Sida 1 av 1

mre roliga (blodsocker)mätningar - Belgisk "light"

InläggPostat: fredag 2006-05-12 00:00
av carlsbergerensis
Mätte på min misslyckade belgiska "light" öl...

OG 1.056
FG 1.006
RE = 3.8P

Uppmätt värde med blodsocker mätare: reducerande socker 16.8 mM.

Räknar jag på schablonvärden baklänges så motsvarar detta en rest på 22% av ursprungligt maltotriose tillsammans med dextrinerna, så får jag också 16.8 mM.

Kan alltså konstatera att min belgiska light på 6.6 vol% alkohol, inhåller ca 50% mindre reducerande socker än en 2.8vol% carlsberg. Så nog är den relativt torr alltid.

Tittade även i dag på innehållsförteckingen på falcon ale som jag upplever som toksöt... den står specad som 4.5% kolhydrater, mot mer normala 3% som de flesta 3.5% snabbköpslager brukar ha. Falcon weiss var specad som 2.5% om jag inte kommer ihåg fel.

Jag ska mäta på falcone ale får vi se. Faktum är att om man nu börjar lite på denna mätmetod kan man räkna på och se om mängden reducerande socker är normalt, i förhållande till kolhydratinnehållet. Är det högre än normalt, så visar det i princip att ölen antingen är sötad eller att jäsningen ej är utjäst. de enkla sockerarterna bidrar med ca 15 ggr mer "reducerande socker" per vikt än dextriner.

/Fredrik