Muntons ljusa DME (blodsockervärden)

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Muntons ljusa DME (blodsockervärden)

Inläggav carlsbergerensis » söndag 2006-05-07 00:00

Ok... här är sista testet jag gör idag... och nu har jag bränt 10 stickor... men helt mörkt ser det inte ut...

Jag beredde vört från muntons ljusa torkade extrakt... genom divsers spädningsserier åstadkom jag

3 mätningar

0.71 P => 21.9 mM
0.71 P => 21.3 mM

(repeterbarheten är uppenbarligen bristfällig, både dessa mätningar gjorde inom en minut, så ingen anna skillnad kan rimlig finnas)

0.35 P => 10.5 mM

Notera att det motsvarar ett cirkavärde på 346 mM "reducerande socker" för en 11.3P vört... inte så tokigt med tankte på att mina ursprungliga gissningar för en 1.050 vört hamnade på 275-300 mM! :) Spännande minsann... det roliga är ju att det bara tar sekundär att göra en mätning!

Vid tillfälle så kommer jag även berede maltodextrinpulver lösningar, samt även laktoslösning för att se vilka värden jag får.

Kjell - vilket märke på mätare har du? mäter den plasmavärde eller helblodsvärde? Innan vi jämför värden kanske vi ska kolla om vi har samma "typ" av mätare? Apoteket jag var på hade dock bara ett märke hemma... resten var beställningsvaror... så jag köpte vara vad som fanns

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Muntons ljusa DME (blodsockervärden)

Inläggav carlsbergerensis » söndag 2006-05-07 00:00

Jo, om man noterar att mätaren faktiskt inte är kalibrerad för sockerlösningr utan för blod, och korrigerar för att ge "plasmavärdet" så stämmer det nästan skrämmande bra med de ursprungliga uppskattningarna. Återstår att se om tillförlitligtheten duger får olika vörtsammansättningar. Jag måste dock säga att det är iallafall lite grand halv lovande.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Muntons ljusa DME (blodsockervärden)

Inläggav bersabira » måndag 2006-05-08 00:00

Hej
Jag har recept så mina stickor är gratis.
Min mätare heter glukometer elite.
• GLUCOMETER ELITE
Mätområde: 1,1 – 33,3 mmol/l
Mättid: 30 sek.
Minnesfunktioner: 10
Garanti: 5 år
Batteri: Utbytbara 3V Lithiumbatt. Typ DL el, CR 2032 (2 st)
Blodstickor: Glukometer Elite (vnr. 211599)
Förp. 50st
Pris: 150 kr
Dataanslutning: Nej
Inköp: Bayer Sverige AB
Box 5237
402 24 Göteborg
Tel. 031 839800


Jag får leta efter manualen för att se om den mäter helblod eller plasma.

Jag kan köra några repruducerbarhets tester.
ska jag mäta på mjölk, de borde visa om den tar laktos eller inte?

Ang mina "konstiga värden" på stouten så borde det inte finnas någon
primnings socker kvar.
Stouten är ett år gammal, FG och kolsyrehalt blev som tänkt.
FG har inte ändrat sig sedan buteljering för ett år sedan.

/Kjell



From: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Muntons ljusa DME (blodsockervärden)
Date: Sun, 07 May 2006 19:50:06 +0200

*** Brev nr. 12058 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Ok... här är sista testet jag gör idag... och nu har jag bränt 10
stickor... men helt mörkt ser det inte ut...

Jag beredde vört från muntons ljusa torkade extrakt... genom divsers
spädningsserier åstadkom jag

3 mätningar

0.71 P => 21.9 mM
0.71 P => 21.3 mM

(repeterbarheten är uppenbarligen bristfällig, både dessa mätningar gjorde
inom en minut, så ingen anna skillnad kan rimlig finnas)

0.35 P => 10.5 mM

Notera att det motsvarar ett cirkavärde på 346 mM "reducerande socker" för
en 11.3P vört... inte så tokigt med tankte på att mina ursprungliga
gissningar för en 1.050 vört hamnade på 275-300 mM! :) Spännande minsann...
det roliga är ju att det bara tar sekundär att göra en mätning!

Vid tillfälle så kommer jag även berede maltodextrinpulver lösningar, samt
även laktoslösning för att se vilka värden jag får.

Kjell - vilket märke på mätare har du? mäter den plasmavärde eller
helblodsvärde? Innan vi jämför värden kanske vi ska kolla om vi har samma
"typ" av mätare? Apoteket jag var på hade dock bara ett märke hemma...
resten var beställningsvaror... så jag köpte vara vad som fanns

/Fredrik

bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Muntons ljusa DME (blodsockervärden)

Inläggav carlsbergerensis » måndag 2006-05-08 00:00

Hej Kjell! Jag hittade upp Bayers glucometer elite på nätet och den baserar på glucose oxidase (GO) tekniken och ger också plasma-värdet, den är annorlunda en den som min mätare har glucose dehydrogenase (GD). De påverkas också av löst syre olika. Din mätare är sannolikt mindre känslig för maltose än min mätare.

Jag har nu sett att det dinns olika typer av mätare på marknaden, och alla har sina för och nackdelar vad det verkar. Det lilla jag hittade om dessa metoder indikerar att GO metoden har fördelen att den är mer specifik gör glukos än GD metoden. Fast i den här udda applikationen är det ju bra om den reagerar på andra socker också. GD reagerar även på maltos. Vilken kan vara en nackdel i vissa fall så mätningen lättare interferar med annat. GO verkar också känsliga för syre än GD metoden.

Därför misstänker jag att det inte går att jämföra våra mätare, speciellt inte då när man mätre på öl eller vört ;-)

Sen finns ytterligare andra metoder också, men det verkar som om GO och GD är två väldigt vanliga metoder.

Jag köpte på min gränby centrums apotek för 100 kr. Sen ficka jag punga ut med 360 riksdaler för 50 extra stickor :) men det verkar så pass intressant att detta experiment är värt varenda krona. Mättiden på min mätare är 5 sekunder. Går otroligt snabbt. Det fanns en IR port till datorn också, med det känns ju som en ganska onödig finess. Minnesfunktion för 500 värden tror jag det var.

Jag har inte testat öl ännu, där fär ju miljön en helt annan, pH, syror etc... men alla mina mätningar på vört och ojäst sockerlösning har faktiskt varit osannolikt rimliga.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Muntons ljusa DME (blodsockervärden)

Inläggav carlsbergerensis » måndag 2006-05-08 00:00

Som en aptitretare, för att föregripa experimenten an aning, är tanken är nu följande:

1) Kalibrera om mätaren från avläst blodglukos-värde (BG) till reducerande socker mätt i ekvivalent glukoskoncentration (RS)
Görs enklast genom att bereda en känds glukoslösning.

I mitt fall verkar korrektionen bli

G = 0.7653*BG

Alltså avläst 10 mmol/l skall korrigeras till 7.653 mmol/l

Denna korrektionsterm är varierar säkert i högsta grad från
mätare till mätare, samt kanske mellan förpackningar av
provstickor.

2) Nästa steg är att kalibrera varje sockerart för sig. Som tur
är behöver man inte ha alla rena sockerarter, utan man klarar
sig nog långt på lite gissningar och smarta mätpunkter. Om man antar
att mätaren faktiskt mäter i proportion till konce reducerande socker,
så har jag kommit fram till följande först, vilt approximerande samband
mellan Reducerande socker (RS) mätt i mmol/liter, förjäsbarhet (RDFW)
mätt i vikt% av extraktet, och vörtstyrkan OE (vikt %).

RS = (a*RDFW +b)*OE + c*RDFW +d
a= 3028,605641
b= 288,9546745
c= -13,80415114
d= -1,465389394

(Denna formel har jag konstruerar på rent teoretiska grunder genom att betrakta en "typisk" sockerprofil, samt hur molariteten reducerbart socker relateras till vörtstyrkan.

Alltås, om jag späder min 15% vört 1:20, och läser av värdet
BG = 21.9 mmol/l, korrigerar jag först till G = 16.76 mmol/l

Sedan är det bara att lösa ut RDFW och då ser man att detta
motsvarar ca 67% RDFW.

I det allmänna fallet så får man dock hitta rätt funktion som
relaterar RS, RDFW och OE. I princip skulle man kunna ta in
mäsktempen och rastlänger i denna formel också för att bättra
på noggranheten.

Då mätare tycks ha dålig repeterbarhete, bör man kanske ta åtminstone ett par tre
värden och sedan medelvärdesbilda.

Det kommer antagligen att finnas flera procentenheter fel i denna metod
även i "bästa fall", så därför kommer det blir extremt intresasnt
att testa detta mot riktigt vört och jämföra med riktiga jäsningar.

En annan komplikation är om man tillsätter glukos, sackaros, eller andra
"artificiella" extrakgivare. Docka är det enkelt att korrigera för detta
genom att i receptet se hur sockerprofilen moduleras.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster