik
bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Grov avvikelse => huvudbry

Inläggav carlsbergerensis » onsdag 2006-05-31 00:00

Hej Fredrik
Nu har jag mätt på pripps blå light 3,5 burk.
Jag spädde med lika del vatten och gjorde 3 mätningar.

Avläsningen blev:
21.8
20,7
19,8

Hej Kjell!

Det är ju nästan bingo! Då kan jag nästan sätta en tjuga på att den troligen innehåller en hel del glukos för att få upp restsötma och fylligheten, som kompensation för det minimala kolhydratinnehållet.

Dina värden är tom högre än jag trodde för en 1:2 spädning, men å andra sidan är våra mätare olika, så jag skulle inte dra några direkt slutsatser. Men värden är mycket höga! även på din mätare... vilket var vad jag misstänkte och det bekräftar att det är en onormal sammansättning på restextraktet.

Tack för att du gjorde dig besväret att mäta Kjell!! det var mycket intressant att se...!!

Efter detta så tror jag dessa sockermätare faktiskt inte är så tokiga.

Jag kommer ihåg från mina tidigare mätningar att resultatet alltid
sjunker????????

Jag mätte en serie på 10 sist och för mig och det hoppade upp och ned... jag tror det kan vara slumpen?... men min mätare bygger på ett annat enzym komplex så det är möjligt att det stämmer att det sjunker... man vet aldrig

Slumpvariationen beror no på osäkerhet i metoden. Tar du 3 stycken blodprov på rad kommer det säkert också att slå lite? mätmetoden är nog rätt schysst, men inte perfekt.

Sen påverkar säkert olika faktorer också.. jag vet inte exakt vilket ttyp av mätare du har... men jag läste att VISSA av GO mätarna (inte alla) är känsliga för syre... det påstods att hög syresaturationen i blodet kan underskatta glukoshalten i blodet pga någon konkurrens om enzymet med syre? kanske en faktor.

Jag har mätt både på vört och öl, och det går bra... men jag har för att det är mest praktiskt, vispat bort kolsyran...

Sen gjorde jag en annan intressant observation att om man mäter på skummet så fick jag mycket högre värden än på ölen... antagligen eftersom det samlas en del extra kolhydrater förutom protein i skummet....

Största skillnaden mellan öl och skum jag fick var 60% högre värde i skummet...

Så jag tror det gäller att ha samma teknik hela tiden och doppa stickan i ytan på ölen och inte i skummet... för då kan man få onödiga fel

Kan det bero på kolsyra/Ph ????????

Kanske... jag vet inte :) men jag skulle inte tro det, låter mindre troligt om än möjligt. Jag tror det är slump samt möjligen det här med syre... din mätare kanske beter sig annorlunda än min.. om jag inte kommer ihåg fel så tror

Jag har aldrig mätt på vört bara kosyrad öl.

Jag har mätt på vört också, och det ger också rimliga värden, men interna variationer i sockerprofilen gör att man kan få ganska många procent fel i uppskattningen av förjäsbarheten pga flera orsaker. Men det går nog att jobba på. Även nu så är metoden användbar.

Om du vill ha lite formler så har jag en del i excel? men än så länge
är det på testnivå så det är nog lite kryptiskt för att ge bort eftersom jag fick inför
två nya okända interna variabler för att får överrenstämmelse med modellen.
Jag hoppas kunna hitta något sätta tt uppskatta dessa utfrån mäskschema och maltsorter så att det inte blir så godtyckligt.

Jag kommer trimma denna mer så småningom.

/Kjell

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Grov avvikelse => huvudbry

Inläggav carlsbergerensis » torsdag 2006-06-01 00:00

Hej Fredrik
Nu har jag mätt på pripps blå light 3,5 burk.
Jag spädde med lika del vatten och gjorde 3 mätningar.

Avläsningen blev:
21.8
20,7
19,8

Det var inte för högt, snarare lite lägre, jag tänkte fel. jag tittade lite närmare på siffrorna... om jag helt fräckt antar samma kalibrering som för min mätare (vilket kanske inte stämmer helt) så multiplicerar jag med 0.7389 till

16,1
15,3
14,6

-> medel 15.3

Ölen blir då 15.2*2 = 30.6

dvs ca 45% av värdet på 68.6 mM som jag fick.

Det är högt för en öl, men fortfarande för lågt för att förklara hela det
höga värde jag fick. Kanske kan det dock bero på skillnaderi våra mätares
kalibrering... (jag kalibrerade min mot en glukoslösning så kalibreringsfaktorn
0.7389 gäller ju för min mätare) eller så är det någonting annat i ölen..
trots allt...

om din mätare har en kalibreringsfaktor på ca 1.6 iställte för 0.7389 skulle det stämma bättre.... det skulla man iofs kunna ta reda på genom att du kalibrerar
din mätare mot en känd glukoslösning....

Jag tror fortfarande att det finns en rationell förklaring någonstans till de värden vi mäter upp... men det gäller nog att lära känna sina mätare.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Grov avvikelse => huvudbry

Inläggav HåkanHedrén » torsdag 2006-06-01 00:00

Eftersom glukos är en kolhydrat blir detta samma sak som att piffa upp
vegetariska rätter genom att slänga i valfritt dött djur.
/Håkan H

carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom wrote:

Då kan jag nästan sätta en tjuga på att den troligen innehåller en hel del glukos för att få upp restsötma och fylligheten, som kompensation för det minimala kolhydratinnehållet.
HåkanHedrén
 


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster