...Och Fredrik (carlsbergerensis) du får gärna skicka receptet på ditt
Leffe-bröd, för nu blev då jag sugen på receptet (och ur det blev).
Nu står limporna på slutjäsning innan gräddning. Själv degen ser väldigt fin ut! och den smakade gott också. Jag var lite orolig för jäsningen med tanken på leffens alkoholhalt och eftersom det händer en gång per decennium att jag bakar matbröd Jag ville inte koka ölen utan den åkte i degspadet som den är. Så som en gardering dubblade jag dosen jäst, och det verkar ha jäst alldeles utmärkt.
Jag återkommer med slutrapport senare, men receptet blev såhär
Frukt och vört leffelimpa (2 st limpor)
75 g russin - hackas
75 g torkad aprikos - hackas
Russin och torkad aprikos hackas i mixer och fick fördra tillsammas
med 0.5 dl av maltresterna från caramunic extraheringen i 1 dl leffe brun
*Degvätskan*
2 dl Leffe brun
4 ml salt
100g kronjäst för söta degar
0.5 dl ljus sirap
2 dl koncentrerad vört preparerad från 200g caramunic I
Jästen värmdes till rumstemp, och tillsattes till fingervarm degvätska.
Slutvolym total degvätska ca 5 dl
*Torrvaror blandas*
4,5 ml smulat fling/havs salt direkt i mjölet
6 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
0,25 krm mald kryddnejlika
1 dl grahamsmjöl
Russin/aprikos gojan, degspad/jäst, samt
1 dl margarin flytande
blandas snabbt ihop till en deg.
- Jäsa i bunke under duk 45 minuter.
- Baka ut till 2 limpor
- jäs under duk 30 min
- brödet förgylls med en nypa finkrossat flingsalt och mald pomerans skal
... sen har jag inte hunnit längre. Återkommer
/Fredrik