Fryst jäst handhavande

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Fryst jäst handhavande

Inläggav Göran » onsdag 2006-03-01 01:00

Skickat: den 1 mars 2006 14:05
Ämne: [Bryggaren] Re: Fryst jäst gav syrlig smak

....
Men British Ale-jäst brukar jag köpa en gång om året sedan frysa och dra
igång upp till nästan ett år senare.


-


Några frågor på hur du gör och hur ni andra gör?

Är det förkulturen eller jästslurryn du tar av för att frysa in ?

Är det sedan den ursprungliga infrysning du tar av i 1 år framåt eller gör
du en ny infrysning av den senaste förkulturen/slurryn för att använda nästa
gång?

Renhetsmässigt både ur biologisk synpunkt (mutationer) och för föroreningar
(andra organismer och vildjäst) är det ju en fördel att göra en extra stor
förkultur första gången.

Men det blir en stor mängd och det blir en lång tid det skall ha varit
infryst efter ett år.

Dom andra teknikerna har ju fördel med mängd och med tid det skall ligga
infryset.

Använder du/ni sockerlösning eller glycerol för att cellerna skall klara
nerfrysningen ?

Hur många använder agatplattor metoden?

Göran
Göran
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Höör

Fryst jäst handhavande

Inläggav ollepe » torsdag 2006-03-02 01:00

Jag drar upp en förkultur och använder bottenslurryn och fryser i fyra fem små burkar.
En matsked slurry en matsked sockerlösning.
Sockerlösning= lika delar vatten och socker kokas och kyls.
Olle Persson Rättvik


GöranEng skrev:
*** Brev nr. 11683 till Bryggaren skickat av Göran Eng <goeranPUNKTengPÅbolinaPUNKThsbPUNKTse> ([email]goeranPUNKTengPÅbolinaPUNKThsbPUNKTse[/email]) ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Skickat: den 1 mars 2006 14:05
Ämne: [Bryggaren] Re: Fryst jäst gav syrlig smak

....
Men British Ale-jäst brukar jag köpa en gång om året sedan frysa och dra
igång upp till nästan ett år senare.


-


Några frågor på hur du gör och hur ni andra gör?

Är det förkulturen eller jästslurryn du tar av för att frysa in ?

Är det sedan den ursprungliga infrysning du tar av i 1 år framåt eller gör
du en ny infrysning av den senaste förkulturen/slurryn för att använda nästa
gång?

Renhetsmässigt både ur biologisk synpunkt (mutationer) och för föroreningar
(andra organismer och vildjäst) är det ju en fördel att göra en extra stor
förkultur första gången.

Men det blir en stor mängd och det blir en lång tid det skall ha varit
infryst efter ett år.

Dom andra teknikerna har ju fördel med mängd och med tid det skall ligga
infryset.

Använder du/ni sockerlösning eller glycerol för att cellerna skall klara
nerfrysningen ?

Hur många använder agatplattor metoden?

Göran
ollepe
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 256
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Rättvik


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 36 gäster

cron