mer reducerande socker i öl (blodsockermätare)

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

mer reducerande socker i öl (blodsockermätare)

Inläggav carlsbergerensis » torsdag 2006-05-11 00:00

Ang mina "konstiga värden" på stouten så borde det inte finnas någon
primnings socker kvar.
Stouten är ett år gammal, FG och kolsyrehalt blev som tänkt.
FG har inte ändrat sig sedan buteljering för ett år sedan.

Jag undrar om du kommer ihåg hur lång tid det tog innan de var kolsyrade?

Jag har läst om den GO metoden att den i vissa fall är känslig för mängd löst syre.

Men om man nu ska lita på din mätare som specifik för glukos, vilket vore ett rimligt grundantagande eftersom normala totala mängden reducerande socker i öl bör vara storleksordningen 10-30 mM för en svagare öl beroende på utjäsning av maltotriose. De 1 mM du mäter upp är isåfall skulle man anta mycket små rester av glukos, 1 mM är ca 0.018% glukos - inte mycket. 10 mM är då nästan 0.2%.

Jag tror inte det är helt orimligt, då jag vet att jag läst någon analys någon gång för länge sedan där det påpekades att glukos och fruktos naturligtvis mer eller mindre fullständigt jäses ut, så brukar det ibland finnas rester av glukos eller sackaros, speciellt i just primade öl.

Helt omöjligt är det kanske? Kjell, var din barley wine också primad?

Jag testade ikväll en carlsberg 2.8vol% folköl och mätaren gav "Hi", dvs högre än 33mM.

Jag spädde 1:2 och fick nu värdet 21.8mM, normaliserat till 16.1 mM.

Alltså bör carlsberg har reducerande socker i nivån 32.2 mM!
Detta att jämföras med Kjells värden på ca 1mM på jag antar motsvarande öl? snabbköpsöl?

1mM är alltså rester av glukos (antar vi?) och dessa 32.2 mM är mest dextriner och maltotriose, och annat? Lite högre värde än jag gissat... men inte helt orimligt heller...

Det verkar alltså som om Kjells GO mätare mäter glukos, specifikt, och min GD mätare är mer generellt för totalt reducerande socker i någon mening, även om den exakta kalibreringen är oklar.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

mer reducerande socker i öl (blodsockermätare)

Inläggav kjell.eriksson » fredag 2006-05-12 00:00

"Jag undrar om du kommer ihåg hur lång tid det tog innan de var kolsyrade?"
Det var länge sedan.
troligen testade jag stouten efter 2 veckor och tyckte då att den var OK,
annars borde jag ha noterat något.

"var din barley wine också primad?"
Ja fast den var 3 år gammal.

Undrar om Carlsberg sötat sin lättöl för att få den fylligare, medans min
tyska lågprisöl inte kostade på det?????

Jag kanske köper en Carlsberg folköl för att se om det blir någon skillnad
på min mätare.

/Kjell

----- Original Message -----
From: <carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Thursday, May 11, 2006 9:21 PM
Subject: [Bryggaren] mer reducerande socker i öl (blodsockermätare)


*** Brev nr. 12080 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Ang mina "konstiga värden" på stouten så borde det inte finnas någon
primnings socker kvar.
Stouten är ett år gammal, FG och kolsyrehalt blev som tänkt.
FG har inte ändrat sig sedan buteljering för ett år sedan.

Jag undrar om du kommer ihåg hur lång tid det tog innan de var kolsyrade?

Jag har läst om den GO metoden att den i vissa fall är känslig för mängd
löst syre.

Men om man nu ska lita på din mätare som specifik för glukos, vilket vore
ett rimligt grundantagande eftersom normala totala mängden reducerande
socker i öl bör vara storleksordningen 10-30 mM för en svagare öl beroende
på utjäsning av maltotriose. De 1 mM du mäter upp är isåfall skulle man anta
mycket små rester av glukos, 1 mM är ca 0.018% glukos - inte mycket. 10 mM
är då nästan 0.2%.

Jag tror inte det är helt orimligt, då jag vet att jag läst någon analys
någon gång för länge sedan där det påpekades att glukos och fruktos
naturligtvis mer eller mindre fullständigt jäses ut, så brukar det ibland
finnas rester av glukos eller sackaros, speciellt i just primade öl.

Helt omöjligt är det kanske? Kjell, var din barley wine också primad?

Jag testade ikväll en carlsberg 2.8vol% folköl och mätaren gav "Hi", dvs
högre än 33mM.

Jag spädde 1:2 och fick nu värdet 21.8mM, normaliserat till 16.1 mM.

Alltså bör carlsberg har reducerande socker i nivån 32.2 mM!
Detta att jämföras med Kjells värden på ca 1mM på jag antar motsvarande öl?
snabbköpsöl?

1mM är alltså rester av glukos (antar vi?) och dessa 32.2 mM är mest
dextriner och maltotriose, och annat? Lite högre värde än jag gissat... men
inte helt orimligt heller...

Det verkar alltså som om Kjells GO mätare mäter glukos, specifikt, och min
GD mätare är mer generellt för totalt reducerande socker i någon mening,
även om den exakta kalibreringen är oklar.

/Fredrik
kjell.eriksson
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

mer reducerande socker i öl (blodsockermätare)

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2006-05-12 00:00

"Jag undrar om du kommer ihåg hur lång tid det tog innan de var kolsyrade?"
Det var länge sedan.
troligen testade jag stouten efter 2 veckor och tyckte då att den var OK,
annars borde jag ha noterat något.

"var din barley wine också primad?"
Ja fast den var 3 år gammal.

Undrar om Carlsberg sötat sin lättöl för att få den fylligare, medans min
tyska lågprisöl inte kostade på det?????

Låter väl inte helt orimligt, fast undrar om det isåfall inte skulle ha stått på förpackningen? får de verkligen skriva bryggt på malt, humle och vatten om den är sötad på det sättet? Någon som vet vilker regler som gäller?

Jag kanske köper en Carlsberg folköl för att se om det blir någon skillnad
på min mätare.

Det kan vara intressant. Fast så extremt söt tyker jag inte carlsbergen är ändå... och för att inte tal om en öl som jag nästan kunde sätta en tjuga på att den är sötad då den smakar artificiellt söt är den här falcons ale snabbköpsöl?... så enormt söt som jag tyckte den var sist jag provade fick mig att hoppa högt.... fast om de nu sötar vet man ju inte med vad... att de skulle söta med glukos vore väl inte första gissningen då glukos har lägre sötman än både sackaros och fruktos... fruktos ger ju mest sötma per kalorivärde så att säga om man nu inte har några andra sötningemedel... Alternativt att de ser till att få en låg utjäsning så att det lämnas mycket annat restsocker kvar.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst