dags att avskaffa detta forum?+enkel, dubbel trippel

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

dags att avskaffa detta forum?+enkel, dubbel trippel

Inläggav Bosse Bergenståhl » söndag 2006-01-15 01:00

Det är väl ingen nyhet att listan tenderar att slumra in under sådana
perioder som folk är lediga från jobbet. Undra vad det beror på? Gör
man händelsevis ett inlägg under en sån period får man numera (sedan
man själv hamnat som avsändare - bra annars, men lite dumt just i detta
fallet) en hel drös med out-of-office- svar. Många läser allså listan
på betald arbetstid!
Vi är bara ett par hundra på listan. Vi är nog bara ett tiotal som
någorlunda aktivt besvarar frågor och kommenterar idéer. Men det gör
väl inget, bara vi som är med är nöjda. Och det är vi väl eftersom vi
inte alla är på andra forum också.
Det kändes skönt med Peters svar och fråga. Bra även med noviser och
halvnoviser. Annars är det lätt att diskussionen hamnar på enbart hög
nivå. Det är viktigt med en blandad diskussion, annars torkar det ut.
Det är inte heller underligt att deltagarna och ämnena växlar över tid.
Det är bara bra att det gör det.
Och det är egentligen bara bra att det inte är för mycket liv i listan,
hundra mejl om samma frågor är inte så kul alltid.
Så låt Bryggaren bestå, de som inte vill får gå...

En enkel belgisk ale har bryggts på en måttlig mängd malt, brukar ligga
på runt 4,5-6,9 volymprocent. Kan vara både ljus och mörk, till en
dubbel används helt enkelt mer malt och ofta också lite socker. Till en
trippel ännu mer malt och rätt mycket socker, upp emot 15-20%, oftast
kandissocker. Vörtstyrkan på en enkel ligger runtomkring 1050, 1065 för
en dubbel och 1080 för en trippel. För det mesta används bara en jäst,
men vissa bryggerier tillsätter inte bara lite extra socker vid
tappningen till flaska utan även jäst, ofta då lagerjäst för att
samtidigt kunna färdiglagra ölet samtidigt som kolsyra jäses på
flaskan. De fem trappistbryggerierna håller sig med egna jäststammar
som oftast är av väldigt speciell natur och ofta består av flera
sorters jäst. Men enkel, dubbel och trippel har alltså bara med
vörtstyrkan att göra, inte med jäsningen. Ibland är en enkel och en
trippel ljusa öl, medan dubbeln är mörk. Men bara några gör så, andra
brygger bara ganska mörka öl.

Bosse Bergenståhl

2006-01-15 kl. 18.05 skrev Kim:

*** Brev nr. 11558 till Bryggaren skickat av "Kim" <kimPÅhpbPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Tusen tack för TV-tipset, jag hade missat detta härliga program annars.

Det var väldigt kul att se, att inte som de flesta av oss människor
bara
köra på, utan som här i programmet högakta en välbryggd lagrad produkt.
Usch vad det vattnades i halsen...

Vilka härliga differenser det är här i världen. En bilkaravan till
klostret
i Westvleteren när man äntligen fått reda på att de har öl till
försäljning.
Max 5 backar per bil (inte undra på att de körde ensamma) och endast
9:- för
en trappist - vilken höjdare!
Och som de sa: på krogen kostar den 75:-, stackars munkar det är då
inte de
som gör storkovan.

Besöket hos 3 Fontainen gick ju heller inte av för hackor.

// Kim

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: AndersHjort [mailto:sigdarvePÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 14 januari 2006 14:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] RE: Re:Re: är det dags att avskaffa detta forum?


*** Brev nr. 11543 till Bryggaren skickat av "Anders Hjort"
<sigdarvePÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag skrev seriösa inlägg för det mesta tycker jag, möjligen
blev jag lite OT
på slutet ibland och det verkade som att det inte fanns
utrymme för det här,
med all rätt kanske? Jag kom helt enkelt av mig och började
tänka två och
tre gånger innan jag postade ett inlägg, vilket inte kändes
bra, så jag
slutade att skriva. Jag har sedan dess hängt på andra forum
som inte handlar
om öl, på en del forum blir inläggen raderade så fort man
avviker lite från
ämnet. Jag har ett visst behov av att svammla och då är det
svårt att passa
in överallt. Måste säga att Anders Boström gjort ett
fantasktisk jobb i alla
år, heder åt honom. TV-tips, i morgon sänds reprisen av "Öl
från ovan" på
TV2 kl 16.30.
/Anders


Anders Hjort skrev att han fick klagomål på för många inlägg
för många
år
sedan. Det var nog före min tid så jag kommer inte ihåg? Men
jag kommer
ihåg för ett par år sedan så fanns ett motstånd på inlägg
som var för
tekniska, eller hade decimaler i sig. Och det kan ju säkert
skrämma bort
folk som annars skulle komma med med mer dylika inlägg. Jag
kände själv ett
motstånd mot sådana inlägg vilket resulterade i att jag
hittade andra forum
att diskutera på.

Anders, när du slutade att skriva inlägg, vad innebar det? Skrev du
någon
annanstans istället? Vore intressant att höra vilket typ av
inlägg det
handlade om?

En sak vore väl om det var så hög belastning på listan att
det forsar
in
massor med inlägg dagligen, och att man i ett sådant läge
kanske får börja
selektera var som är av allmänt intresse. Men det har vi
inte vad jag
iallafall sett kommit i närheten av här, och då borde väl
alla inlägg vara
högst välkomna?

En låg aktivitet, och låg respons, kan ju få folk att lämna forumet,
vilket
gör att det kan bli en negativ spiral.

Jag postat en del nördiga inlägg och på sistone har klagomålen på
decimaler
avtagit tycker jag.

Jag tycker man både här och på andra forum ser klart olika
personlighetstyper. Vissa bryggare är i sin natur väldigt
teknisk och
gillar detaljer, decimaler. Andra är mer ituitiva, och
konstnärliga och ser
på bryggning ungefär som på matlagning. Jag tror inte det
behöver vara
någn konflikt i detta, då allla bryggare kan bidra med olika
saker och
olika insikter.

Själv ser jag mig som en obotligt filosofisk tekniker. Jag ser alltid
öldrickande och ölsmakandet i samband med mat, i avslappnad
stämning, utan
formler och för mycket analys. I slutändan handlar det för
mig om ölen är
god eller inte. Får man den smakupplevelse man tänkt sig? Men själva
bryggandet och förberedelserna simulerar min kreativitet på
det analytiska
planet. Jästen är också den varelse som ständig gäckar.

Konstnären tycker väl ofta att teknikern är tråkig och kanske lite
okänslig, genom att försöka analysera sönder en känslor.
Teknikerna tycker
å andra sidan kanske ibland att konstären är flummig och
ostrukturerad och
inkonsekvent. Kanske har både sina starka sidor.

Tittar man på verkligheten så tycks det krävas både och. Kreativitet
kräver
nog en visst mått av kaos. Fast sedan hjälper det nog med
lite struktur för
att analysera utfallen. Jag tror båda sidor behövs. Även
inom bryggningen,
så vi borde kunna enas trots att vi har olika strategier.

/Fredrik
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne

Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 40 gäster

cron