Restriktorslangens funktion/princip? samt motrycksfyllning

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Restriktorslangens funktion/princip? samt motrycksfyllning

Inläggav assistredo » torsdag 2006-04-20 00:00

Att den tunna restriktorslangens funktion är att det skall skumma mindre är
tydligen idén men vad är det som händer egentligen?

Om man i fatet håller det tryck som är avsett för den önskade kolsyrehalten
och det som rinner ut ur restriktorslangen inte skummar något - håller ölet
ändå den kolsyrehalt som man önskar?

När jag skulle påbörja tappningen inför SM så pajade min motryckspåfyllare
(modifierad Counterfill). Jag satte då på c:a 1,5 meter restriktorslang på
fatet och vid avsett tryck enligt tillgängliga tabeller vid nära 0 grader
flödade ölet utan skumning sakta ner i flaskorna.

På protokollen sen på några av ölet stod det sedan "uselt skum", "lite skum"
etc. Det är möjligt att eftersom jag låg så nära 0-punkten vid tappningen så
var kanske det svårare att hålla kollen på trycket m.a.o. skillnaden mellan
maximalt mättnadstryck och kolsyrefattigt var inte så stor.


Om det här skulle kunna fungera ändå så kanske är onödigt med dyra
motrycksapparater eller liknande (from over there). Man kanske skulle
försöka med lite extra tryck, eller...?

Är det någon som har några synpunkter/erfarenheter?

Björn, Linköping
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 34 gäster