Öl, mat och annat snask (viktkontroll)

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Öl, mat och annat snask (viktkontroll)

Inläggav carlsbergerensis » måndag 2005-12-05 01:00

Detta kanske hamnar lite utanför ölens område men ibland blir det för mycket av det goda och man tenderar att anta en något elliptisk form och bli lite framtung ;-)

Öl, mat och snask har ju trots allt ett och annat gemensamt så jag tyckte att det ändå var en relevant frågeställning här?

Som ett experiment har jag nu den senaste tiden (2-3 månader) slutat dricka läsk och dragit in "andra portionen", öl har jag druckit lite grand som vanligt.

Nu noterande jag att en ny jämvikt tycks uppnås, och jag planar ut mot en ny vikt och övergången liknar ett exponentiellt sönderfall av "övervikten" med en halveringstid på ca 12 dagar. Dvs jag tappar hälften av övervikten (definierat som utgångsvikt - ny jämvikts-vikt) på 12 dagar.

Undras om det går lika fort att gå upp om jag återupptar mitt läskdrickande och börjar ta en andra portion igen? Finns det någon anledning att tro att det inte är liknande?

Undras vad i allmänhet som påverkar denna halveringstid? Om man motionerar går det såklart fortare men det borde isåfall påverka övervikten och den absolute viktnedgången, inte halveringstiden - eller???

Någon näringsexpert på människans ämnesomsättning som kan svara på det?

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Öl, mat och annat snask (viktkontroll)

Inläggav Bosse Bergenståhl » måndag 2005-12-05 01:00

Jag kan väl bara konstatera att det handlar rätt mycket om att
prioritera. Tycker man att figuren är viktigare än hedonistiska
utvikningar? Tycker man att hälsofaktorn mycket styrs av ens fysiska
proportioner, till exempel relationen mellan fett och muskulatur? I så
fall är svaret givet - man bör ha koll på sitt totala energiintag och
den totala energiförbrukningen. Själv är jagl inte bara en hängiven
njutare av god mat, jag är också en hängiven ölentusiast och en man med
glupande aptit som jag också njuter av att tillfredställa. Jag har
funnit någon form av jämnvikt genom ökad fysisk aktivitet. Att jaga
bollar på olika till synes meningslösa sätt är inte ett uttryck för
någon 40-årskris eller så, utan ytterligare ett sätt att utöka
möjligheterna till njutning. Att sätta ett par hinkar är ett gott skäl
till en god öl efter matchen. Dessutom är den adrenalinchock man
utsätter sin själ för i sig en efter ett tag oerhört lockande och
pockande njutning.

Som sagt, den som prioriterar soffan får skippa chips och choklad och
även en och annan öl, rör man sig mer, kan man inta mer, men visst, det
finns gränser för alla. Det som är trist är att av allt att döma går
kroppens energiförbrukning ned med åren. Håller man ett konstant intag
av energi, då växer man. På bredden alltså.

Bosse Bergenståhl

2005-12-05 kl. 20.52 skrev carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom:

*** Brev nr. 11457 till Bryggaren skickat av
carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Detta kanske hamnar lite utanför ölens område men ibland blir det för
mycket av det goda och man tenderar att anta en något elliptisk form
och bli lite framtung ;-)

Öl, mat och snask har ju trots allt ett och annat gemensamt så jag
tyckte att det ändå var en relevant frågeställning här?

Som ett experiment har jag nu den senaste tiden (2-3 månader) slutat
dricka läsk och dragit in "andra portionen", öl har jag druckit lite
grand som vanligt.

Nu noterande jag att en ny jämvikt tycks uppnås, och jag planar ut mot
en ny vikt och övergången liknar ett exponentiellt sönderfall av
"övervikten" med en halveringstid på ca 12 dagar. Dvs jag tappar
hälften av övervikten (definierat som utgångsvikt - ny jämvikts-vikt)
på 12 dagar.

Undras om det går lika fort att gå upp om jag återupptar mitt
läskdrickande och börjar ta en andra portion igen? Finns det någon
anledning att tro att det inte är liknande?

Undras vad i allmänhet som påverkar denna halveringstid? Om man
motionerar går det såklart fortare men det borde isåfall påverka
övervikten och den absolute viktnedgången, inte halveringstiden -
eller???

Någon näringsexpert på människans ämnesomsättning som kan svara på det?

/Fredrik
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne

Öl, mat och annat snask (viktkontroll)

Inläggav Göran » måndag 2005-12-05 01:00

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom [mailto:carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 5 december 2005 20:52
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Öl, mat och annat snask (viktkontroll)

*** Brev nr. 11457 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Detta kanske hamnar lite utanför ölens område men ibland blir det för mycket
av det goda och man tenderar att anta en något elliptisk form och bli lite
framtung ;-)

Öl, mat och snask har ju trots allt ett och annat gemensamt så jag tyckte
att det ändå var en relevant frågeställning här?

Som ett experiment har jag nu den senaste tiden (2-3 månader) slutat dricka
läsk och dragit in "andra portionen", öl har jag druckit lite grand som
vanligt.

Nu noterande jag att en ny jämvikt tycks uppnås, och jag planar ut mot en ny
vikt och övergången liknar ett exponentiellt sönderfall av "övervikten" med
en halveringstid på ca 12 dagar. Dvs jag tappar hälften av övervikten
(definierat som utgångsvikt - ny jämvikts-vikt) på 12 dagar.

Undras om det går lika fort att gå upp om jag återupptar mitt läskdrickande
och börjar ta en andra portion igen? Finns det någon anledning att tro att
det inte är liknande?

Undras vad i allmänhet som påverkar denna halveringstid? Om man motionerar
går det såklart fortare men det borde isåfall påverka övervikten och den
absolute viktnedgången, inte halveringstiden - eller???

Någon näringsexpert på människans ämnesomsättning som kan svara på det?

/Fredrik

Det är ju socker man blir fet av, inte Fett !!

I öl finns det inte så mycket socker men alkohol.

Levern förbränner lite socker för kropps värmens skull. Kroppens värmepanna
alltså. Nu föredrar leven alkohol i sin förbränning om det finns
tillgängligt. Alkoholen lagrar sig inte som fett men dem stoppar
förbränningen av socker så det blir mer socker överskott.

Sedan är et liksom öl lite komplicerat med enzymer mm.

Sockret styr mängden av insulin i blodet. En inte så känd effekt av insulin
att den styr inlagringen av fett i fettceller. Massa socker i blodet ger mer
insulin, mer insulin och fettcellerna börjar lagra in fett i cellerna i
stället för att fettet skall gå till förbränning. Fett är inte så farligt
att äta men ös på med socker och fettcellerna börjar lagra in för fullt.

Läsk och de flesta godis innehåller mängder av socker så drar du ner på det
så är det inte konstigt att du går ner.

Sedan är det om man äter mängder av socker så blir det mycket insulin i
blodet. Kroppen blir så småningom mer okänslig för insulin och det behövs
ännu mer. Man behöver tillföra ännu mer insulin på konstjord väg. Vid för
hög koncentration tar ögnas näthinna stryk - mm. Kraftigt förenklat men det
har vissa poäng att vara försiktig med socker.

Man kan inte helt sluta med socker för vissa organ kan bara använda socker
får sitt energibehov. Viktigaste organet är hjärnan.

Man behöver alltså en del socker i blodet men det skall inte rusa i väg
tillfälligt därför skall man använda sockerkällor som sakta och lugnt avger
socker (ej snabba socker).

Med vänlig hälsning Göran E
Göran
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Höör

Öl, mat och annat snask (viktkontroll)

Inläggav carlsbergerensis » tisdag 2005-12-06 01:00

Jag räknade på öl för länge sedan, och om man räknar på samma schablonvärden för proteiner, kolhydrater och alkohol som hälsofolk brukar göra så kommer ca hälften av kalorierna från kolhydrater/dextriner(restextraktet alltså) och lite proteiner, och andra halvan från alkoholen.

En formel jag hittade samt ett gammalt exempel.

Kalorinnehåll[kJ] = VolymÖl[ml]*(EtOH[vol/vol-halt]*22,8kJ + FG*RE[mass/mass-halt]*17kJ)

Exempel 1. Om man tar ett stort glas(500ml) starköl? Låt oss säga
OG 1.050 / FG 1.012 och 5 vol% alkohol.
Dvs.

OG = 1.050 (kg/l)
FG = 1.012 (kg/l)
EtOH = 5.0% = 0.05
Volym = 500 (ml)

Denna öl har ett restextrakt på ca 4.9 (vikt%).

RE = 4.9% = 0.049

Stoppar man in detta i formeln får man

K = 500*(0.05*22,8 + 1.012*0.049*17) = 991 (kJ)

ca 58% av energin kommer från etanolen, ca 42% från restextraktet.

Delar man detta med 4.184 får man även i kcal 991 kJ = 237 kcal.

Alltså 500 ml av denna öl innehåller ca 991 kJ (237 kcal). Alltså kanske mer än motsvarande mängd läsk eller saft.

För övrigt så håller jag med om att de gäller att prioritera. Motion skadar väl inte heller :)

Fast det var inte det som var min kärnfråga... de jag undrade lite över var om kroppen går upp i vikt lika fort, som man går ned i vikt, för ett given överskott/underskott av energitillförsel?

Det finns väl två sätt att skapa underskott/överskott. Antingen göra av med mer eller mindre energi (dvs ändra rörelsemönster, tittar me på Tv :) eller motionerna), eller äta mindre, eller för den delen också annorlunda.

Man kan ju fråga sig varför man undrar det, men jag funderade på det och kanske finns det rent av ett svar på det? Eller kanske går det inte att ge ett enkelt svar på den frågan. Men låt oss säga att jag skulle återuppta mitt läsdrickande etc, skulle jag gå upp lika mycket på 12 dagar, som jag gick ned på 12 dagar åt andra hållet? :)

Eller är det "lättare" att gå upp än att gå ned på det viset?

/Fredirk
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Öl, mat och annat snask (viktkontroll)

Inläggav carlsbergerensis » tisdag 2005-12-06 01:00

Fast det var inte det som var min kärnfråga... de jag undrade lite över
var om kroppen går upp i vikt lika fort, som man går ned i vikt, för ett
given överskott/underskott av energitillförsel?

Jeg er ingen biolog, men dette har jeg også tenkt mye på. Jeg vil
absolutt tro at kroppen går fortere opp i vekt enn ned for et gitt
over-/underskudd. Av den enkle grunn at jeg ikke helt kan forstå hvor
det blir av kroppsmasse når man opererer på energiunderskudd! :)

Ta det som skjer i musklene når de jobber. Energirikt
adenosintrifosfat (ATF) brytes ned til mindre energirikt
adenosindifosfat (ADF) og frigjør dermed energi som musklene bruker
til arbeid. Hvis man opererer i energibalanse, vil kroppen bruke
energi på å gjenopprette fosfatbindingen og dermed lagre energien som
nytt ATF i musklene. Men hvis man sulter, har ikke kroppen
energioverskudd til dette, og ADF blir liggende igjen. Det må da føres
ut av kroppen, og musklene svinner.

Det samme med fett. Energirike molekyler brytes ned til mindre
energirike molekyler, og energi frigjøres. Men man sitter igjen med
alle disse mindre energirike molekylene. Hvor blir de av?

Det fins jo ingen mekanismer i kroppen for å føre biomasse _ut_ i
tarmsystemet, så den veien kan det ikke gå. Massen omdannes selvsagt
ikke til ren energi enlikt e=mc2, for da hadde det sagt bang. Det er
tre områder hvor jeg ser for meg at biomasse kan forsvinne, og det er
via urin, svette og utåndingsluft. Og så vidt jeg kan forstå, kan ikke
det være like effektivt som å bare tilføre biomasse ved å spise (eller
drikke).

Jag har också dålig koll på tarmsystemet :o) men det låter rimligt iallafall.

En liten del av massan omvandlas ju till värme också rent teoretiskt, men så bra vågar har vi inte att vi kan mäta det :)

Man kanske får lägga till värmeutvecklingen också. Men tanke på vår kroppstemperatur är vi ju som vandrande element som avger energi till vår omgivning. Undras om man kan gå ned i vikt genom att gå ut och sätta sig i en snödriva och läsa en bok, så får kroppen jobba hårt för att hålla värmen uppe :) Låter som en metod som kan passa en bekväm person som mig ;-)

Har för mig att jag sett att en vuxen människa andas ut storleksordningen 20 liter koldioxid per timme när man sitter still. Fast det torde väl variera beroende på aktivitet.

Räknar man på fullständig förbränning av blodsocker så ger 1 mol glukos 6 mol koldioxid vid fullständig förbränning i respirationskedjan.

Till skillnad från jästen i en öljäsning så utvinner vi människor *primärt* fri energi genom den sk cellandingen.

Acetyl-CoA oxideras via citronsyracykeln till kodioxid. Acetyl-CoA kan sedan komma från såväl kolhydrater, fett som proteiner i maten.

kolhydrater + syre -> co2 + vatten

Alltså kan man säga att vi andas ut en ekvivalent på 25 gram glukos i timmen! Det är en hel del det när man tänker efter. Jag har inte kollat hur mycket man flåsar i sömnen men det blir grovt räknat 600 gram kolhydrater per dygn det som vi alltså "andas ut". Själva vattnet torde vi då svettas eller pinka ut.

Räknar man på samma sätt borde vi producera storleksordningen 360 ml vatten per dygn om jag räknat rätt som ren förbränningsprodukt vi måste bli av med via svett? eller pink? eller andra okända transportmekanismer. Till den volymen kommer väl sedan allt öl vi dricker som passerar igenom bara på något vänster.

En intresasnt jämförelse förresten: en människa borde alltså andas ut nästan 500 liter CO2 per dygn, ungefär lika mycket som jästen frigör under en öljäsning på 20 liter.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 13 gäster