Kalibrering av hydormeter (var Re: Vad kan jag ha gjort för

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Kalibrering av hydormeter (var Re: Vad kan jag ha gjort för

Inläggav Kenneth » måndag 2006-02-13 01:00

Nu får Salle ännu mera vatten på sin (kaffe)kvarn :)

Jag måste korrigera Bosse Bergenståhls inlägg angående kalibrering av
hydrometrar. Den är inte alldeles korrekt.

Om vi utgår ifrån att den mäter i ºÖchsle (OG värde minus 1)
1) 0 ºÖ vid 20ºC. alternativt den temp som angivits som ref. tex 15ºC

2) Gör iordning en 10% sockerblandning. Detta genom att ta till exempel 900
gram vatten och 100 gram socker. Denna blandning ska visa 40 ºÖchsle.

Extra övningar om man vill kolla ännu mer och för den mer vetgirige.
En 20% blandning ska visa c:a 83 ºÖchsle. Inte 80 som man kan tro. Detta
beroende på att förhållandet mellan densitet och procent socker inte är
linjärt!

Viktprocent socker anges oftast i enheten ºPlato.

Jag har "hittat" två olika formler på nätet för förhållande mellan SG (Specific
gravity for water) och ºPlato (som är viktprocent socker i en vattenlösning).
För den nyfikne så är det sockerarten sackaros som användes av både Plato och
Balling om jag inte missförstått det.

Nåväl tillbaka till formlerna för konverteringarna.
OBS jag använder decimalkomma enligt svensk standard.
SG anges i kilo/liter.
1) Förhållande Plato och SG enligt Manning som också används av ABSC.
Plato = -676,67 + 1286,4 x SG - 800,47 x SG^2 + 190,74 x SG^3

2) Förhållande Plato och SG enligt De Clerc
Plato = 260-260/SG

mvh Kenneth Johansson, Stenhamra

--- BosseBergenståhl <bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11659 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Ditt låga og kan mycket väl bero på den dåliga krossningen. Det kan
också bero på hur du mäskade. 65-68°C i en halvtimme bör behövas för
att man ska vara rätt säker på att all stärkelse har försockrats. INTE
varmare än så, då förstörs enzymerna som bryter ned stärkelsen till
socker.

Om du har tillgång till en mixer: strila över lite vatten över kornen.
Blanda runt ordentligt så de blir hyggligt jämt funktade. Låt dem dra
en stund, typ en kvart. Kör lite åt gången sedan i mixern, bara några
snabba slag, inte för länge. Fuktiga skal är mjuka och klarar knivens
framfart mycket bättre.

Hydrometern kollar du genom att mäta upp 20° C varmt rent vatten, om
hydrometern är kalibrerad för 20°C. Alternativet är 15°C. Då ska
mätaren visa 1000 eller 0. Har du en bra hyggligt exakt våg? I så fall
kan du blanda socker och vatten så du har något som väger typ 1100 g
per liter. Kolla först måttet med 1000 g rent vatten... Sockerlösningen
som väger 1100 g per liter, eller varför inte 1050 g per liter ska i
hydrometern vara 100°Ö och 50°Ö

Bosse Bergenståhl

2006-02-12 kl. 22.05 skrev UffeKarlström:

*** Brev nr. 11658 till Bryggaren skickat av Uffe Karlström
<hello_and_welcome_to_jamaica_have_a_nice_dayPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag har prövat en delmäskning som jag har en hel del frågor på.

Först, varför rekomenderas det mindre (relativt mängden malt) med
lakvatten
när man gör som delmäskningschemat föreslå än det som används när man
helmäskar? Är det "rätt" att mäska in med tre vatten och tvätta ur med
2
liter i sitt durkslag (900 gram malt)?

Jag gjorde detta men fick ett väldigt lågt OG. Jag undrar nu vad jag
kan ha
gjort för fel.

Krossningen av malten, hur påverkar den? Jag höll först på att kvadda
brödkaveln men övergick snart till att använda mortel. Resultatet blev
ojämn
krossning. Allt från väldigt fint pulver till okrossade maltkorn.
Okrossat
känns som om det hämmar sockeromvandlingen medan pulver känns som det
fortfarande borde gå bra men att det skapar problev vid själva
lakningen.
Stämmer detta?

Givetvis kan det vara fel på min hydrometer. Hur kan man kalibrera
den? Kan
man i förväg veta vilket OG man får om man tar 5 dl vatten och 1 dl
maltextraktpulver av en viss sort? Vanligt 20gradigt vatten, vilket
värde
ska det ha? 998 tror jag, stämmer detta?


Det OG jag mätte upp var 1022, kan man hoppas på att jäsa ut den till
1008-1013 eller kan den jäsas ut ännu mera?



/Uffe

***************************************************
Den som har längst e-postadress när han dör vinner
The one with the longest e-mail adress when he dies wins=


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 913
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 33 gäster

cron