Ang mina "konstiga värden" på stouten så borde det inte finnas någon
primnings socker kvar.
Stouten är ett år gammal, FG och kolsyrehalt blev som tänkt.
FG har inte ändrat sig sedan buteljering för ett år sedan.
Jag undrar om du kommer ihåg hur lång tid det tog innan de var kolsyrade?
Jag har läst om den GO metoden att den i vissa fall är känslig för mängd löst syre.
Men om man nu ska lita på din mätare som specifik för glukos, vilket vore ett rimligt grundantagande eftersom normala totala mängden reducerande socker i öl bör vara storleksordningen 10-30 mM för en svagare öl beroende på utjäsning av maltotriose. De 1 mM du mäter upp är isåfall skulle man anta mycket små rester av glukos, 1 mM är ca 0.018% glukos - inte mycket. 10 mM är då nästan 0.2%.
Jag tror inte det är helt orimligt, då jag vet att jag läst någon analys någon gång för länge sedan där det påpekades att glukos och fruktos naturligtvis mer eller mindre fullständigt jäses ut, så brukar det ibland finnas rester av glukos eller sackaros, speciellt i just primade öl.
Helt omöjligt är det kanske? Kjell, var din barley wine också primad?
Jag testade ikväll en carlsberg 2.8vol% folköl och mätaren gav "Hi", dvs högre än 33mM.
Jag spädde 1:2 och fick nu värdet 21.8mM, normaliserat till 16.1 mM.
Alltså bör carlsberg har reducerande socker i nivån 32.2 mM!
Detta att jämföras med Kjells värden på ca 1mM på jag antar motsvarande öl? snabbköpsöl?
1mM är alltså rester av glukos (antar vi?) och dessa 32.2 mM är mest dextriner och maltotriose, och annat? Lite högre värde än jag gissat... men inte helt orimligt heller...
Det verkar alltså som om Kjells GO mätare mäter glukos, specifikt, och min GD mätare är mer generellt för totalt reducerande socker i någon mening, även om den exakta kalibreringen är oklar.
/Fredrik