Förökning

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Förökning

Inläggav Torbjörn Eriksson » lördag 2006-01-28 01:00

Den här frågan kan verka lite intelligensbefriad, men frågar man ingenting får man intet veta! :-) På SHBF´s hemsida finns det information om att odla en förkultur. I första steget beskriver de hur man ska odla en förkultur från en påse jäst som man har låtit jäsa innan, och beskrivningen är ganska bra. Sedan säger de att om man vill ha starkare öl eller om man ska brygga en större batch ska man blanda mer maltextrakt och vatten till förkulturen. När ska man tillsätta det? Är det precis när jäsningen börjar komma igång, eller ska man vänta till den normala förkulturen har jäst klart som det beskrivs på hemsidan?

MVH

Amatören Torbjörn Eriksson
"Hoppet är det sista som överger grodan!"
Torbjörn Eriksson
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: Märsta

Förökning

Inläggav carlsbergerensis » lördag 2006-01-28 01:00

Den här frågan kan verka lite intelligensbefriad, men frågar man ingenting får
man intet veta! :-) På SHBF´s hemsida finns det information om att odla en

Det enda som möjligt är dumt är att ju att inte fråga alls. Att man överhuvudtaget frågar tyder ju snarare på att man tänker efter :)

Här kommer mitt svar, andra kanske har synpynkter på det, vilket isåfall vore trevligt.

När man tillsätter jäst till vört så växer ju jästen. Och mer vört innebär mer mat, och mer mat => mer jäst.

Utan att säga exakt hur mycket jäst man ska ha (lite en smaksak) brukar man ändå säga som tumregel att jästgivan ska vara proportionell mot volymen vört, samt vörtstyrkan.

Så en 40 liters jäsning tarvar dubbelt så mycket jäst som en 20 liters.
OG 1.080 tarvar dubbelt så mycket jäst som OG 1.040 etc.

Det finns lite olika sätt att göra på, men en annan tumregel är att inte göra för stora steg mellan uppodlingarna. En enkel regel är att inte odla upp jästen i steg större än ca 10, vilket är ca 3 generationer. På så sätt minskar man stressen på jästen. Mellan uppodlingarna får jästen sedimentera, man häller bort "ölen", samt syresätter den i ny vört inför nästa steg.

Detta kan vara viktigt att tänka på när man odlar upp från små mängder, men de nya XL påsarna innehåller så mycket jäst att man utan problem kan odla upp den till 15 liter.

För en 20 liters sats på 1.040 behöver man egentligen inte göra någon förkultur, om man litar på att jästen är färsk. Alternativt göra en liten aktivering innan bryggning i mindre mängd vört, det skulle jag personligen göra.

Om man för enkelhets skulle säger att man anser att 1 XL påse räcker till 20 liter 40 öchele öl, vilket motsvarar 0.5 miljoner/ml/P (ibland anses 1 miljoner/ml/P vara normen), men detta hänger ihop med syresättningen, är jästen i toppskick torde 0.5 miljoner/ml/P räcka bra, så kan man skala enligt följande:

För att odla upp en XL påse till jästgiva för V liter öl av OG (öchele) kan man stega upp XL paketet i X liter vört av OG 1.040, jag skulle uppskatta X som

X [liter] 1.040 vört till förkultur = (0.125*V*OG-100)/67

Regel: Om V > 200 liter, så bör uppodlingen göra i minst två steg, annars gör man helt enkel X liter vört med OG 1.040 och tillsätter den aktiverade XL påsen, syresätter kraftigt, gärna att par gånger med någon timmes mellanrun, och låter det jäsa ut.

Exempel 1: V = 80 liter; OG = 65 öchele
X = (0.125*80*65-100)/67 = 8.2 liter.

Så odlar man upp en XL påser i 8.2 liter 1.040 vört, bör det bli en ok jästgiva i stil med 0.5 miljoner/ml/P för 80 liter öl med OG 1.065.

Exempel 2: V = 22 liter; OG = 55 öchele
X = (0.125*22*55-100)/67 = 0.8 liter.

Om man syresätter mer än i början, samt kanske tom har en omrörare, så kommer mindre volyme än vad denna grova uppskattning ger att räcka.

Vill man instället ha en högre jästgiva, 1 miljon/ml/P blir formeln denna:

X [liter] 1.040 vört till förkultur = (0.25*V*OG-100)/67

Formlerna är bara grova uppskattningar som en hjälp när man syresätter och sedan låter vörten stå. Ju mer man skakar och syrsätter och rör, så får man lite mer jäst.

Om man absolut av någon anledninge vill ha järnkoll på exakt jästgiva får nästa räkna sina celler i mikroskåp i slutet på förkulturen.

Reservation för skrivfel.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Förökning

Inläggav Kim » lördag 2006-01-28 01:00

Vad skall man säga!

Bland kan nivån på vår käre Fredrik vara lite för hög, men oftast lyser ändå
enkelheten igenom starkt.
Lysande Fredrik, tycker jag.

Det enda jag vill tillägga är att vid starkare öltyper försöker man driva
jästen lite hårdare, dvs. man höjer OG i förkulturen till ungefär den nivå
man tänkt sig på slutprodukten.

+ Att jag håller med att det finns inga dumma frågor bara dumma svar!
Så därför skickar jag ett till om ett annat ämne: Fatrengörning med
varmvatten - håll fingrarna i styr!

// Kim

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
[mailto:carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 28 januari 2006 10:52
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re:Förökning


*** Brev nr. 11568 till Bryggaren skickat av
carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Den här frågan kan verka lite intelligensbefriad, men frågar man
ingenting får
man intet veta! :-) På SHBF´s hemsida finns det information
om att odla en

Det enda som möjligt är dumt är att ju att inte fråga alls.
Att man överhuvudtaget frågar tyder ju snarare på att man
tänker efter :)

Här kommer mitt svar, andra kanske har synpynkter på det,
vilket isåfall vore trevligt.

När man tillsätter jäst till vört så växer ju jästen. Och mer
vört innebär mer mat, och mer mat => mer jäst.

Utan att säga exakt hur mycket jäst man ska ha (lite en
smaksak) brukar man ändå säga som tumregel att jästgivan ska
vara proportionell mot volymen vört, samt vörtstyrkan.

Så en 40 liters jäsning tarvar dubbelt så mycket jäst som en
20 liters. OG 1.080 tarvar dubbelt så mycket jäst som OG 1.040 etc.

Det finns lite olika sätt att göra på, men en annan tumregel
är att inte göra för stora steg mellan uppodlingarna. En
enkel regel är att inte odla upp jästen i steg större än ca
10, vilket är ca 3 generationer. På så sätt minskar man
stressen på jästen. Mellan uppodlingarna får jästen
sedimentera, man häller bort "ölen", samt syresätter den i ny
vört inför nästa steg.

Detta kan vara viktigt att tänka på när man odlar upp från
små mängder, men de nya XL påsarna innehåller så mycket jäst
att man utan problem kan odla upp den till 15 liter.

För en 20 liters sats på 1.040 behöver man egentligen inte
göra någon förkultur, om man litar på att jästen är färsk.
Alternativt göra en liten aktivering innan bryggning i mindre
mängd vört, det skulle jag personligen göra.

Om man för enkelhets skulle säger att man anser att 1 XL påse
räcker till 20 liter 40 öchele öl, vilket motsvarar 0.5
miljoner/ml/P (ibland anses 1 miljoner/ml/P vara normen), men
detta hänger ihop med syresättningen, är jästen i toppskick
torde 0.5 miljoner/ml/P räcka bra, så kan man skala enligt följande:

För att odla upp en XL påse till jästgiva för V liter öl av
OG (öchele) kan man stega upp XL paketet i X liter vört av OG
1.040, jag skulle uppskatta X som

X [liter] 1.040 vört till förkultur = (0.125*V*OG-100)/67

Regel: Om V > 200 liter, så bör uppodlingen göra i minst två
steg, annars gör man helt enkel X liter vört med OG 1.040 och
tillsätter den aktiverade XL påsen, syresätter kraftigt,
gärna att par gånger med någon timmes mellanrun, och låter
det jäsa ut.

Exempel 1: V = 80 liter; OG = 65 öchele
X = (0.125*80*65-100)/67 = 8.2 liter.

Så odlar man upp en XL påser i 8.2 liter 1.040 vört, bör det
bli en ok jästgiva i stil med 0.5 miljoner/ml/P för 80 liter
öl med OG 1.065.

Exempel 2: V = 22 liter; OG = 55 öchele
X = (0.125*22*55-100)/67 = 0.8 liter.

Om man syresätter mer än i början, samt kanske tom har en
omrörare, så kommer mindre volyme än vad denna grova
uppskattning ger att räcka.

Vill man instället ha en högre jästgiva, 1 miljon/ml/P blir
formeln denna:

X [liter] 1.040 vört till förkultur = (0.25*V*OG-100)/67

Formlerna är bara grova uppskattningar som en hjälp när man
syresätter och sedan låter vörten stå. Ju mer man skakar och
syrsätter och rör, så får man lite mer jäst.

Om man absolut av någon anledninge vill ha järnkoll på exakt
jästgiva får nästa räkna sina celler i mikroskåp i slutet på
förkulturen.

Reservation för skrivfel.

/Fredrik
Kim
 


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 40 gäster