Gammal jäst

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Gammal jäst

Inläggav uffe_i_falköping » torsdag 2005-12-15 01:00

Jag har förstått att man ska akta sig för gammal jäst. Nu har jag en
Brewer's Choice 1028) XL 125 ml i kylskåpet som skulle ha använts i maj.
Kan jag använda den på något vis. Kanske odla upp den först? Kan jag följa
gången på SHBFs hemsida för de gamla mindre påsarna?



/Uffe





*********************************************************
Den som har längst E-postadress när den dör vinner!
The one with the longest e-mailadress when he dies winns!





From: "morganpeilot"<peilotPÅstorstarkPUNKTnu>
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Re: SV: jäst till veteöl
Date: Thu, 15 Dec 2005 10:05:18 +0100

*** Brev nr. 11499 till Bryggaren skickat av "morgan peilot"
<peilotPÅstorstarkPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

jag läste i någon bok att vissa filtrerar och pastöriserar och sedan
doserar
in protein/druvfällning för syns skull.

Morgan

----- Original Message -----
From: "BosseBergenståhl" <bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Wednesday, December 14, 2005 12:05 AM
Subject: [Bryggaren] Re: SV: jäst till veteöl


*** Brev nr. 11498 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hur blev ditt öl med belgisk veteölsjäst? Det är rätt stor smakskillnad
på belgisk och sydtysk veteöl! Kollade in sidan Charles tipsade om .
Vad jag hört från annan källa är jästen i alla sydtyska veteöl avdödad
utom i Weihenstephan, där det skulle vara en lagerjäst. Men det kan
givetvis vara fel. Anders har av allt att döma testat att få igång en
Weihenstephaner och misslyckats. Nån annan som testat? Paulaner ska
tidigare ha funkat bra - är det så nu också?

Bosse Bergenståhl

2005-12-13 kl. 12.05 skrev CharlesCassino((CF)):

*** Brev nr. 11494 till Bryggaren skickat av "Charles Cassino \(CF\)"
<CharlesPUNKTCassinoPÅcfPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Ofta är det en veteölsjäst för själva jäsningen och sedan en
lagerjäst för flaskjäsningen, vad jag vet i alla fall.
Kolla denna sidan som ger en liten gissning på vad som kan förekomma i
flaskorna: http://www.nada.kth.se/~alun/Beer/Bottle-Yeasts/

Vem vet, kanske producenterna är snälla nog att svara ärligt
om man frågar dom!

Charles

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Pål [mailto:palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse]
Skickat: den 13 december 2005 10:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] jäst till veteöl

*** Brev nr. 11493 till Bryggaren skickat av Pål
<palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<=
uffe_i_falköping
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 87
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: Falköping

Gammal jäst

Inläggav Bosse Bergenståhl » torsdag 2005-12-15 01:00

Det är stora mängder gammal jäst som kan ha menlig inverkan på ditt öl,
t ex om man sparar en botteslurry från en jäsning och sedan sparar
denna någon månad och sedan jäser direkt på denna. Då kan en stor andel
döda celler sätta rälig smak på ölet.

En annan sak som är lurig är att jästpåsarna stämplas inte med bäst
föredatum, utan med tillverkningsdatum! Jästen ska spritta av liv sex
månader efter förpackningsdatum. Så om du menar att jästen stämplades i
december -04, då hade sex månader gått i maj och nu är den i så fall
uppe i 12 månader. Det ska inte heller vara något problem, det är
mycket sannolikt om jästen förvarats i kyl hela tiden att den går
igång. MEN man brukar säga att det kan ta upp till en dag per månad
efter tillverkning innan den drar igång enligt de gamla
förpackningarna. De nya ska visst gå igång snabbare.

Men är du det minsta osäker: smacka igång jästen, vänta tills den
svällt upp ordentligt - är den riktigt gammal kan detta ta en vecka
eller så. Gör en förkultur - smaka av förkulturen så den inte är sur
eller skunkig. Gör mer förkultur och brygg sedan. En förkultur som är
igång kan man utan problem ställa på vänt några dagar om det inte
passar att brygga just DEN dagen. När bryggningen är en dag bort är det
lagom att dra igång den igen genom att mata på med ny vört. Optimalt är
att pitcha vid high kreusen, alltså när förkulturen skummar som värst.

I en jästpåse är det alltid så lite celler från början att även om
hälften är döda så påverkar de inte ölsmaken på något rimligt vis.
Jästen förvaras dessutom i en vätska som är så snäll mot jästen som det
bara går. När man smackar påsen blandas jästen med bra vört. När påsen
svällt upp har mängden jästceller i påsen ökat enormt. Det är nu det
blir 100 miljarder celler om det är en färsk smackpack. Skulle det bara
vara en 10 miljarder så där, är det rätt bra att göra en förkultur.

Bosse Bergenståhl

2005-12-15 kl. 12.06 skrev UffeKarlström:

*** Brev nr. 11500 till Bryggaren skickat av Uffe Karlström
<hello_and_welcome_to_jamaica_have_a_nice_dayPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag har förstått att man ska akta sig för gammal jäst. Nu har jag en
Brewer's Choice 1028) XL 125 ml i kylskåpet som skulle ha använts i
maj.
Kan jag använda den på något vis. Kanske odla upp den först? Kan jag
följa
gången på SHBFs hemsida för de gamla mindre påsarna?



/Uffe





*********************************************************
Den som har längst E-postadress när den dör vinner!
The one with the longest e-mailadress when he dies winns!





From: "morganpeilot"<peilotPÅstorstarkPUNKTnu>
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Re: SV: jäst till veteöl
Date: Thu, 15 Dec 2005 10:05:18 +0100

*** Brev nr. 11499 till Bryggaren skickat av "morgan peilot"
<peilotPÅstorstarkPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

jag läste i någon bok att vissa filtrerar och pastöriserar och sedan
doserar
in protein/druvfällning för syns skull.

Morgan

----- Original Message -----
From: "BosseBergenståhl" <bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Wednesday, December 14, 2005 12:05 AM
Subject: [Bryggaren] Re: SV: jäst till veteöl


*** Brev nr. 11498 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hur blev ditt öl med belgisk veteölsjäst? Det är rätt stor
smakskillnad
på belgisk och sydtysk veteöl! Kollade in sidan Charles tipsade om .
Vad jag hört från annan källa är jästen i alla sydtyska veteöl avdödad
utom i Weihenstephan, där det skulle vara en lagerjäst. Men det kan
givetvis vara fel. Anders har av allt att döma testat att få igång en
Weihenstephaner och misslyckats. Nån annan som testat? Paulaner ska
tidigare ha funkat bra - är det så nu också?

Bosse Bergenståhl

2005-12-13 kl. 12.05 skrev CharlesCassino((CF)):

*** Brev nr. 11494 till Bryggaren skickat av "Charles Cassino \(CF\)"
<CharlesPUNKTCassinoPÅcfPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Ofta är det en veteölsjäst för själva jäsningen och sedan en
lagerjäst för flaskjäsningen, vad jag vet i alla fall.
Kolla denna sidan som ger en liten gissning på vad som kan förekomma
i
flaskorna: http://www.nada.kth.se/~alun/Beer/Bottle-Yeasts/

Vem vet, kanske producenterna är snälla nog att svara ärligt
om man frågar dom!

Charles

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Pål [mailto:palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse]
Skickat: den 13 december 2005 10:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] jäst till veteöl

*** Brev nr. 11493 till Bryggaren skickat av Pål
<palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<==
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 46 gäster