-----Ursprungligt meddelande-----
Från: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom [mailto:carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 5 december 2005 20:52
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Öl, mat och annat snask (viktkontroll)
*** Brev nr. 11457 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***
Detta kanske hamnar lite utanför ölens område men ibland blir det för mycket
av det goda och man tenderar att anta en något elliptisk form och bli lite
framtung
Öl, mat och snask har ju trots allt ett och annat gemensamt så jag tyckte
att det ändå var en relevant frågeställning här?
Som ett experiment har jag nu den senaste tiden (2-3 månader) slutat dricka
läsk och dragit in "andra portionen", öl har jag druckit lite grand som
vanligt.
Nu noterande jag att en ny jämvikt tycks uppnås, och jag planar ut mot en ny
vikt och övergången liknar ett exponentiellt sönderfall av "övervikten" med
en halveringstid på ca 12 dagar. Dvs jag tappar hälften av övervikten
(definierat som utgångsvikt - ny jämvikts-vikt) på 12 dagar.
Undras om det går lika fort att gå upp om jag återupptar mitt läskdrickande
och börjar ta en andra portion igen? Finns det någon anledning att tro att
det inte är liknande?
Undras vad i allmänhet som påverkar denna halveringstid? Om man motionerar
går det såklart fortare men det borde isåfall påverka övervikten och den
absolute viktnedgången, inte halveringstiden - eller???
Någon näringsexpert på människans ämnesomsättning som kan svara på det?
/Fredrik
Det är ju socker man blir fet av, inte Fett !!
I öl finns det inte så mycket socker men alkohol.
Levern förbränner lite socker för kropps värmens skull. Kroppens värmepanna
alltså. Nu föredrar leven alkohol i sin förbränning om det finns
tillgängligt. Alkoholen lagrar sig inte som fett men dem stoppar
förbränningen av socker så det blir mer socker överskott.
Sedan är et liksom öl lite komplicerat med enzymer mm.
Sockret styr mängden av insulin i blodet. En inte så känd effekt av insulin
att den styr inlagringen av fett i fettceller. Massa socker i blodet ger mer
insulin, mer insulin och fettcellerna börjar lagra in fett i cellerna i
stället för att fettet skall gå till förbränning. Fett är inte så farligt
att äta men ös på med socker och fettcellerna börjar lagra in för fullt.
Läsk och de flesta godis innehåller mängder av socker så drar du ner på det
så är det inte konstigt att du går ner.
Sedan är det om man äter mängder av socker så blir det mycket insulin i
blodet. Kroppen blir så småningom mer okänslig för insulin och det behövs
ännu mer. Man behöver tillföra ännu mer insulin på konstjord väg. Vid för
hög koncentration tar ögnas näthinna stryk - mm. Kraftigt förenklat men det
har vissa poäng att vara försiktig med socker.
Man kan inte helt sluta med socker för vissa organ kan bara använda socker
får sitt energibehov. Viktigaste organet är hjärnan.
Man behöver alltså en del socker i blodet men det skall inte rusa i väg
tillfälligt därför skall man använda sockerkällor som sakta och lugnt avger
socker (ej snabba socker).
Med vänlig hälsning Göran E