Westvleteren - jäst

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Westvleteren - jäst

Inläggav Johan Håkansson » tisdag 2006-04-11 00:00

Hej!

Jag fick en flaska Trappist Westvleteren 12 av en kollega som jag tänkte
öppna nu i påsk. Jag funderar på att odla på jästen. Jag gissar nämligen
att den har efterjäst på flaska på originaljästen. Eller är det någon
tror sej veta att det inte är så?

Vänligen
Johan
Är fast skumkrona en flytande valuta?
Användarvisningsbild
Johan Håkansson
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 352
Blev medlem: måndag 2006-10-23 15:40
Ort: Kalmar

Westvleteren - jäst

Inläggav Kenneth » onsdag 2006-04-12 00:00

Enligt "Brew like a monk" som handlar om belgiska kloster och abbey öl så ska
det vara samma jäst i flaskan som de brygger med.

Om det stämmer som står i boken är det så med alla trappister utom Orval.
Där petar man i lite "bakteriegegga" i flaskorna för efterjäsning.
Dock så ska det finnas kvar även originaljästen i Orvalflaskorna.
Problemet där är väl snarare att bakterierna tar över om man försöker odla upp
den slurryn!?

/Kenneth, Stenhamra

--- JohanHåkansson <jhPÅminpostPUNKTnu> wrote:

*** Brev nr. 11940 till Bryggaren skickat av Johan Håkansson <jhPÅminpostPUNKTnu>
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej!

Jag fick en flaska Trappist Westvleteren 12 av en kollega som jag tänkte
öppna nu i påsk. Jag funderar på att odla på jästen. Jag gissar nämligen
att den har efterjäst på flaska på originaljästen. Eller är det någon
tror sej veta att det inte är så?

Vänligen
Johan


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Westvleteren - jäst

Inläggav Anders Boström » onsdag 2006-04-12 00:00

Står det nåt om vilka bakterier som Orval får med sig?
Skulle vara intressant att veta - fick nämligen under en period egna öler infekterade med klockren "orval-doft"! Doften kom fram efter 3-6månader.

/anders


Enligt "Brew like a monk" som handlar om belgiska kloster och abbey öl så ska
det vara samma jäst i flaskan som de brygger med.

Om det stämmer som står i boken är det så med alla trappister utom Orval.
Där petar man i lite "bakteriegegga" i flaskorna för efterjäsning.
Dock så ska det finnas kvar även originaljästen i Orvalflaskorna.
Problemet där är väl snarare att bakterierna tar över om man försöker odla upp
den slurryn!?

/Kenneth, Stenhamra

--- JohanHåkansson <jhPÅminpostPUNKTnu> wrote:

*** Brev nr. 11940 till Bryggaren skickat av Johan Håkansson <jhPÅminpostPUNKTnu>
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej!

Jag fick en flaska Trappist Westvleteren 12 av en kollega som jag tänkte
öppna nu i påsk. Jag funderar på att odla på jästen. Jag gissar nämligen
att den har efterjäst på flaska på originaljästen. Eller är det någon
tror sej veta att det inte är så?

Vänligen
Johan


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
Användarvisningsbild
Anders Boström
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 224
Blev medlem: fredag 2006-10-27 13:33
Ort: Kongsmarken

Westvleteren - jäst

Inläggav rick.lindqvist » onsdag 2006-04-12 00:00

Det är bland annat Brettanomyces man petar i för efterjäsning, ni vet
den där som härjar i Lambic-trakterna och som ger toner av hästfilt
eller stall eller liknande.
/Rick
/R

----Ursprungligt meddelande----
Från: AndersPUNKTBostromPÅmollehemPUNKTse
Datum: Apr 12, 2006 11:00:55 AM
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ärende: [Bryggaren] Re:Re: Westvleteren - jäst

*** Brev nr. 11947 till Bryggaren skickat av Anders.Bostrom@mollehem.
se ***

Står det nåt om vilka bakterier som Orval får med sig?
Skulle vara intressant att veta - fick nämligen under en period egna
öler infekterade med klockren "orval-doft"! Doften kom fram efter 3-
6månader.

/anders


Enligt "Brew like a monk" som handlar om belgiska kloster och abbey
öl så ska
det vara samma jäst i flaskan som de brygger med.

Om det stämmer som står i boken är det så med alla trappister utom
Orval.
Där petar man i lite "bakteriegegga" i flaskorna för efterjäsning.
Dock så ska det finnas kvar även originaljästen i Orvalflaskorna.
Problemet där är väl snarare att bakterierna tar över om man försöker
odla upp
den slurryn!?

/Kenneth, Stenhamra

--- JohanHåkansson <jhPÅminpostPUNKTnu> wrote:

*** Brev nr. 11940 till Bryggaren skickat av Johan Håkansson
<jhPÅminpostPUNKTnu>
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej!

Jag fick en flaska Trappist Westvleteren 12 av en kollega som jag
tänkte
öppna nu i påsk. Jag funderar på att odla på jästen. Jag gissar
nämligen
att den har efterjäst på flaska på originaljästen. Eller är det
någon
tror sej veta att det inte är så?

Vänligen
Johan


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
Användarvisningsbild
rick.lindqvist
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 258
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: göteborg

Westvleteren - jäst

Inläggav Kenneth » onsdag 2006-04-12 00:00

Det blev lite galet i mitt förra inlägg.
Det blir lätt så när man litar till minnet.
Så här står det i sammandrag.
1) Westfleteren använder Westmalle jäst. Den finns kvar i flaskan
2) Orval tillsätter vildjäst och bakterier i sekundärjäsningen. Vid
flasktappning sker en lättare centrifugering och tillsatts av ny primärjäst.
Det finns dock kvar en hel del av de vilda jästerna och bakterierna.
Brettanomyces är den mest dominerande, men det finns även andra "strains"
3) Rochefort använder sig av jäst de fått från Chimay. Den är dock nuförtiden
inte särskilt lik.
4) Achel använder Westmalle jäst
5) Chimay använder sin egen jäst
6) Westmalle använder sin egen jäst

Hoppas det klarnat något.
Jag rekommenderar varmt boken till alla som vill veta mer om klosteröl i alla
former.

/Kenneth i Stenhamra



--- AndersPUNKTBostromPÅmollehemPUNKTse wrote:

*** Brev nr. 11947 till Bryggaren skickat av AndersPUNKTBostromPÅmollehemPUNKTse ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Står det nåt om vilka bakterier som Orval får med sig?
Skulle vara intressant att veta - fick nämligen under en period egna öler
infekterade med klockren "orval-doft"! Doften kom fram efter 3-6månader.

/anders


Enligt "Brew like a monk" som handlar om belgiska kloster och abbey öl så
ska
det vara samma jäst i flaskan som de brygger med.

Om det stämmer som står i boken är det så med alla trappister utom Orval.
Där petar man i lite "bakteriegegga" i flaskorna för efterjäsning.
Dock så ska det finnas kvar även originaljästen i Orvalflaskorna.
Problemet där är väl snarare att bakterierna tar över om man försöker odla
upp
den slurryn!?

/Kenneth, Stenhamra

--- JohanHåkansson <jhPÅminpostPUNKTnu> wrote:

*** Brev nr. 11940 till Bryggaren skickat av Johan Håkansson
<jhPÅminpostPUNKTnu>
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej!

Jag fick en flaska Trappist Westvleteren 12 av en kollega som jag tänkte
öppna nu i påsk. Jag funderar på att odla på jästen. Jag gissar nämligen
att den har efterjäst på flaska på originaljästen. Eller är det någon
tror sej veta att det inte är så?

Vänligen
Johan


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Westvleteren - jäst

Inläggav peter.z.hogstrom » tisdag 2006-04-18 00:00

Hej hopp,

Om Westfleterenbryggaren talade sanning och jag tolkade honom rätt på seminariet i Seattle så är orginaljäst i flaskorna. Dom centrifugerar nämnligen bort all gamal jäst och tillsätter sedan nyligen asvkummad jäst från en jäsande brygd till lagom mängd mha en turbidimeter. Anledningen till detta är att dom vill ha kontrollerbar mängd pigg jäst i sina flaskor och då är det enklare att starta från noll och tillsätta jäst som man vet är pigg.

Peter

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: JohanHåkansson [mailto:jhPÅminpostPUNKTnu]
Skickat: den 11 april 2006 22:06
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Westvleteren - jäst


Hej!

Jag fick en flaska Trappist Westvleteren 12 av en kollega som jag tänkte öppna nu i påsk. Jag funderar på att odla på jästen. Jag gissar nämligen att den har efterjäst på flaska på originaljästen. Eller är det någon tror sej veta att det inte är så?

Vänligen
Johan
peter.z.hogstrom
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51

Westvleteren - jäst

Inläggav peter.z.hogstrom » tisdag 2006-04-18 00:00

Den bakteriegegga kenneth refererar till är Brettanomyses. Jessica och jag lyssnade på ett föredrag av bryggarna på Orval, Westmalle, Duvel och St. Bernadus i Seattle. Om jag minns rätt centrifugerade alla bort sin orginaljäst och tillsatte ny innan buteljering. Orval tillsatte oxå brettanomyses vilket ju dom andra inte gör....

Då jag svarade Johan nyss blandade jag ihop westmalle och westfleteren, sorry. Men det är mycket troligt att westfleteren gör likadant vilket ju oxå Kenneth mer eller mindre bekräftar efter att ha kikat i brew lika a monk.

Peter

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: KennethJohansson [mailto:kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom]
Skickat: den 12 april 2006 08:06
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re: Westvleteren - jäst


Enligt "Brew like a monk" som handlar om belgiska kloster och abbey öl så ska det vara samma jäst i flaskan som de brygger med.

Om det stämmer som står i boken är det så med alla trappister utom Orval.
Där petar man i lite "bakteriegegga" i flaskorna för efterjäsning. Dock så ska det finnas kvar även originaljästen i Orvalflaskorna. Problemet där är väl snarare att bakterierna tar över om man försöker odla upp den slurryn!?

/Kenneth, Stenhamra

--- JohanHåkansson <jhPÅminpostPUNKTnu> wrote:

*** Brev nr. 11940 till Bryggaren skickat av Johan Håkansson
<jhPÅminpostPUNKTnu>
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej!

Jag fick en flaska Trappist Westvleteren 12 av en kollega som jag
tänkte öppna nu i påsk. Jag funderar på att odla på jästen. Jag gissar
nämligen att den har efterjäst på flaska på originaljästen. Eller är
det någon tror sej veta att det inte är så?

Vänligen
Johan


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
peter.z.hogstrom
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51

Westvleteren - jäst

Inläggav peter.z.hogstrom » tisdag 2006-04-18 00:00

Enligt Orvalbryggaren är det Brettanomyses och dessa märks enligt honom först efter ca 6 månader...

Peter

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: AndersPUNKTBostromPÅmollehemPUNKTse [mailto:AndersPUNKTBostromPÅmollehemPUNKTse]
Skickat: den 12 april 2006 11:01
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re:Re: Westvleteren - jäst


Står det nåt om vilka bakterier som Orval får med sig?
Skulle vara intressant att veta - fick nämligen under en period egna öler infekterade med klockren "orval-doft"! Doften kom fram efter 3-6månader.

/anders


Enligt "Brew like a monk" som handlar om belgiska kloster och abbey öl
så ska det vara samma jäst i flaskan som de brygger med.

Om det stämmer som står i boken är det så med alla trappister utom
Orval.
Där petar man i lite "bakteriegegga" i flaskorna för efterjäsning.
Dock så ska det finnas kvar även originaljästen i Orvalflaskorna.
Problemet där är väl snarare att bakterierna tar över om man försöker odla upp
den slurryn!?

/Kenneth, Stenhamra

--- JohanHåkansson <jhPÅminpostPUNKTnu> wrote:

*** Brev nr. 11940 till Bryggaren skickat av Johan Håkansson
<jhPÅminpostPUNKTnu>
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej!

Jag fick en flaska Trappist Westvleteren 12 av en kollega som jag
tänkte öppna nu i påsk. Jag funderar på att odla på jästen. Jag
gissar nämligen att den har efterjäst på flaska på originaljästen.
Eller är det någon tror sej veta att det inte är så?

Vänligen
Johan


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
peter.z.hogstrom
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster