-----Ursprungligt meddelande-----
Från: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
[mailto:carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 28 januari 2006 10:52
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re:Förökning
*** Brev nr. 11568 till Bryggaren skickat av
carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ***
Den här frågan kan verka lite intelligensbefriad, men frågar man
ingenting får
man intet veta!
På SHBF´s hemsida finns det information
om att odla en
Det enda som möjligt är dumt är att ju att inte fråga alls.
Att man överhuvudtaget frågar tyder ju snarare på att man
tänker efter
Här kommer mitt svar, andra kanske har synpynkter på det,
vilket isåfall vore trevligt.
När man tillsätter jäst till vört så växer ju jästen. Och mer
vört innebär mer mat, och mer mat => mer jäst.
Utan att säga exakt hur mycket jäst man ska ha (lite en
smaksak) brukar man ändå säga som tumregel att jästgivan ska
vara proportionell mot volymen vört, samt vörtstyrkan.
Så en 40 liters jäsning tarvar dubbelt så mycket jäst som en
20 liters. OG 1.080 tarvar dubbelt så mycket jäst som OG 1.040 etc.
Det finns lite olika sätt att göra på, men en annan tumregel
är att inte göra för stora steg mellan uppodlingarna. En
enkel regel är att inte odla upp jästen i steg större än ca
10, vilket är ca 3 generationer. På så sätt minskar man
stressen på jästen. Mellan uppodlingarna får jästen
sedimentera, man häller bort "ölen", samt syresätter den i ny
vört inför nästa steg.
Detta kan vara viktigt att tänka på när man odlar upp från
små mängder, men de nya XL påsarna innehåller så mycket jäst
att man utan problem kan odla upp den till 15 liter.
För en 20 liters sats på 1.040 behöver man egentligen inte
göra någon förkultur, om man litar på att jästen är färsk.
Alternativt göra en liten aktivering innan bryggning i mindre
mängd vört, det skulle jag personligen göra.
Om man för enkelhets skulle säger att man anser att 1 XL påse
räcker till 20 liter 40 öchele öl, vilket motsvarar 0.5
miljoner/ml/P (ibland anses 1 miljoner/ml/P vara normen), men
detta hänger ihop med syresättningen, är jästen i toppskick
torde 0.5 miljoner/ml/P räcka bra, så kan man skala enligt följande:
För att odla upp en XL påse till jästgiva för V liter öl av
OG (öchele) kan man stega upp XL paketet i X liter vört av OG
1.040, jag skulle uppskatta X som
X [liter] 1.040 vört till förkultur = (0.125*V*OG-100)/67
Regel: Om V > 200 liter, så bör uppodlingen göra i minst två
steg, annars gör man helt enkel X liter vört med OG 1.040 och
tillsätter den aktiverade XL påsen, syresätter kraftigt,
gärna att par gånger med någon timmes mellanrun, och låter
det jäsa ut.
Exempel 1: V = 80 liter; OG = 65 öchele
X = (0.125*80*65-100)/67 = 8.2 liter.
Så odlar man upp en XL påser i 8.2 liter 1.040 vört, bör det
bli en ok jästgiva i stil med 0.5 miljoner/ml/P för 80 liter
öl med OG 1.065.
Exempel 2: V = 22 liter; OG = 55 öchele
X = (0.125*22*55-100)/67 = 0.8 liter.
Om man syresätter mer än i början, samt kanske tom har en
omrörare, så kommer mindre volyme än vad denna grova
uppskattning ger att räcka.
Vill man instället ha en högre jästgiva, 1 miljon/ml/P blir
formeln denna:
X [liter] 1.040 vört till förkultur = (0.25*V*OG-100)/67
Formlerna är bara grova uppskattningar som en hjälp när man
syresätter och sedan låter vörten stå. Ju mer man skakar och
syrsätter och rör, så får man lite mer jäst.
Om man absolut av någon anledninge vill ha järnkoll på exakt
jästgiva får nästa räkna sina celler i mikroskåp i slutet på
förkulturen.
Reservation för skrivfel.
/Fredrik