av peter.z.hogstrom » måndag 2006-04-24 00:00
Hej hopp igen,
Tumregeln säger att man ska ha 8g/L till veteöl och belgiska öl och ca 5g/L till alla andra ölsorter. För brittiska ales kan man minska till 4g/L om man vill.
Har man ingen finvåg kan man använda tsk och kryddmått.
1 tsk socker väger ca. 4,5g och ett kryddmått ca. 0,75g.
Till en 33cL´s flaska behöver du alltså ca. 2 kryddmått och till en 500 ml´s åtgår 3 kryddmått, om man siktar på 4,5g/L dvs. Siktar man på 8g/L så blir det 3,5 kryddmått till 33:an och en knapp tsk till 500 ml´s pavan.
mvh,
Peter
-----Ursprungligt meddelande-----
Från: UffeKarlström [mailto:hello_and_welcome_to_jamaica_have_a_nice_dayPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 24 april 2006 00:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Kolsyra i flaskan
Hur kan man göra och vad behöver man för att få lite bättre koll på
kolsyremängden när man flasktappar? Jag har precis avsmakat en stout där jag
har haft för lite socker i skulle jag tro för kolsyran skulle ha behövt
varit något högre. Hur påverkar luftmängden i flaskan kolsyrehalten. Lite,
mycket luft kvar ger mer, mindre kolsyra eller påverkar det inte alls?
/Uffe
***************************************************
Den som har längst e-postadress när han dör vinner
The one with the longest e-mail adress when he dies wins