Skickat: den 1 mars 2006 14:05
Ämne: [Bryggaren] Re: Fryst jäst gav syrlig smak
....
Men British Ale-jäst brukar jag köpa en gång om året sedan frysa och dra
igång upp till nästan ett år senare.
-
Några frågor på hur du gör och hur ni andra gör?
Är det förkulturen eller jästslurryn du tar av för att frysa in ?
Är det sedan den ursprungliga infrysning du tar av i 1 år framåt eller gör
du en ny infrysning av den senaste förkulturen/slurryn för att använda nästa
gång?
Renhetsmässigt både ur biologisk synpunkt (mutationer) och för föroreningar
(andra organismer och vildjäst) är det ju en fördel att göra en extra stor
förkultur första gången.
Men det blir en stor mängd och det blir en lång tid det skall ha varit
infryst efter ett år.
Dom andra teknikerna har ju fördel med mängd och med tid det skall ligga
infryset.
Använder du/ni sockerlösning eller glycerol för att cellerna skall klara
nerfrysningen ?
Hur många använder agatplattor metoden?
Göran