Öchle mätare, Sommaröl.

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Öchle mätare, Sommaröl.

Inläggav FredrikStåhl » onsdag 2006-04-19 00:00

Hej,

jag har haft en refraktometer ett tag, den funkar alldeles utmärkt för
få snabba mätningar under lakning och kokning. Men den är rätt värdelös
för att mäta på jäsande eller färdig öl. Jag har tagit massor av mätdata
och jämfört med formlerna som ProMash använder och felen är alldeles för
stora för att kunna dra några slutsatser över huvud taget. Möjligen kan
det gå om man anpassar parametrarna efter ett givet recept, men det är
ju knappast praktiskt, speciellt inte för oss som gillar att
experimentera med recepten och brygga alla möjliga olika öltyper.

En annan fördel med att använda Öchslemätare istället för refraktometern
vid om- och upptappning är just att det går åt större volym öl. Och vad
ska man göra med den efter mätningen? Provsmaka förstås!

/Fredrik Ståhl

On Mon, 2006-04-17 at 22:05 +0200, BosseBergenståhl wrote:
*** Brev nr. 11977 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl <bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Det instrument du talar om heter refraktometer. Det man mäter är
brytningsindex. Sockerhalten i en vätska påverkar brytningsindex,
likaså alkoholhalten. Vid bryggningen är refraktometern ett mycket
praktiskt, men absolut inte nödvändigt instrument eftersom man med bara
någon droppe på instrumentens glasskiva kan se sockerhalten på vörten.
Praktiskt när man kokar sin vört och när man lakar, speciellt som man
inte behöver kyla nån deciliter med vört. Det kan vara bra att veta hur
man ligger till. Lurigt är dock att blir instrumentet för svalt eller
för varmt visar det fel. Om man vädrar under vörtkoket, vilket kan vara
behagligt om man inte gillar att arbeta i en ångbastu, kan instrumentet
bli väldigt svalt om vintern.

Många refraktometrar använder skalan Brix, den måste i sådana fall
översättas till öchslegrader eller vad man nu vill räkna i.
Mäskningsprogram som ProMash gör ofta detta.

Det är meckigare att använda refraktometern till fastställande av
utjäsningsgraden. När jag provat har jag fått varierande resultat.
Enligt dokumentationen till ProMash ska man göra nån sorts kalibrering
som i alla fall jag upplever som svajig. Där är tydligen inte heller
färgen på ölet utan betydelse för resultatet.

Å andra sidan funkar ju hydrometern skitbra till just det mätandet, så
varför bry sej? Poängen med refraktometern är att det är väldigt lätt
att ha bra koll på utfallet av bryggandet o kokandet. Men fråga dej
först om det är värt en sex-sju hundra om du vill köpa den från
europeisk postorder eller tusen spänn på svensk postorder...

Bosse Bergenståhl

2006-04-17 kl. 19.10 skrev ulfPUNKTgPÅcantabPUNKTnu:

*** Brev nr. 11976 till Bryggaren skickat av ulfPUNKTgPÅcantabPUNKTnu ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej länge sen jag skrev på Bryggaren men följer debatterna.

Några frågor frågor:

Jag har den traditionella Öchle mätaren, men var och besökte en
bryggklubb som hade en ¡BRIX¡ tror jag att den hette som var mycket
enkel att läsa av.

Någon som vet var man köper den och kostnad?

Den såg ut som en glykolmätare för bilar är det samma sak man mäter?
dvs. densiteten / sockerhalten i ölet?

Skulle man kunna använda en glykolmätare för bilar ?

Har önskemål från bryggarkompisar att vi ska brygga en ¡Heineken¡
inför sommaren någon som vet det mest liknande receptet på SHBF sida
eller någon annan stans?

Mvh// Uffe i Gävle.

--
Fredrik Ståhl
Fritzhemsgatan 88, 832 46 Östersund, Sweden
Tel: int+46(0)63-109132, Mobile: int+46(0)73-8139111
E-mail: FredrikPUNKTStahlPÅbostreamPUNKTnu
FredrikStåhl
 

Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster